11. Grup Meslek Komitesi Bahçıvan'ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
11-grup-ziyareti-01

İSO 11. Grup Meslek Komitesi ve Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) Üyeleri İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'ı kutlamak için ziyaret etti.

Ziyarete Dernek üyeleri ve İSO Meslek Komitesi üyeleri Osman Sait Günteki, Yaşar Sertkaya, Muharrem Özçelik, Osman Ege, dernek üyeleri Osman Nuri Noyan, Nuri Tuncel ve derneğin genel sekreteri Hasan Yeğenler katıldı.

Ziyaret esnasında 120 civarı üyesi olan KYSD'nin 32 üyesinin aynı zamanda İSO ve İTO organlarında görev aldığı, sektördeki diğer sivil örgütlerinde de aktif olarak üye oldukları ifade edildi.

Derneğin, askı, dar dokuma-örme, düğme-toka ve metal aksesuar, etiket, fermuar, kapitone ve tela, elyaf-vatka sanayii olmak üzere yedi alt setkörde örgütlendiği ve yan sanayiinin ana sanayi ile kısa terminler içerisinde çok yakın çalıştığı belirtildi.

Konfeksiyon yan sanayiinin ihracat ve ithalat rakamlarının başa baş olduğu; ancak yan sanayii ürünlerinin ihraç edilen ana sanayiide yoğun olarak kullanılması nedeniyle oluşan dolaylı ihracatla aslında çok daha yüksek bir ihracat rakamına sahip olduğuna dikkat çekildi.

Sektörün emek yoğun ve istihdama katkı yapan bir sektör olduğu, ihracata dönük çalışan firmalarda kapasite kullanım oranının %75-80 olduğu, iç piyasa ve Osmanbey'e üretim yapanlarda bu oranın düşük olduğu ifade edilmiştir.

Sektörün önde gelen sorunları şöyle sıralandı:

Organize Sanayi Bölgesi İhtiyacı

Konfeksiyon yan sanayii, çok kısa terminler ile ana sanayiiye üretim yaptığından ana sanayiye yakın olmak durumundadır. Bu durum sanayiinin İstanbul'da kalması sonucunu doğurmaktadır. Ancak sektördeki firmalar İstanbul içerisinde dağınık bir yerleşim sergilemektedir.

Konfeksiyon yan sanayii firmalarının bir arada olacağı bir organize sanayi bölgesi üzerinde durulmalı, yerleşim planları sanayinin uzun vadeli projeksiyonu dikkate alınarak yapılmalıdır.

Kapsamlı Sektörel Fuar Eksikliği

KYSD bu yıl Ekim ayı içerisinde kumaş ve aksesuarın bir arada bulunduğu Texbridge isimli bir fuarı Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ile birlikte organize edecektir. Kumaş ve konfeksiyon yan sanayiinin ilk defa bu fuarda bir araya getirilmesi olumlu bir gelişme olsa da, sektörün ana ve yan sanayisi ile birlikte çok daha kapsamlı bir fuarda bir araya getirilmesi gerekmektedir.

* Konfeksiyon ve Yan Sanayiinin alt sektörleri ile bir arada yer alacağı, uluslararası bir fuarın "Model Proje" olarak değerlendirilebileceği, İstanbul'da bu yönde kapsayıcı büyük bir fuarın marka haline gelebileceği yönünde değerlendirmede bulunulmuştur. İlgili meslek komiteleri ile ortak bir çalışma başlatılması konusu İSO Yönetim Kurulu Toplantısı'nda ele alınacaktır.

Fuarlara katılım ile ilgili devlet desteklerinden şahıs firmları faydalanamamaktadır.

* 11. Grup Meslek Komitesi'nin bir sonraki toplantısında bu konuda bir re'sen karar alması yönünde değerlendirmede bulunulmuştur.

1. Tasarımın Ar-Ge Kapsamında Yer Almaması

Sektör, Ür-Ge açısından güçlü olmakla birlikte Ar-Ge açısından zayıftır. Tasarım Ar-Ge kapsamında değerlendirilmediğinden teşvik kapsamında da yer almamaktadır. "Numune" usulü çalışan sektörde siparişe dönüşen numune oranının %30'lar civarında olması firmalar açısından maliyet oluşturmaktadır.

* Tasarım Ar-Ge faaliyeti kapsamında kabul edilmeli ya da Ür-Ge faaliyetleri teşvik kapsamına alınmalıdır.