Endonezyalılar Yaratıcı Endüstrileri İncelemek İçin İSO’yu Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
endonezya-toplanti-02

Yaratıcı endüstrilerin Endonezya’da uygulanması ile ilgili projede çalışan ve Endonezyalı milletvekillerinden oluşan Endonezya Bölgesel Temsilciler Meclisi Heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. Endonezya milletvekili Abraham Liyanto başkanlığındaki ve aralarında Endonezya İstanbul Konsolosu Harlan H. Hakim’in de bulunduğu heyet, İSO Genel Sekreteri Melek Us tarafından İSO ana binada ağırlandı.

Melek Us, Türkiye ekonomisi ve sanayisi hakkında konuklara bilgi verdi. İki ülkenin ortak özellikleri arasında demokratik ve Müslüman olması ile genç nüfus gibi unsurlar olduğuna dikkat çeken Us, 2014-2023 İstanbul Bölge Planı’na göre İstanbul’un küresel ekonomide ses getirebilmesi için katma değerli ve yaratıcı ürünlere odaklanması gerektiğini söyledi. Plan’a göre İstanbul’un rekabet avantajı olan sektörlere odaklanacağı bilgisini veren Melek Us, inovasyona dayalı alanların öncelendiğine dikkat çekti.

Melek Us sözlerini şöyle sürdürdü:

İSO Genel Sekreteri Melek Us
İSO Genel Sekreteri Melek Us

“İstanbul hem ülkemiz hem de bölgemiz için bir sanayi merkezi. Eğer İstanbul dünyanın dev şirketlerinin yeni ve yabancı yatırımlarını çekmek istiyorsa kültürel olarak da bir çekim merkezi olmalı. Günümüzde sanayi ürününün sorunsuz çalışması tüketiciye yetmiyor. Görsellik ve tasarım da en az bunun kadar önemli. Bu konuda İSO olarak üniversiteler ile tasarım konusunu öne çıkaran projeler yürütüyoruz.” 

Heyet Başkanı Abraham Liyanto
Heyet Başkanı Abraham Liyanto

Heyet Başkanı Abraham Liyanto önümüzdeki dönemde Endonezya için hazırladıkları ve yaratıcı endüstrileri geliştirmeyi amaçlayan kanun teklifi için Türkiye örneğini incelediklerini söyledi. Endonezya İstanbul Konsolosu Harlan H. Hakim de Türkiye’nin güçlü bir ekonomi olduğunu ve ekonomik yaratıcılık konusunda Türkiye’den örnek alacakları pek çok konu olduğunu belirtti.

Endonezya İstanbul Konsolosu Harlan H. Hakim
Endonezya İstanbul Konsolosu
Harlan H. Hakim

Ardından heyet üyeleri Türk ekonomisi ve yaratıcı endüstriler hakkında merak ettiği konular hakkında bilgi aldı. Özellikle turizm alanında Türkiye’nin gösterdiği gelişim ve Türkiye’nin AR-GE faaliyetlerine yönelik sanayi teşvikleri heyet üyelerinin en çok merak ettiği konular arasında yer aldı.