15 Temmuz ve İvme Kazanan Üretimimiz

• Arşiv

Temmuz hain FETÖ darbe girişimi, yakın dönem Cumhuriyet ve demokrasi tarihimizin en uzun, en üzücü, en zor ve en sancılı olayıydı. Ne acıdır ki o lanetli gecede kardeşin kardeşi vurduğunu gördük. Çocuk, genç, yaşlı demokrasiye sahip çıkan pek çok masum vatandaşımız demokrasi şehidi oldu.

Bağımsızlığımızın sembol kurumu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu milletin uçakları tarafından bombalanması hafızalarımızda asla silinmeyecek izler bıraktı.

Bu affedilmez alçakça saldırı, milletimizin ulvi duruşu ve devlet kurumlarını takdire şayan dayanışması karşısında, ne mutlu bizlere ki, bertaraf edilerek hezimete uğratıldı. İstanbul Sanayi Odası olarak, darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren hiç tereddüt etmeden; demokrasinin, milli iradenin ve seçilmiş Hükümetimizin yanında kararlılıkla yer aldık.

Aradan geçen bir yılda dönüp geriye baktığımızda, milletimizin birlik ve beraberlik içinde darbe karşısındaki mücadelesi takdire şayandır. Ekonomimizin, reel sektörümüzün ve sanayimizin bu süreçteki duruşuna bakacak olursak, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin ekonomilerinde büyük yıkımlar ortaya çıkarabilecek kadar sarsıcı bu hain darbe girişimi ve daha sonra yaşanan insanlık dışı terör olayları karşısında; Türkiye ekonomisi, Türkiye özel sektörü ekonomik aktivitesini, dinamizmini yitirmemiştir. Özel sektör, geçmişten gelen güçlüklerle savaşma, mücadele etme direncini, 2016’nın o zor günlerinde fazlasıyla ortaya koyarak, devletine, milletine, ülkesine güvenme noktasındaki en öncü görevini ve sorumluluğunu yerine getirmiştir. Ne mutlu bizlere, ekonomimizin ve sanayimizin çarkları durmadı, durdurulamadı.

Sanayimizin çarklarının durmadığına dikkat çekerken, bu çarklara önümüzdeki dönemde yeni ivme kazandıracak önemli bir gelişmeye değinmek istiyorum. Bu gelişme, TBMM’de kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanarak yasalaşan Üretim Reform Paketidir. İstanbul Sanayi Odası olarak önerilerimizle güçlü bir şekilde önemli katkı yaptığımız Üretim Reform Paketi; ekonomimizdeki canlanmayı daha da güçlendirecek sanayi yatırımlarının önünü açmayı hedeflemektedir.

Üretim Reform Paketi; yatırım ortamının iyileştirilmesinin yanı sıra yeni sanayi alanlarının oluşturulması, OSB’lerin altyapı ve lojistik ağının geliştirilmesi, mevcut sanayi alanlarının genişletilmesi, sanayi işletmelerinden alınan TRT payının kaldırılması ve özel endüstri bölgeleri kurulmasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Biz sanayicilerin daha uygun şartlarla sanayi parseli bulmamıza, ödediğimiz vergilerde indirimler yapılmasına yönelik düzenlemeler getiriyor. Sanayimizin güçlenmesi, üretim hayatımızın gelişmesi açısından bu paketin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

Üretim Reform Paketinin üretim hayatımız ve sanayimiz üzerindeki olumlu etkilerini en kısa sürede göreceğimize yürekten inanıyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası