BESİAD Heyeti, İSO Başkanı’na Nezaket Ziyaretinde Bulundu

  • Diğer Haberler
besiad-ziyarete-geldi-02

Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) yönetimi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. BESİAD heyetinin başkanlığını Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda İSO Meclis Üyesi Mustafa Necati Tecdelioğlu’nun yaptığı ve İSO ana binada gerçekleşen buluşmada sektördeki güncel gelişmeler ile ilgili fikir alışverişi yapıldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, el ele verildiğinde ve enerjinin sektör yararına kullanıldığında ciddi fark yaratıldığını, BESİAD’ın faaliyetlerinin buna bir örnek olduğunu söyledi.

Sektörde yabancı sermayenin artmasının global pazarda bir değerinin olduğunu gösterdiğini belirten Bahçıvan, sektörün önünün açık olduğunu ve Türkiye’nin bu motivasyonu iyi kullanması gerektiğini vurguladı. Sektörün gelişmesi için İSO olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Bahçıvan, Türk sanayicisi için finansal maliyetlerin büyük sorun olduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, finansal maliyetlerinin yüzde 50’nin üstünde olduğunu, Türkiye’ye yakın ülke sanayicilerinin ise maliyetinin yüzde 12 olduğunu belirterek Türkiye ve sanayicilerin bunu aşması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin yeni bir kalkınma bankacılığına ihtiyacı olduğunu ifade eden Bahçıvan, devletin finansal kaynakları ile birlikte sanayicilerin yanında yer alması gerektiğine işaret etti. Dünyada başarılı sanayi ülkelerinin arkasında mutlaka bir kalkınma bankasının olduğunu hatırlatan Bahçıvan, Türkiye’nin de kendi kaynaklarından sanayi kesimine finansman kaynağı ayırmak zorunda olduğunu söyledi. Bu sorunun bir çözümünün de teminat mektupları olduğunu kaydeden Bahçıvan, finansal taleplerini daha yüksek sesle ifade etmeleri gerektiğini zira bu konunun sanayiciler için en büyük engel haline geldiğini vurguladı. Bahçıvan, finansman konusunda sanayicilerin daha inovatif yaklaşımları benimsemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

BESİAD Heyeti, İSO Başkanı’na Nezaket Ziyaretinde Bulundu

Bahçıvan, “İhtiyaç duyduğumuz, görmek istediğimiz tablo pırıl pırıl gençlerimizi sanayi sektöründe görmek. Bu sektörün böyle bir eğilim içine girmesi gerekiyor. Çünkü iş pırıl pırıl ama gençlerimiz ‘Bu zahmete değer mi?’ diye bakıyor. Bu nesli haklı gösteren çok fazla faktör var. Önceki kuşaklar bu soru karşısında çaresiz kalabiliyor” şeklinde konuştu.

BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Necati Tecdelioğlu ise derneklerinin 2002 yılında kurulduğunu ve sektörün yüzde 80’ini temsil eden 80 aktif üyeleri olduğunu söyledi. Sektör hakkında bilgi veren Tecdelioğlu, sektörlerinin Avrupa’da ilk üçte dünyada ise ilk 10’da olduğunu ifade etti. Her yıl yüzde 9 büyüdüklerini, demir ve çelik sektörünün ton başına 490 dolardan ihracat yaparken kendilerinin 3 bin dolarlık ihracat yaptıklarını işaret eden Tecdelioğlu, 1.5 milyar dolarlık sektörün direkt ve dolaylı olarak 50 bin kişiye istihdam sağladığını sözlerine ekledi.

İhracattan otomotive her alanda var olduklarını vurgulayan Tecdelioğlu, sektörde üretemedikleri hiçbir ürünün olmadığını söyledi. Tecdelioğlu, bağlantı elemanları sektörünün istihdam ve değer yaratarak Türk ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade etti. Sektörle ilgili dünyadaki en önemli ikinci fuarı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Tecdelioğlu, sektörde üç yabancı sermaye olduğunu, bir büyük yatırımın da gelmek üzere olduğunu kaydederek bu gelişmelerin sektörün değerini artırdığını belirtti.

Aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı olan BESİAD Başkan Yardımcısı Remzi Topuk da son yıllarda en çok yatırım yapan sektörlerden biri olduklarını söyledi. Önceki dönemlerde yapılan işlerin artık çok daha yetenekli makinelerle yapıldığını belirten Topuk, kalite açısından çok ciddi bir noktaya geldiklerine dikkat çekti.

BESİAD heyetinde Yönetim Kurulu Üyeleri Vahit Özgül (sayman), Gökhan Ulaşan, Selçuk Mataracı ve aynı zamanda İSO 25. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı olan Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Demircan ve BESİAD Genel Sekreteri Semih Özölçer yer aldı.