Türkiye Afrika İş ve Ekonomi Forumu

DEİK’ten alınan yazıda; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Afrika Birliği ve T.C. Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda, 2-3 Kasım 2016 tarihleri arasında, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda "Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu" gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Türkiye’nin Afrika’ya yönelik açılım politikasında 90’lı yılların sonundan itibaren ciddi bir dönüşüm yaşanmış olup, 1998 yılında “Afrika’ya Açılım Eylem Planı” oluşturulmuştur. Bu çerçevede, 2003 yılında “Afrika Ülkeleriyle Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” uygulamaya konulmuştur. Sözkonusu Strateji, 2014 yılı Kasım ayında Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da gerçekleştirilen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde kıtanın yeni ihtiyaçları ve ülkemizin Afrika'ya yönelik perspektifi çerçevesinde güncellenerek "Afrika ile Ortaklık Stratejisi" ismiyle yürürlüğe koyulmuştur. Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bu yıl Batı ve Doğu Afrika'ya gerçekleştirilen ziyaretler esnasında da Afrika ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönünde hedefler belirlenmiştir.

Türkiye-Afrika stratejisi sonucunda, Afrika ülkeleriyle ekonomik ve ticari ilişkilerimizde son yıllarda gelişmeler yaşanmış olup, Afrika kıtası ile ticaret hacmimiz 2003 yılında 5.47 milyar ABD Doları iken, bu rakam 2015 yılında yılında 3 katlık bir artışla 17.5 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Afrika ülkeleri, sanayilerini geliştirme ihtiyaçları, alt yapı eksiklikleri, doğal kaynakları ve tarım ürünleriyle Türk firmaları için önemli yatırım, ticaret ve ortaklık fırsatları sunmaktadır.

Söz konusu Türkiye-Afrika stratejisinin bir parçası olan "Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu"na tüm Afrika ülkelerinden bakanlar, özel sektör kuruluş başkanları ve firma temsilcileri, Afrika Birliği ve Afrika Kalkınma Bankası üst düzey yetkilileri, Afrika Bölgesel Ekonomik Toplulukların Genel Sekreterleri katılacak olup, anılan Forum kapsamında altyapı, yatırım, enerji, ulaştırma, madencilik alanlarında ülke proje sunumları ve ikili görüşmeler gerçekleştirilecektir.

Bahse konu Forum için program ve katılım koşullarına http://www.turkeyafricaforum.org/home-tr-tr adresinden ulaşılabilmektedir.

İletişim:

africa@deik.org.tr