EVSİD'in 1. Kuruluş Yılında Konuşan Bahçıvan: "Sanki Birinci Değil Ellinci Yaşınızı Kutluyor Gibiyiz"

  • Diğer Haberler
evsid-yildonumu-02

Bir yıl önce kurulan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) birinci yaşını düzenlediği gala yemeği ile kutladı. EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Burak Önder’in ev sahipliğinde Yeşilköy Polat Renaissance Otel’de gerçekleştirilen EVSİD Birinci Yıl Gala Yemeği ve 2016 Lansman Toplantısı’nda EVSİD’i dernek üyeleri, STK yöneticileri ve sanayiciler yalnız bırakmadı. Çok sayıda iş insanının yer aldığı toplantıya katılarak destek veren isimlerden biri de İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan oldu.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay ve Meclis üyeleri Rıdvan Mertöz, Ömer Karadeniz ve Aynur Ayhan’ın da katıldığı toplantıda konuşmasına diğer konuşmacılar gibi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’u çok erken ve genç bir yaşta kaybetmiş olmanın üzüntüsünü paylaşarak başlayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, EVSİD için “Sanki birinci değil ellinci yaşını kutluyoruz gibi” dedi. Bahçıvan EVSİD’in farklı bir inovasyon ve bakış açısıyla kurulan örnek bir dernek olduğunu söyleyerek, "Zaten başarı günümüzde inovatif düşüncelerden geliyor. Aslında inovasyona sadece ürünü şekillendirmek olarak bakmamak gerekir. İnovatif bakış açısına yalnızca herhangi bir şirketi yönetirken veya böyle derneklerde faaliyet gösterirken ihtiyaç duymuyoruz, aslında hayatın her köşesinde bu bakış açısına ihtiyacımız var. Bu nedenlerle bu derneğin başarısını inovatif STK faaliyetlerine örnek olarak gösterebiliriz" şeklinde konuştu.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası Başkanı
Erdal Bahçıvan

Erdal Bahçıvan, hükümet programının ilk kez bu kadar güçlü ve en alt detaylara kadar ulaşmış bir şekilde ortaya konduğunu işaret etti ve söz konusu programın uygulamasını takip etmenin kendilerine düştüğünü söyledi. AR-GE teşvikini çok istediklerini ve Meclis gündeminde olan ilgili tasarının yakında yasalaşarak yürürlüğe gireceğini ifade eden İSO Başkanı Bahçıvan, şirket sahiplerinden bu paketi kimseye emanet etmeden kontrol altında tutmalarını istedi. Bahçıvan, “Şirket sahipleri olarak Türkiye’de konforumuzu çok bozacak, hayatımızı değiştirecek kararların uygulayıcısı olmak istemiyoruz. Bu nedenle bu önemli AR-GE teşvik yasasını her işverenin çok iyi okumasını ve bundan yararlanmasını istiyorum” dedi.

EVSİD'in 1. Kuruluş Yılında Konuşan Bahçıvan: Sanki Birinci Değil Ellinci Yaşınızı Kutluyor Gibiyiz 01

Dünyada bol para döneminin bittiğini ve finansmanın çok önemli bir hale geleceğini kaydeden Bahçıvan, finansın kaderini normal banka ilişkisine bırakmamak gerektiğini her fırsatta hükümete bildirdiklerini söyledi. Sanayicilerin, hükümetin bazı finansman kaynaklarını kullanması için zorlayıcı davranmaları gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, bankaları suçlamanın gerçekçi olmadığını sözlerine ekledi. Bu konuda bir sanayi yatırım bankası ve sanayiye yönelik bir Türkiye fonu oluşturmanın önemine değinen İSO Başkanı Bahçıvan, Türkiye’ye teknoloji getirecek ve Türkiye’yi milli gelir ve ihracat noktasında ileriye taşıyacak imkanların desteklenmesinin altını çizdi.

Bahçıvan, 2016 ve 2017 yıllarındaki olası fırsatların kullanılabilmesinin sanayide ciddi bir sıçrama yaratacağına işaret etti ve İSO olarak her platformda bu söylemi dile getireceklerini söyledi. Sanayideki nitelikten söz ederken eğitimi es geçemeyeceklerini belirten Bahçıvan, sözlerine şöyle devam etti:

EVSİD'in 1. Kuruluş Yılında Konuşan Bahçıvan: Sanki Birinci Değil Ellinci Yaşınızı Kutluyor Gibiyiz 02

“Eğitim konusunda özellikle meslek liseleri ve hükümetimiz ile ortak bir program oluşturduk. Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Protokol ile bazı liselere destek ve eşleştirme yapmayı amaçlıyoruz. Burada tüm sektörlere çağrıda bulunmak istiyorum: Liselerle eşleşme düşünceniz varsa bu konuda birlikte hareket etmeye hazırız. Hükümette uzun yıllardan sonra meslek liselerinin transformasyonu konusunda ciddi bir istek var. Üniversitelerimizle ciddi işbirliği içindeyiz. Bilimin sadece bilim için değil, sanayi için de olduğu düşüncesi öğretim üyeleri arasında kabul gören bir düşünce haline geldi. İTÜ Teknokent ile işbirliği içine girdik. İlla Silikon Vadisi’ne gitmeye gerek yok, bizim de vadilerimiz var.”

