İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Yapılan Törenle Sahiplerini Buldu

  • Etkinlikler
enerji-verimliligi-01

Türkiye’nin en eski ve en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), enerjiyi verimli kullanarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan firmaları teşvik amacıyla düzenlediği “Enerji Verimliliği Ödülleri” sahiplerini buldu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak’ın, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katılımlarıyla gerçekleşen ve sanayi dünyasından pek çok ismin de yer aldığı törende, büyük ölçekli işletme enerji verimliliği uygulama projesi kategorisinde birinciliğe “Kurumsal Enerji Hareketiyle Sıfır Kayıp Yolculuğu” projesiyle Besler Gıda ve Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. layık görüldü. Besler Gıda ve Kimya’nın birinci olduğu proje ile enerjide toplam tasarruf oranı yüzde 10,66 olurken, yıllık kazanç 2.300.000 TL ve yıllık karbon azaltım miktarı ise 5.317 ton/yıl olarak gerçekleşti.

İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Yapılan Törenle Sahiplerini Buldu 07

Törende ikinciliği “Güneş Enerjisinin Üretim Proseslerinde Doğrudan Kullanımı-SolarDRY” projesi ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, üçüncülüğü LNG ile Çalışan Sistemin LFG Çöp Gazı Yakıt Beslemeli Kazan Sistemine Çevrimi” projesiyle İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı. Törende dört kategoride toplam 13 firmaya ödül dağıtıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, ödül töreninde yaptığı konuşmada enerji verimliliği konusunda yüksek çaba ve bilincin Bakanlık olarak kendilerini memnun ettiğini belirterek yapılan çalışmalardan ötürü İSO’ya ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’a teşekkür etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan törende yaptığı konuşmada “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği ile ihalelerdeki yerli üretim şartı, sanayimize ve istihdama katkı yapacak. Enerjide makine ve ekipmanların ülkemizde üretilmesi, yani bir enerji endüstrisi oluşturulmasında ise eksiğimiz var” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak törendeki konuşmasında, Türkiye’nin enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olmadığını ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması konusunda sanayicilere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Albayrak, “Biz de attığımız her adımda üreticiyi ve sanayiciyi düşünüyoruz. Sanayicilerin küresel rekabette elini güçlendirecek düşük maliyetli ve gece-gündüz kesintisiz elde edeceği enerjiyi temin edeceğiz. İstihdam, yerli üretim, lokalizasyon ve yerli ve milli kaynakların kullanımı konularını aynı pakette ele alıyoruz” dedi.

İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Yapılan Törenle Sahiplerini Buldu 06

Bakan Albayrak enerji verimliliği konusunda yüksek çaba ve bilincin Bakanlık olarak kendilerini memnun ettiğini söyledi. Enerji konusunda sanayicilerin kendilerinden olduğu gibi kendilerinin de sanayicilerden beklentileri olduğuna değinen Albayrak, bu beklentilerin başında enerji kaynaklarının doğru yöntemlerle verimli olarak kullanılması olduğunu ifade etti. Albayrak enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olmadıklarını ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması konusunun sanayiciler açısından da büyük sorumluluk olduğunu dile getirdi. Albayrak, “İsraf edecek 1 MW elektrik, 1 metreküp doğalgaz, 1 kuruşumuz yok” dedi.

Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmaları konusunun önemine değinen Albayrak, enerjinin büyüme, istihdam, üretim ve ulusal güvenlik konularını doğrudan etkilediğini kaydetti. Geçtiğimiz nisan ayında kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planlamayla dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefleyerek Milli Enerji ve Maden Politikası’nı açıkladıklarını hatırlatan Albayrak, güvenli, sürekli ve düşük maliyetli enerji sağlamak istediklerini açıkladı. Albayrak, sanayicilerin küresel rekabette elini güçlendirecek düşük maliyetli ve gece-gündüz kesintisiz elde edeceği enerjiyi temin edeceklerini ekledi.

