İDDMİB’in Verdiği İhracatın Metalik Yıldızları Ödülleri Sahiplerini Buldu

  • Diğer Haberler
iddmib-odul-toreni-01

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) İhracatın Metalik Yıldızları ödüllerinin sekizincisi dağıtıldı. Ruffles İstanbul otelinde İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz’ün ev sahipliğinde gerçekleşen geceye İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de geceye katılarak birer konuşma yaptılar.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar ve çok sayıda İSO Meclis üyesinin de yer aldığı törenin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ödül töreninin senede bir kere yapılmasının sektör temsilcilerinin alın terinin ve mücadelesinin mükafatını alabilmesine vesile olduğunu söyledi. 2017 yılının sanayicilerin ne kadar övünülse az olacağı bir yıl olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, zorluklarla geçen yılın ihracat ve sanayi adına Türkiye’nin moralini yükselttiğini dile getirdi. Sanayinin performansının Türkiye’nin neden üretimden vazgeçmemesi gerektiğini dosta düşmana kanıtladığını anlatan Bahçıvan, sanayinin yaşanan tüm iç ve dış sıkıntılara karşın yeni yatırımlar yaptığını ve vergi ile üretim noktasında dimdik ayakta olduğunu vurguladı. Bahçıvan, bu tablonun Türkiye’nin sanayisiz de büyüyebileceğini söyleyenlere güzel bir cevap olduğunu aktardı.

İDDMİB’in Verdiği İhracatın Metalik Yıldızları Ödülleri Sahiplerini Buldu 01

Yılın ilk ayında İSO’nun açıkladığı Türkiye ve İstanbul İmalat Sanayi PMI rakamlarının, sanayicinin 2017 performansını devam ettirdiğini gösterdiğini aktaran Bahçıvan, kapasite kullanım oranlarının da yüzde 80’lere ulaştığını ve sanayi için yeni yatırım döneminin geldiğini ifade etti. Bu yatırımların arkasında daha güçlü bir finansman yapısının olması gerektiğinin altını çizen Bahçıvan, faizlerin yüksek olduğu bir dönemde mevcut bankacılık yapısıyla bu yatırımları yapmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Finansman konusunda KGF’nin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini kaydeden Bahçıvan, KGF’nin bir nebze daha yukarı çekilerek uzun vadeli krediler konusunda görev üstlenmesi gerektiğini söyledi. Tapuya dayalı, teminata bağlı olarak yatırımların finansmanının mümkün olmadığına değinen Bahçıvan, bankacıların da artık sanayicilerin yatırım hayalini paylaşması gerektiğini dile getirdi. Bahçıvan, kalkınma bankacılığı modelini ortaya koyabilirlerse büyük hayallerini gerçekleştireceklerini ifade etti. Bahçıvan, “Dünyada kazandığının yüzde 60’ını finansmana veren başka bir sanayicilik yapısı yok. Geleceğimizin parlak olduğunu ve herkesin mücadele ederek yatırımdan kaçmadığını söylemek istiyorum” dedi.

İDDMİB’in Verdiği İhracatın Metalik Yıldızları Ödülleri Sahiplerini Buldu 02

İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar
İhracat Genel Müdürü
Özgür Volkan Ağar

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, ihracatın yıldızının parlamasının ancak ihracatın yıldızlarının çabaları ile mümkün olabileceğini söyledi. İhracatçıların Türkiye’nin müreffeh bir seviyeye gelmesinde büyük emekleri olduğuna değinen Ağar, özellikle girdi fiyatlarındaki dalgalanma ve arz talep dengesinin çok yakından takip edildiğini belirterek Bakanlık olarak firmaların rekabet gücünü koruyabilmesi için tüm dış politika araçlarını kullanacaklarını aktardı. Son dönemde yaptıkları çalışmalar ile pazarlarını nasıl çeşitlendirecekleri ve ihracatı nasıl artıracakları sorusuna yanıt aradıklarını dile getiren Ağar, ihracatçılar ile sürekli temas halinde bunu başaracaklarını anlattı. Yüksek katma değerli ürünlerin bir seçenek değil zorunluluk olduğunu vurgulayan Ağar, bugün bir firmayı rakiplerinden ayıran en önemli faktörlerin marka ve reklam harcamaları olduğuna işaret etti.

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz
İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz

Gecenin ev sahibi İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, törenin açılışında yaptığı konuşmada birliğin 32. yılını kutladıklarını söyledi. İDDMİB’in öncü bir birlik olduğuna değinen Mertöz, 2017 yılının çok zor bir yıl olmasına rağmen çok başarılı olduklarını dile getirdi. Türkiye’nin ihracatına paralel olarak bir artış yakaladıklarını belirten Mertöz, bu yıl ocak ayındaki yüzde 28’lik artışın kendilerini bu yıl için büyük bir heyecana sevk ettiğini aktardı. Son iki yılda yaşadıkları sıkıntıları aşmak için canla başla çalıştıklarına dikkat çeken Mertöz, diğer birliklerden farklı olarak her ayın bir gününü bir üye ziyaretine ayırdıklarını ifade etti. Mertöz, birlik olarak üyelerin kendilerinden ve devletten beklentilerini alıp ilgili birimlere yönlendirdiklerini söyledi. Türkiye’nin inovasyon ve AR-GE ile büyüyeceğine işaret eden Mertöz, bu konuda öncü olduklarını ve yaptıkları yarışmalar ile ticari kimlik kazanan birçok projeyi ortaya çıkardıklarını dile getirdi. Ulusal ve uluslararası 42 etkinlik ve fuar gerçekleştirdiklerini anlatan Mertöz, Türkiye’nin algı sorunu yaşadığı bir dönemde ülke ülke dolaşarak müşterilerin kopmasını engellediklerini aktardı. Bugün gelinen noktada ihracatın başarısını konuştuklarına dikkat çeken Mertöz, bu süreçte Bakanlığın yanlarında olduğunu ekledi.

TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki
TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Türkiye adına çok büyük bir ekonomik savaş verdiklerini söyledi. İhracatın istihdama verdiği katkının yüzleri güldürdüğünü belirten Öztiryaki, Ekonomi Bakanlığı ile koordineli şekilde bu yıl ihracat rakamını 170 milyar dolara çıkaracaklarını düşündüğünü aktardı. Ekonomi Bakanlığı’nın önemli teşvikler verdiğine değinen Öztiryaki, TİM olarak yapılanları markalaştırmak ve pazarlamak noktasında çok önemli işlere imza attıklarını anlattı. Tasarım Haftası, İnovasyon Haftası ve marka çalışmaları gibi işlerden istifade edilmesi gerektiğini belirten Öztiryaki, “Üzerinde çalıştığımız ticaret merkezlerinde yerinizi almanızı istiyorum. Ülkemiz buralarda yer masraflarının yüzde 70’ini karşılıyor. Hepiniz canla başla çalışıyorsunuz. Hepimizin yapması gereken üretmektir” dedi.

İDDMİB’in Verdiği İhracatın Metalik Yıldızları Ödülleri Sahiplerini Buldu 04

Yapılan konuşmaların ardından, 2017 yılı performanslarına göre birçok iş kolundaki ihracatçılar tek tek sahneye çağrılarak ödülleri dağıtıldı.

İDDMİB’in Verdiği İhracatın Metalik Yıldızları Ödülleri Sahiplerini Buldu03