EVSİD Başkanı Burak Önder
EVSİD Başkanı Burak Önder

EVSİD Başkanı Burak Önder ise konuşmasının başında, İSO'nun her problemlerine yardımcı olduğunu söyleyerek İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve diğer STK yöneticilerine teşekkür etti. Önder şunları söyledi:

"İhracat ile ilgili sorunlarımızı ilgili STK’lara aktardığımızda yoğun ilgi ile karşılaştık ve onlar da sorunlarımıza çözüm bulma noktasında her türlü fedakarlığı gösterdiler. Bu derneği kurarken maddiyatın zekatı olduğu gibi yaşanmışlıkların da zekatı olduğundan hareket ettik. Niyetimiz halisti, halis niyet olunca bütün sıkıntılarımız geçti ve bir yıl boyunca sektörümüze hizmet ettik. Sorunları hep beraber konuşabilmek gerekiyor. Sahada rakip olabiliriz ama sorunlarımızı konuşmamız lazım. Biz bunu yaptık; raporlar hazırladık ve ilgili kurumlara ilettik. İlk verdiğimiz söz samimi olmaktı. Bunu yapmak için çabaladık. Bir EVSİD markası yaratmaya çalıştık. Bu markayı bir noktaya getirdikten sonra bayrağı teslim edeceğiz. Büyüklerimizin tecrübesi ve gençlerin sinerjisi ile bu sektör bir yerlere gelecektir. Potansiyelimiz çok yüksek ve bizim bunu yapacak gücümüz var. Türk ev ve mutfak sanayinin çok güçlü olduğunu dünyaya anlattık. Sizlere gösterdiğiniz katılım ve teveccühünüz için teşekkür ediyoruz.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki
Türkiye İhracatçılar Meclisi
Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki

Sonrasında kürsüye gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise “İhracatçı birliklerinin en önemli görevi bu sektöre güven aşılamak idi. Bugüne kadar 11 kez tasarım yarışması yaptık ve bu sektör temsilcileri bu organizasyonlarda kendine güvenmeyi öğrendiler. Bu dernek, işbirliğinin ve birlikte üretmenin ne demek olduğunu bu dernek çatısı altında herkese gösterdi” şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekip Ağdaviç
İstanbul Ticaret Odası
Meclis Başkanı Şekip Ağdaviç

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekip Ağdaviç de “STK süreçlerine başlayalı 30 yıl oldu. Bir STK’nın bir yıl içinde bu kadar çok faaliyet yaptığını görmedim. Bu başarı ve enerjilerinden dolayı yöneticilerini kutluyorum. Bu tip STK’larda kurucuların hemen gitme hakları yok, en az 4 yıl bu görevde kalmalarını sağlamak gerekiyor. Bu yıl şirketler finansman akışına son derece dikkat etmeliler. Özellikle üretim ve ihracat yapan firmalar için çok dikkat etmeleri gereken bir resim görüyoruz” dedi.

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de kürsüye gelerek şöyle konuştu:

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri
İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu
Başkanı Murat Akyüz

“Bizim temel amacımız sektöre yakın STK’lar ile temas halinde olmak. Ev ve mutfak eşyaları sektörünün ihracatı 3 milyar dolara çıktı. Sektörde 3 bin şirket var. Yeni ve farklı pazarlara ulaşmaya çalışıyor ve bu doğrultuda EVSİD’in çalışmalarına da yardımcı oluyoruz. Gelecekte ihracatın daha da artacağını öngörüyoruz. Bizler tek başımıza organizasyon yapamayız. Sizlerin katılımına ihtiyaç duyuyoruz. Buraya katıldığınız için teşekkür ediyor, katılımınızın devamını diliyorum.”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz
İstanbul Demir ve Demir Dışı
Metaller İhracatçıları Birliği
Yönetim Kurulu Başkanı
Rıdvan Mertöz

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz ise “Bir birlik başkanı olarak sizlerle ne zaman bir etkinlik yapsak çok verimli geçtiğini görüyorum. İran, Kahramanmaraş, Afyon; her gittiğimiz yerde çok verimli çalışmalar yaptık. EVSİD çok genç bir dernek ve bir derneğin ne yapabileceğini yöneticileri bize gösterdi. Bu sektörü oluşturan şirketler en çok önem verdiğimiz sektörün şirketleri… Bu derneği oluşturan şirketler ciddi bir ihracat potansiyeline sahip. Biz bu sektörde katma değerli ürünleri nasıl üretiriz diye düşünüyoruz ve tasarım yarışmaları düzenliyoruz. Bu yıl da mutfak ile ilgili bir tasarım yarışmamız olacak.”