Yenilenen Odakule ve İSO 500

• Arşiv

Üyelerimize daha nitelikli ve daha etkin bir şekilde hizmet verme çabası içindeyiz. Bu anlayışımızın bir sonucu olarak Odakule binamız günümüz ihtiyaçlarına tam anlamıyla yanıt verebilmesi adına, çevreci ve akıllı donanımların ışığında, büyük emek harcanarak baştan aşağı kapsamlı bir yenilenme sürecinden geçti. İSO’nun gurur ve başarılarla dolu 65’inci yılında yenilenmiş olan Odakule binamızın resmi açılışını Başbakanımız Binali Yıldırım’ı Haziran ayı meclis toplantımızda ağırlayarak gerçekleştirdik.

Bu mutlu, anlamlı açılışımızda ve toplantımızda Başbakanımızın yanı sıra Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci, Eski Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, İstanbul Valimiz Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile birlikte çok sayıda konuğumuz bizlerle birlikte oldu.

Sanayici büyüklerimizin vizyonu ve büyük özverisiyle 1976 yıllında faaliyete geçen ve dönemine göre oldukça büyük bir proje olan Odakule binası, İstanbul’un simgesi ve ülkemizin ilk gökdelenlerinden biri olarak Türk mimarlık tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Ne mutlu bizlere; bu güzide binamıza çağın teknolojisini yansıtan özellikleri kazandırdık. Yenilenen Odakule binamızın İSO camiamıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

Sanayimiz ve ekonomimiz için yoğun bir gayret gösterme amacını ön planda tutarken her yıl kamuoyu tarafından merakla beklenen, “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu – 2016” araştırmamızın sonuçlarını5 Haziran 2017 günü basın toplantısıyla açıkladık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun açıklanma tarihini öne çekmeyi başardık. Ayrıca bu yıl araştırmamızı daha zengin bir içerik ve yenilenmiş bir tasarımla sunduk. Bir diğer yenilik de bu kapsamlı araştırmaya dair verilere daha kolay ulaşılmasını sağlayan www.iso500.org.tr adresindeki web sitemizin kullanıma girmiş olmasıdır.

Bu yılki İSO 500 araştırmamızdan çıkardığımız bazı önemli tespitler özetle şunlardır: Öncelikle, zorlukların yaşandığı bir yıl olan 2016’da genel olumsuzluk tablosu içinde bile sanayicilerimiz, ülkemize ve ekonomimize karşı sorumluluğunu başarıyla yerine getirmiştir.

Türkiye ekonomisi yıl genelinde yüzde 2,9 büyüme göstermişken sanayi sektörümüz ekonominin geneli üzerinde bir performans gösterdi. Öyle ki sanayi, ekonomik büyümeye en nitelikli katkıyı sunarak yüzde 3,9’luk performansıyla büyümeyi sürükleyen sektör oldu.

Bununla beraber finansman yönetimi, sanayinin son yıllardaki en temel problemi olmaya devam etmektedir. Bu yılki araştırmanın verileri, ne yazık ki sanayicinin faaliyet karının yarısından fazlasını finansman gideri olarak kaybettiği gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışmamız, sanayimiz ve ekonomimiz için çok değerli veriler sunan bir çalışmadır. Biz de bu çalışmayı çağın ihtiyaçları doğrultusunda daha da geliştirme gayreti içinde olacağız.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası