Ekonomimizin ve Sanayimizin Çarkları Durmuyor

• Arşiv

Ekonomimizin, yılın birinci çeyreğinde olduğu gibi, ikinci çeyrekte de yüzde 5’in üzerinde büyümesi toplumsal moralimiz açısından fevkalade kıymetli ve anlamlıdır. Gerek derecelendirme kuruluşları ve gerekse OECD’den IMF’ye kadar birçok uluslararası kuruluşun, ülkemiz ekonomisi hakkındaki büyüme tahminlerini bir bir revize ederek yukarıya çekmeleri boşuna değil. Bu büyüme performansımız, geçen yıldan bu yana yaşanan birçok menfi gelişmeye rağmen ekonomimizin ve üretim çarklarımızın durmadığını, durdurulamadığını bize gösteriyor.

Sanayi sektörümüzün yüzde 6,7 büyüyerek büyümeye birinci çeyrekteki 1,4 puanlık katkısının ardından ikinci çeyrekte de aynı performansı koruyarak yüzde 6,3 büyümesi ve ikinci çeyrek büyümesine 1,3 puan katkı sunması çok önemlidir. Her dönem olduğu gibi bu ikinci çeyrek büyüme rakamları da bizlere bir kez daha şu gerçeği söylemektedir: O da büyümenin motorunun sanayi olduğu gerçeğidir. Kısacası, açıklanan veriler ekonomimizin ve sanayimizin durgunluk istasyonundan ayrılmış olduğunu göstermektedir.

Bütün bu veriler ışığında Türkiye ekonomisi ile ilgili yapılan tüm iç ve dış tahminlerden daha yüksek, yılı yüzde 5’in üzerinde bir büyüme ile kapatacağına olan inancımız artmaktadır. Diğer yandan ekonomik büyümenin öncü göstergesi İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin temmuz ayından sonra ağustos ayında da son 6,5 yılın en yüksek değeri olan 55,3’e yükselmesi, bizlere ekonomimizin üçüncü çeyrek büyümesinin de güçlü geleceğini önceden haber vermektedir.

Burada önemli bir noktayı özellikle vurgulamak istiyorum. Sürdürülebilir yüksek büyüme için bilim ve teknolojiye daha fazla odaklanmak gerekiyor. Bu kapsamda İstanbul Sanayi Odası olarak ağustos ayı Meclis toplantımızı “Küresel Rekabet ve Nitelikli Üretim İçin Bilim ve Teknolojinin Işığında Yeni Bir Sanayileşme Perspektifi” ana gündemiyle gerçekleştirdik. Bu önemli konuyu Meclis konuğumuz TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ile birlikte ele aldık. Böylece konuya sanayiciler olarak ne kadar önem verdiğimizi bir kere daha ortaya koymuş olduk. Bu Meclis toplantımıza dair detaylı bilgiyi dergimizin bu sayısında bulabilirsiniz.

Sanayiciler olarak ülkemiz ekonomisine ve toplumsal refahımıza katkı yolunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte el birliğiyle çaba sarf edeceğimize yürekten inanıyorum.

Cumhuriyetimiz nice başarılarla 94 yılı geride bırakarak 100’üncü yılına yaklaşıyor. Bir çınar gibi köklü olan ve toplumumuza çok şey kazandıran Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94’üncü yılında hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası