DEİK’in düzenlediği Belarus-Türkiye İş Forumu Minsk’te Gerçekleşti

  • Diğer Haberler
belarus-haber-02

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Belarus Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen Belarus-Türkiye İş Forumu 10-11 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun katıldığı Forum’da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da yer aldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle ve iş dünyasından birçok temsilcinin katıldığı Forum ile ilgili bilgi veren DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Forum’a Türkiye’den 200, Belarus’tan 250’nin üzerinde iş insanının katıldığını belirtti.

Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin gerçekleştirmekte olduğu büyük yatırımları hız kesmeden sürdürdüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelme hedefine hızla ilerlediklerini dile getirdi. Erdoğan, "Bugün Belarus'ta 50'nin üzerinde Türk firması tarafından gerçekleştirilmiş doğrudan yatırımların toplam bedeli 1.2 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye olarak Belarus'un ithal ettiği ürünlerin büyük bir bölümünü yüksek standartta ve en iyi şekilde sağlamaya hazırız. Belarus firmalarının da Türkiye'de yatırım yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Erdoğan, heyetler arası görüşmelerde ticaret, ulaştırma, telekomünikasyon ve müteahhitlik başta olmak üzere pek çok sektörde görüş alışverişinde bulunulduğunu belirterek, ziyaret kapsamında Belarus ile Türkiye arasında dokuz farklı başlıkta anlaşma imzalandığını da kaydetti. Ticaretin karşılıklı teşviki yönünde anlaşmanın imzalandığını ifade eden Erdoğan, benzer bir anlaşmanın yatırımlar alanında da müzakere edilmeye başlanacağı bilgisini verdi. Belarus ile ticarette 14 yılda 10 katlık bir büyüme yaşandığını belirten Erdoğan, Türkiye ile Belarus arasında 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmini hedeflediklerini dile getirerek iş dünyasından bu hedefe ulaşmak için gerekli somut işbirliklerini oluşturmasını istedi.

DEİK’in düzenlediği Belarus-Türkiye İş Forumu Minsk’te Gerçekleşti

Forum’da konuşan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, böyle bir iş forumunun daha önce Belarus tarihinde yapılmadığını söyledi. Lukaşenko, siyasi alanda devam eden işbirliğinin ekonomik ve ticari alana da yansıyarak çok daha hızlı bir şekilde artması gerektiğinin altını çizdi. Bölgede yaşanan ekonomik krizlerin Türkiye ve Belarus arasında daha değerli bir ekonomik işbirliğini gerekli kıldığını belirten Lukaşenko, bu yönde iki ülke arasında karşılıklı yatırımların artması gerektiğini ifade etti. Lukaşenko Türkiye’yi gelişmiş teknoloji yatırımlarına sahip bir ülke olarak gördüklerini ve Belarus’taki özelleştirme sürecinin Türk iş adamları için pek çok yeni fırsat sunduğunu dile getirdi. “Bizim topraklarımızda bizim insanlarımız olmanızı istiyoruz” diyen Lukaşenko, tarafların açık ve net olmasının işbirliklerini güçlü ve sağlam kılacağını sözlerine ekledi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Forum’a Türkiye’den 200, Belarus’tan 250’nin üzerinde iş insanının katıldığını belirterek Türkiye ve Belarus iş dünyaları için yeni bir dönemin başladığını söyledi. Vardan, “Her iki ülkenin liderleri, vizyoner bir yapıya sahip ve iş dünyasının önünü açmaya çalışıyorlar. O zaman biz iki ülke iş dünyalarının da ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmemiz, yatırımlarımızı artırmamız lazım” şeklinde konuştu.

DEİK ile Belarus Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Belarus-Türkiye İş Forumu’ndan önce, Türk ve Belaruslu firmaların temsilcileri B2B görüşmeler yaptı.