İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanlığına Ayhan Zeytinoğlu Yeniden Seçildi

  • Diğer Haberler
ikv-secim-01

İKV’nin 56’ncı Olağan Genel Kurulu, 30 Temmuz 2018 tarihinde, vakfın Mütevelli Kurum başkanları, Destekçi Kurum temsilcileri ve delegelerin katılımıyla İstanbul’da yapıldı. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yeniden vakfın başkanı seçildiği Genel Kurul’da Mütevelli Kurucu iki odadan biri olan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

Ev sahibi olarak Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Zeytinoğlu, Temmuz 2017-Temmuz 2018 tarihleri arasında Vakfın faaliyetleri hakkında üyelerle detaylı bilgi paylaşımında bulundu. Aynı zamanda İSO Meclis Üyesi de olan TİM Başkanı İsmail Gülle ve kurucu oda temsilcileri olarak İSO üyelerinin katılım gösterdiği Genel Kurul’da bir konuşma yapan İSO Başkanı Bahçıvan kurulduğu günden bu yana Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalışan İktisadi Kalkınma Vakfı’nın, ülkemizin en saygın ve etkin ihtisas kuruluşlarından biri olduğunun altını çizdi ve İKV’nin bu nitelikleriyle aynı zamanda Türk özel sektörü adına bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Bahçıvan Avrupa Birliği’nin Türkiye için, Türkiye’nin de Avrupa Birliği için birbirlerini tamamlayan çok önemli iki ortak olduğunun altını çizerek “Unutmamalıyız ki; ne Türkiye Avrupa Birliği’nden vazgeçebilir ne de Avrupa Birliği Türkiye’den vazgeçebilir” dedi ve şöyle devam etti.

“Türkiye, Birliğin gelecek vizyonunu belirleyecek önemde ve AB ekonomisine her anlamda ivme kazandıracak bir ülkedir. Umuyoruz ki durağanlaşmış durumdaki ilişkiler Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestliğiyle ivme kazanır.”

Ayhan Zeytinoğlu İKV Başkanı
Ayhan Zeytinoğlu İKV Başkanı

Sanayiciler olarak Türkiye’nin aydınlık geleceğine inandıklarını belirten İSO Başkanı Bahçıvan, uzun vadeli bir perspektife sahip, kalıcı ve nitelikli yabancı yatırımların Türkiye’de artarak devam edeceğinden hiç şüphe etmediklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu zorlu süreçte umutsuz olmamalıyız. Çünkü İktisadi Kalkınma Vakfı’mız ülkemiz ile AB arasında bir köprü görevi görerek her zaman olduğu gibi deneyimli yönetim ve kadrosu ile bu zorlu süreçte de üzerine düşen görevi yetkinlikle yerine getirecektir. İKV bu mücadeleyi sürdürürken biz dostlarının desteğini de geçmişte olduğu gibi yarın da yanında bulacaktır. İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetimi’ne bundan önce olduğu gibi bundan sonraki süreçte de başarılar diliyorum. 

Tamer Kıran TOBB Başkan Yardımcısı
Tamer Kıran
TOBB Başkan Yardımcısı

Genel Kurul’un açış bölümünde, ayrıca aynı zamanda Deniz Ticaret Odası (İMEAK DTO) Başkanı da olan TOBB Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ve diğer kurucu oda temsilcisi İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da birer konuşma gerçekleştirdi. Mütevelli kuruluş temsilcileri, AB üyeliği perspektifinin daha da ön plana çıktığını belirterek, İKV’nin “Türkiye’nin AB uzmanı” olarak bu süreçte kritik bir rol oynadığına işaret ettiler. Mütevelli kuruluş temsilcileri AB’nin Türkiye’nin dış ticareti ve yabancı yatırımlarında oynadığı önemli rolü hatırlatarak, iş dünyasının AB sürecinin canlanması yönündeki beklentilerini vurguladılar.

İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay
İTO Başkan Yardımcısı
İsrafil Kuralay

Başkan Zeytinoğlu açılış konuşmasında, son dönemde bozulan Türkiye-AB ilişkilerinin normalleşme yolunda olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirtirken, özellikle vize serbestliği ile Gümrük Birliği güncellenmesinin ilişkilerin yeniden canlanmasını sağlayabileceğini söyledi.

Başkan Zeytinoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Son tahlilde, ilişkilerdeki iyileşmenin esas amacı nihai hedef olan tam üyeliğin gerçekleşmesidir. Günümüzde AB’de Türkiye’nin üyeliğine yönelik azımsanamayacak bir karşıtlık olsa da algılar ve kararların hızla değişebileceğini unutmamalıyız. Uluslararası koşullarda son derece hızlı ve çarpıcı değişimlerin yaşandığı dünyamızda Türkiye’nin AB üyeliği de orta vadede mümkün olabilir. Tabi gerekli koşulların sağlanması ve siyasi iradenin de oluşması şartıyla. Bu noktada sivil toplum ve iş dünyası temsilcileri olarak bizlere düşen, AB’yi ve dünyayı yakından izleyerek, gelişmelerin ülkemiz üzerindeki etkilerini incelemek ve AB norm ve standartlarına erişmek için katkıda bulunmak olmalıdır”.

Başkan Zeytinoğlu son olarak şunları söyledi: “Başta TOBB olmak üzere değerli mütevelli kurumlarımız ve destekçilerimizin katkıları ile ‘Türkiye’nin AB uzmanı’ olarak ülkemizin kalkınması, demokratikleşmesi ve küresel sisteme entegrasyonu açısından son derece önemli olan AB ile ilişkiler ve küresel gelişmeler konularında çalışmaya devam etmeyi ve bizden beklenenlerin ötesinde fayda sağlamayı hedefliyoruz”.

İKV'nin yeni Yönetim Kurulu'nda Ayhan Zeytinoğlu, Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Zeynep Bodur Okyay, Atilla Menevşe, Yavuz Canevi, Dr. Zeynel Abidin Erdem, Sedat Zincirkıran, Ali Sami Aydın, Nevzat Seyok, Levent Taş, Mehmet Kaya, Ömer Gülsoy, Süleyman Uyar, Yavuz Altun, Işınsu Kestelli, Simone Kaslowski ve İsmail Gülle yer alırken, Denetleme Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Coşkun ve Musfata İçöz oldu.