Enerji ve Tıbbi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Berat Albayrak

Makro politikaların mutlaka mikro politikalarla desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Albayrak, her adımda üretici ve sanayiciyi düşündüklerini ve istihdam, yerli üretim, lokalizasyon ve yerli ve milli kaynakların kullanımı konularını aynı pakette ele aldıklarını söyledi. İstanbul’un Türkiye ekonomisini sırtlayan bir şehir olduğunu, İSO’nun da bu şehrin sanayicilerini temsil ettiğini kaydeden Albayrak, sorunlara hızlı reaksiyon göstermek adına doğrudan iletişim kanallarını açmaları gerektiğini ifade etti. Albayrak, sadece sanayi tesislerinin yoğun olduğu yerler değil OSB harici bölgelerin de ihtiyaçları doğrultusunda uygun maliyetli ve kesintisiz doğal gaz için çalışmalarını devam ettirdiklerini kaydetti.

Albayrak, doğal gaz konusunda kısıntıları bitirecek adımlar attıklarını anlatan Albayrak, geçen ekim ayındaki yüzde 10 indirimle AB ülkeleri arasında haneye en ucuz doğal gaz temin eden birinci ülke olduklarını, sanayide ise ikinci olduklarını söyledi. 2015 yılında 34 milyon metreküp olan günlük LNG altyapısının 2016 yılında 64 milyon metreküpe çıkardıkları bilgisini veren Albayrak, yüzen enerji terminallerinin kasım ayında devreye girdiğini ve böylece 117 milyon metreküp altyapıya ulaştıklarını ifade etti.

İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Yapılan Törenle Sahiplerini Buldu 04

2016 yılında doğal gaz basma kapasitesinin bir önceki yıl olan 190’dan 225’e çıktığını, 2017 sonunda da 293 milyon metreküpe çıkacağını dile getiren Albayrak, böylece sadece iç piyasaya değil aynı zamanda ihracatında önünü açacak adımları attıklarını belirtti. Elektrik alanında doğal gaza oranla daha eski altyapı bulunduğundan daha büyük zorluk teşkil ettiğini ifade eden Albayrak, elektrik arz güvenliği çalışmalarını da başladıklarını söyledi.

Albayrak şöyle devam etti:

“Denizde yüzen gemi santralleri ile şehirlere parkeden, mobil santraller ile çok hızlı mobilize olup kurulan sistemleri devreye alıyoruz. Türkiye’de üretilen elektriğin üçte biri Marmara Bölgesi’nde tüketiliyor. Yüzde 15-20’si ise sadece Trakya’da tüketiliyor. Bunun için Anadolu’dan elektrik taşıyoruz. 1500 kilometre iletim hattını neden taşıyalım. Yerinde üretim yapacağız. Trakya’da ciddi kapasiteye sahip santraller ile Trakya coğrafyasında kesintileri elimine edeceğiz. 2016 yılı sonunda Türkiye, AB ülkeleri arasında sanayiye en uygun maliyetli elektrik veren dördüncü ülke oldu. Hedefimiz ise birincilik.”

Enerji verimliliği konusunda ülke olarak büyük bir potansiyele sahip olduklarının altını çizen Albayrak, yılda enerjiye 44 milyar, madene ise 11 milyar dolar olmak üzere toplam 55 milyar dolar kaynak aktaran bir ülke olarak bu konuda toleransa yer olmadığını söyledi. Bu rakamın cari açığın 1,5 katı olduğunu hatırlatan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde tüm sürecin ayaklarının eş zamanlı olarak yürütüldüğünü vurguladı.

Bakan Albayraki Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı da hazırladıklarını, 2018 başında bu eylem planının hayatını geçeceğini dile getirdi. 2018 yılını verimlilik yılı ilan ettiklerini ifade eden Albayrak, bu konuda çalışma yapan herkesin destekçisi olduklarını kaydetti. Bakan Albayrak, enerji verimliliği konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü İSO’ya e İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’a teşekkür etti.

İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Yapılan Törenle Sahiplerini Buldu 03

Madenle ilgili süreçte de sona geldikleri bilgisini veren Albayrak, cari açığı etkileyen madenlerle ilgili çalışmalar yapacaklarını, madenin çıktığı yerin yanında fabrika kurulmasını sağlayacak modelleri devreye alacaklarını açıkladı. Yaz saati uygulaması ile de açıklama yapan Albayrak, bu uygulama ile 540 milyon TL tasarruf elde ettiklerini belirtti. Albayrak, Enerji Verimliliği Ödüllerinde emeği geçen başta İSO Başkanı Erdal Bahçıvan olmak üzere herkese teşekkür etti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Enerjinin geçmişten bugüne ekonominin ve sanayinin gelişimiyle birlikte önemini sürekli bir şekilde artırdığını belirten Bahçıvan, bugün Türkiye için olduğu kadar dünya üzerindeki bütün ülkeler için de üretim ve tüketim açısından yaşamsal bir önem arz ettiğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu sene Nisan ayında kamuoyu ile paylaşılan Milli Enerji ve Maden Politikası’nın “Güçlü ekonomi ve ulusal güvenlik” temelinde yeni bir yaklaşıma sahip olduğunu kaydeden Bahçıvan, Türkiye’nin hem bölgesel hem de küresel güç olma hedefine büyük katkı yapmayı hedeflediğini kaydetti.

İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Yapılan Törenle Sahiplerini Buldu 02

Bahçıvan, Yeni Politikanın, özellikle cari açığın en önemli sebebi olan enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılması ve kendi kendine yetebilen bir ülke olmalarına yönelik politikaları içermesi açısından da oldukça önem arz ettiğini vurguladı. Yeni Politika’nın Arz Güvenliği, Yerlileştirme ve Öngörülebilir Piyasa olarak üç temel eksende konumlandığından bahseden Bahçıvan, üretimden tüketime, dağıtımından iletime birçok alanda ilerleme ve gelişmeyi amaçlayan Yeni Politika’nın Türkiye’nin gücünü ve gelişmişliğini artırarak, bir istikrar unsuru olarak bölgedeki ülkelere örnek olacağının altını çizdi.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak en önemli konulardan birinin de “Milli Enerji ve Maden Politikası’nın bir diğer temel ekseni olan yerlileşme olduğundan bahseden Bahçıvan, bu bağlamda, enerjiye yönelik makine ve ekipmanların Türkiye’de üretilmesinin yani bir enerji endüstrisi oluşturulması konusunda eksiklerinin olduğunu ifade etti. Bahçıvan, özellikle elektrik santrallerinde kullanılan türbin ve jeneratör gibi mekanik ve elektrik aksamlarının Türkiye’de üretiminin ya olmadığını ya da çok sınırlı olduğunu dile getirdi. Türkiye sanayisinin henüz bu tarz ürünlerin üretimine yönelmemesinin sebeplerini sayan Bahçıvan, bunları; enerjide pazar dinamiklerinin hızlı gelişmesi, teknik olarak henüz üreticilerin hazır olmaması, uluslararası bir marka oluşturma zorluğu ve teşviklerin cazip olmaması olarak sıraladı.

İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Yapılan Törenle Sahiplerini Buldu 01

Bahçıvan, “Bugün bizleri bir araya getirmeye vesile olan Enerji Verimliliği Ödüllerimiz bir başka marka değerimiz. Bu konuda ilk kez verdiğimiz ödüllerimizde en anlamlı olan, firmalarımızın bu sürece ilgisi, gönüllü olarak başvurmalarıdır” şeklinde konuştu.

Törenin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Kurulları Başkanı Nurhan Kaya, enerjinin sürdürülebilir üretim, rekabet ve ekonomik kalkınmanın şahdamarı durumuna geldiğini söyledi. Kaya, enerji maliyetlerinin enerji güvenliği ve iklim değişikliği konusunda yükselen endişelerin enerjinin verimli kullanılmasını önemli kıldığını kaydetti. 

