AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı İstişare İçin İSO Yönetimini Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
cevdet-yilmaz-ziyaret-04

AK Parti ekonomi kurmayları, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında, güncel ekonomik konular hakkında fikir alışverişi yapmak üzere İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetimini ziyaret etti. AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcıları Erdal Tanas Karagöl ve Mahmut Mücahit Fındıklı ile AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şevki Şar’ın da bulunduğu ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Ayhan Saruhan (Sayman), Sultan Tepe, Serdar Urfalılar, Aydın Aslandağ, Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Akar ve İSO Meclis Üyesi Mehmet Umur da yer aldı.

Buluşmada dünyadaki ekonomik konjonktürde Türkiye için çok olumlu gelişmeler olduğuna dikkat çeken AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Cevdet Yılmaz, büyüyen normalleşen dünya ekonomisinden başta sanayimiz olmak üzere tüm Türkiye ekonomisi olarak yararlanmamız gerektiğini söyledi.

Yilmaz “Özellikle AB büyümesi Türkiye için çok iyi bir haber. Dış talep nedeniyle büyümemize ciddi bir katkı gelecek. Bu sanayi açısından da çok önemli bir haber. Kaynak açısından zor ama talep açısından çok iyi bir fırsat yılı olacak 2018. Geçen yıl çok iyi bir performans gösterdik. Bunda dış konjonktür kadar içerde aldığımız önlemlerin de etkisi oldu. Bu performansı mevcut konjonktür çerçevesinde daha güçlü bir şekilde devam ettirmeliyiz” dedi.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı İstişare İçin İSO Yönetimini Ziyaret Etti 01

Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında karşılıklı değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette İSO Başkanı Bahçıvan, sanayicinin bugün ihtiyaç duyduğu en önemli konunun finansman olduğunu dile getirdi. Geçen yılın en inovatif girişimi olan KGF’nin daha da geliştirilerek devam ettirilmesi ve kalkınma bankacılığının gerçek anlamda yatırımları finanse eden bir kimlik ile yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Bahçıvan, sanayicinin özel bankalarla baş başa bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Sektörel destekler, KDV ve ÖTV destekleri ile istihdam desteklerini çok ciddi bir şekilde hissettiklerini kaydeden Bahçıvan, üretim ekonomisi adına örnek bir seneyi geride bıraktıklarını ve üretim ekonomisine dönüş noktasında da çok önemli bir dönemden geçtiklerini vurguladı. Sanayi olmadan böyle zor dönemleri aşmanın mümkün olmadığına işaret eden Bahçıvan, sanayinin desteklenmesinin önemine değindi. Kendilerini bekleyen yatırım döneminin doğru planlarla ve iyi bir finansman ayağı oluşturularak iyi planlanması gerektiğinin altını çizen Bahçıvan, güçlükle kazandıkları kazancın yüzde 60’ını finans gideri olarak kaybettiklerini söyledi.

Bahçıvan şöyle devam etti:

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı İstişare İçin İSO Yönetimini Ziyaret Etti 02

“Sanayinin finansmanı konusunda radikal ve inovatif bir çözüm bulunmalı. Bizim için finansman bugün en önemli konu. Biz Kalkınma Bankası’nın temel sektörlerdeki yatırımları çok iyi fizibilite ile tamamen milli sermaye ile besleyen bir yapıya bürünmesinin bugünkü finansman sorununu çözebilecek en güçlü alternatif olduğunu düşünüyoruz. Devletin herkese teşvik vermek yerine, bir politika değişikliğine gitmesi gerekiyor. Bir sektörde deneyimli ve yetenekli yatırımcıları ayırarak kaynakları verimli kullanmalıyız, az ve öz bir kümelenme yaratarak kaynakları bu yönde harcamalıyız.”

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Cevdet Yılmaz da dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdiği buluşmada Türkiye’nin oldukça dışa açık bir yapısı olduğunu ve dünyada bir normalleşme yaşandığını söyledi. Dünya ekonomisinin düzelmeye başladığını belirten Yılmaz, bu süreçten yararlanmaları gerektiğini kaydetti. AB’nin büyümesinin kendileri için iyi bir haber olduğuna işaret eden Yılmaz, dış talep nedeniyle büyümeye güçlü bir katkı geleceğini dile getirdi.

Dış konjonktürün yanında geçtiğimiz yıl içeride alınan önlemler ile iyi bir performans gösterdiklerini ifade eden Yılmaz, bunun vergi gelirlerini artırdığını ve bütçenin daha iyi bir konuma gelerek yüzde 1,5’luk bir açık vereceğini aktardı. Büyümenin yıl genelinde yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşeceğini belirten Yılmaz, bunun OECD içindeki en iyi performans olduğuna işaret etti. Yılmaz, bu büyümenin istihdam dostu bir büyüme olduğunu ve bunun iç talebin canlı kalmaya devam edeceğini gösterdiğini söyledi.

Yatırımlar alanında olumlu beklenti içinde olduklarına değinen Yılmaz, kapasite kullanım oranlarının yüksek olduğunu ve büyük yatırım teşviklerinin geleceğini dile getirdi. Yatırımlar açısından iyi bir yıl beklediklerine değinen Yılmaz, büyümenin devam edeceğini ve sanayinin bundan yararlanması gerektiğini belirtti. İmalat sanayii için pozitif ayrımcılık yaptıklarını aktaran Yılmaz, özellikle bilişim ve imalat sanayiine yönelik yatırımları destekleyeceklerini kaydetti. Yılmaz, şehirlerin ekonomik beklentilerini belirlediklerini söyledi ve yeşil ekonomi üzerine çalışmalar yaptıkları bilgisini verdi.

Toplantı boyunca, İSO Başkanlık Divanı ve İSO Yönetim Kurulu üyeleri de sanayicinin güncel ekonomi ile ilgili değerlendirmelerini AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı heyetine sundu.