Balkan Odalar Birliği (ABC) Genel Kurulu, Ticaret Bakanı Pekcan’ın Katılımıyla Yapıldı

  • Diğer Haberler
balkan-odalar-toplantisi-02

Balkan Odalar Birliği (ABC) Genel Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve AB Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’in de katılımıyla İstanbul’da yapıldı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da yer aldığı toplantıda TOBB Başkanı ve ABC Dönem Başkanı, Eurochambres Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Batı Balkan devletleri arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmeyi hedefleyen Berlin sürecinin önemine değindi. Bölge barışına da önemli katkılar sağlayan bu yaklaşımın, çatışma risklerini de azaltacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Eurochambers olarak da, bu girişime destek vermeye devam edeceklerini anlattı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan toplantıda yaptığı konuşmada, toplantı vesilesiyle 10 Balkan ülkesinin odalar birliği başkanı ve temsilcisiyle burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Balkanların Türkiye için coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da önem taşıdığını vurgulayan Pekcan, Balkan Odalar Birliği'nin, ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli payı olduğunu kaydetti. Pekcan, "Bildiğiniz üzere, Balkan Odalar Birliği'nde AB üyesi olan ülkeler olduğu gibi, AB’ye aday ve potansiyel aday ülkeler de bulunuyor. Bu yılın kasım ayı itibarıyla Balkan Odalar Birliği’ne üye ülkelerle ticaret hacmimiz yüzde 9 artarak doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. İş hacmimizin, kıymetli iş insanlarımızın kuracakları yeni bağlantılarla daha üst seviyelere çıkmasını beklemekteyiz" diye konuştu. Söz konusu dönemde Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile hem ihracatını hem de ithalatını artırdığını belirten Pekcan, ulaşılan rakamları yeterli görmediklerini ve ticaret hacmini kazan-kazan ilkesiyle geliştirmek istediklerini söyledi.

Pekcan, karşılıklı yatırımların artırılmasına önem verdiklerini, devlet olarak yatırımların önündeki engelleri kaldırarak pek çok kolaylık getirdiklerini kaydetti. Balkan Odalar Birliği üyesi ülkeler ile Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanlarında işbirliği olanaklarına dikkati çeken Pekcan, "İşbirliği için bir diğer altın fırsat, müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanlarında karşımıza çıkmaktadır. Bildiğiniz gibi, Türkiye müteahhitleri, Çin’den sonra Engineering News Record (ENR) sıralamasında dünyada 2. sırada yer almaktadır ve Balkanlardaki ülkelerde de 337 proje ile 9.5 milyar dolar iş hacmine ulaşmış durumdadır. Balkan ülkelerinin kalkınmasına her açıdan destek vermeye devam etmekten mutluluk duyacaklarını belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

Pekcan, Türkiye’deki yatırım altyapısını geliştirmek ve Türkiye’de yatırım yapmayı cazip hale getirmek için ilgili bakanlıklar olarak koordineli bir şekilde çalışmayı sürdürdüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Uzun süredir başarılı bir şekilde uyguladığımız yatırım teşvik sistemimizle ülkemize yatırım yapmak isteyen değerli yatırımcılara pek çok fırsatlar sunuyoruz. Türkiye’de özel nitelikli serbest bölgeler kurmayı planlıyoruz. Bu serbest bölgeler özellikle uluslararası şirketlerin, operasyonlarını sürdürmeleri açısından pek çok cazip fırsata ve imkana sahip olacak. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek adına Balkan Odalar Birliği firmalarıyla da önemli işbirliklerine imza atacağımıza inanıyorum."

Pekcan, Türkiye ekonomi yönetiminin dış ticarette ve gümrük sisteminde tamamıyla dijitalleşmeyi hedeflediğini, bu konuda örnek nitelikte adımlar attıklarını söyledi. Pekcan, "Ticarette ve gümrüklerde zamanımızın gereği olan dijitalleşmeyi, e-ticareti ön plana çıkaracak birçok projeyi hayata geçirdik. Gümrüklerin Dijitalleştirilmesi, Tek Pencere, Liman Tek Pencere, Konteyner-Liman Takip Sistemi gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Gümrük kapılarımızı hızla modernize ediyoruz. Burada da TOBB’la işbirliği halinde hızla çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise son 15 yılda, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminin, 3,5 milyar dolardan, 20 milyar dolara çıktığı bilgisini verdi. Hisarcıklıoğlu, “Yani daha fazla mal sattık, daha fazla mal aldık. Karşılıklı ticaretimizi 6 kat artırdık. Üstelik bunu, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde yaptık. Evet, bu bir başarı. Ama yeterli değil. Bu masada oturan ülkeler olarak, daha fazla işbirliği yapmamız gerekiyor. Hep birlikte zenginleşmek için, karşılıklı ticaretimizi ve yatırımları artırmalıyız. ABC olarak temel misyonumuz bu olmalı” dedi.

Küresel ekonomik yapının hızla değiştiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Yeni ortaklıklar, ittifaklar kuruluyor. Bizler de birlikte hareket eder, işbirliğimizi arttırırsak, hem kazançlı çıkarız, hem de dünyadaki itibarımız, gücümüz artar. Ülkelerimizde ve coğrafyamızda, huzur ve zenginlik istiyorsak, bunun yolu, daha fazla ticarettir. Zira ticaret yapan, kavgayla uğraşmaz, birbirine kötü bakmaz” diye konuştu.

AB örneğini veren Hisarcıklıoğlu, bin küsur sene savaşan Avrupa’nın iki büyük dünya savaşının ardından bazı gerçekleri anlayıp birlik kurduğunu ve ticareti teşvik ettiğini dile getirdi. Huzur ve zenginleşmek isteyenlerin, önce birbirleriyle daha çok ticaret yapması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Böylece daha güçlü hale gelip, küresel sisteme entegre olmalıyız. Balkan Odalar Birliği kulübü içinde olup da, AB’ye üyelik sürecini tamamlayan ülkeleri de, ayrıca takdir ediyoruz. Aynı şekilde, henüz AB üyelik sürecini tamamlayamayan ülkelerin de, bu süreci başarıyla tamamlayabilmeleri için, gerekli işbirliği, dayanışma ve yardımlaşmanın gösterilmesini diliyoruz. Evet, Birleşik Krallık’ın ayrılmasıyla, AB’nin başarısızlığının daha da belirgin hale geleceğini ifade eden çevreler var. Daha da ileri giderek, BREXIT’in, AB için sonun başlangıcı olduğunu söyleyenler var. Ancak, biz bu yönde düşünenlerden değiliz. Biz, AB’nin daha güçlü olmasını, cazibe merkezi olmayı sürdürmesini arzu ediyoruz.”