İSO Yöentim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Kuralları Başkanı Nurhan Kaya
İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve
Çevre ve Enerji Kurulları Başkanı
Nurhan Kaya

Kaya “Enerji verimliliğinde başarı davranış değişikliğine bağlıdır. Çünkü teknoloji bir yere kadar çözüm olacaktır. Yeri gelmişken, bu tür bir davranış değişikliği ancak eğitim ile kalıcı hale gelecektir. Enerji verimliliği, çalışma kültürümüzün bir parçası olmalı, günlük iş rutinlerimizin merkezini oluşturmalıdır. İSO olarak bizlere de enerji verimliliği konusunda önemli görevler düştüğünün farkındayız. 2014 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirdiğimiz İstanbul Enerji Verimliliği Merkezi Projemiz ile Yıldız Teknik Üniversitemizde gelişmiş teknik bir laboratuvar kurduk, sanayi tesislerimizde etütler gerçekleştirdik ve eğitimlerimiz ile sanayicilerimizi bilgilendirdik” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İSO Enerji Verimliliği Ödülleri sahiplerini buldu.

Ödül Jürisi

  • İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Kurulları Başkanı Nurhan Kaya
  • Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür Dr. Oğuz Can
  • Adnan Menderes Üniversitesi Prof.Dr. Yunus Çengel
  • Enerji Yönetim Derneği Ali Naci Işıklı
  • TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Dr. Namık Ünlü
  • İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Prof.Dr. Sermin Onaygil
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof.Dr. Yasin Üst

Kategori Firma Başvuru İsmi Derece
Büyük Ölçekli İşletme Enerji Verimliliği Uygulama Projesi Besler Gıda ve Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kurumsal Enerji Hareketiyle Sıfır Kayıp Yolculuğu Birincilik Ödülü
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Güneş Enerjisinin Üretim Proseslerinde Doğrudan Kullanımı-“SolarDRY” İkincilik Ödülü
İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş. LNG ile Çalışan Sistemin LFG Çöp Gazı Yakıt Beslemeli Kazan Sistemine Çevrimi Üçüncülük Ödülü
Büyük Ölçekli İşletme Enerji Verimli Ürün Gamak Makina Sanayi A.Ş. IE4 Verim Sınıfında Belgelenmiş, IE4 Sincap Kafesli Asenkron Motor 75 kW, 720 Nm Birincilik Ödülü
Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. A.Ş. Hibrit Jeneratör İkincilik Ödülü
KOBİ Enerji Verimliliği Uygulama Projesi ENFAŞ Enerji Elektrik Üretim A.Ş. (Sütaş Grup Şirketi) Organik Atıklardan Enerji Üretimi ve Sera Gazı Azaltımı Jüri Özel Ödülü
Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri Merkezi San. ve Tic. A.Ş. HKTM Yeşil Enerji Teknolojileri Kompleksi Birincilik Ödülü
KOBİ Enerji Verimli Ürün Lamp 83 Aydınlatma San. ve Tic. A.Ş. Ray Spot Birincilik Ödülü
Makelsan Makine Kimya Elektrik San. ve Tic. A.Ş. LEVELUPS Yüksek Verimli Kesintisiz Güç Kaynağı İkincilik Ödülü
Özel Kategori Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi & Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş Adamları Derneği Alüminyum İmalat Tesislerinde Enerji Verimliliği ve Sera Gazlarının Azaltılması Birincilik Ödülü
Nuvia Akıllı Enerji Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. Cosa Akıllı Kombi Kiti İkincilik Ödülü
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği Enerji Verimli Gezici Ev Projesi Üçüncülük Ödülü
Kadir Has Üniversitesi Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği Farkındalığı ve İklim Değişikliği Jüri Özel Ödülü
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın Konuşma Metni Attach