İktisadi Kalkınma Vakfı’nın 57. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

  • Diğer Haberler
ikv-genel-kurul-01_2

İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) 57. Olağan Genel Kurulu 13 Aralık 2019 tarihinde vakfın Mütevelli Kurum başkanları, Destekçi Kurum temsilcileri ve delegelerin katılımıyla TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda yapıldı. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yeniden vakfın başkanı seçildiği Genel Kurul’a Türkiye ve Odalar Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da katılırken Mütevelli Kurucu iki odadan biri olan İstanbul Sanayi Odası’ndan Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı da toplantıda bulundu. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da Olağan Genel Kurul’da yer aldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı
M. Rifat Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İKV’nin 1960’lı yıllarda kurulmasının özel sektörün vizyonunun bir göstergesi olduğunu söyledi. İKV’nin Türkiye’nin AB kütüphanesi ve uzmanı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, kamuya hiçbir karşılık beklemeden danışmanlık yaptığını hatırlattı. Türkiye ile AB konusunda hiçbir konuda ilerleme sağlanamadığını ve tek gündemin mülteci konusu olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu konuda da bir ilerleme sağlanmadığını anlattı.

Temmuz ayında Almanya’nın AB Dönem Başkanı olacağını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu dönemin kendileri için avantaj olduğunu ve çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin AB üyeliğinin iki taraf için de kazançlı olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “İki düşman ülke AB’yi kurdu ve buna önayak olanlar tüccarlardı. Buradaki bütün tüccarlar da barışın elçileridir” şeklinde konuştu.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

Olağan Genel Kurul’un açılışında konuşan İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İKV’nin 54. yılında Türkiye-AB ilişkileri uzmanı olarak yola devam ettiğini söyledi. Dünyanın önemli bir dönemden geçtiğini belirten Zeytinoğlu, liberal düzen yerine popülizmin öne çıktığını ifade etti. Son dönemde AB içindeki reform çalışmaları, AB’nin kurumlarındaki değişiklikler ve Brexit sürecini yakından takip ettiklerine değinen Zeytinoğlu, geçtiğimiz yıl Gümrük Birliği ve vize görüşmelerinde bir ilerleme olmadığını ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerin ilişkileri olumsuz etkilediğini dile getirdi.

AB’nin Türkiye’deki mültecilere yönelik 3 milyar dolarlık yardımının yanında yeni katkı vermesinin beklendiğini anlatan Zeytinoğlu, Türkiye’nin katkıları olmasa mültecilerin AB’ye 60-80 milyar Euro maliyeti olacağını ve AB’nin Türkiye’ye bu konuda daha çok destek vermesi gerektiğini ifade etti. 72 kriterden 66’sının yerine getirilmesine rağmen Türkiye’ye vize serbestisi sürecinin kolaylaşmak yerine daha da zorlaştığını belirten Zeytinoğlu, sorunların çözümü için gerekli şartın Türkiye’nin tam üyeliği olduğunu yineledi. Zeytinoğlu, İKV’nin bu süreçte sorunları çözebilmek için var olduğunu ve böyle zamanlarda kuruma olan ihtiyacın daha da arttığını ekledi.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

Sonrasında kürsüde konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Türkiye-AB ilişkileri adına kritik dönemlerden geçtiklerini söyledi. Dünyada ticaretin bu kadar sıkıntı yaşadığı bir dönemde en önemli ticaret partnerleri konumunda olan AB ile aralarında Serbest Ticaret Anlaşmalarından vize sorunlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede sorunlar olduğuna değinen Özhamaratlı, Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin ve Avrupa Birliği’nin samimiyetten uzak tavrının ilişkilerini zora soktuğunu dile getirdi.

Gümrük Birliği’nin revizyonunu tartıştıklarını hatırlatan Özhamaratlı, geçmiş dönemde Gümrük Birliği sürecinin Türkiye’de birçok standardın yakalanmasında ve reformun hayata geçirilmesinde etkili olduğunun farkında olduklarını vurguladı. Özhamaratlı ancak gelinen noktanın Türkiye’nin dış ticareti için asimetrik olarak adlandırılan dezavantajlar barındırdığını kaydetti.

Özhamaratlı bu çerçevede Türkiye- AB ilişkilerinde yaşanan sorunların çözümünde kararlı adımlar atılmasının durağanlaşan ilişkilere dinamizm getireceğini ve ivme kazandıracağını anlattı.

Sanayiciler olarak geleceğe ümitle baktıklarının altını çizen Özhamaratlı, bugün artık AB ve Türkiye olarak iki ticari ortak gibi davranmaları ve kendilerini tehdit eden sorunlara odaklanmaları gerektiğini söyledi. İş dünyasının öncelikli gündem konusunun uluslararası ticarette artan korumacılık ve bunun yıkıcı ticaret savaşlarına dönüşmesi ihtimali olduğunu belirten Özhamaratlı ticaret savaşlarının dünya ekonomisine maliyetinin 2 trilyon dolara ulaşabileceği hesapları yapılırken, artan korumacılığın üreticiden tüketiciye, ihracatçıdan ithalatçıya birçok kesimi olumsuz etkilediğine işaret etti. Özhamaratlı yalnız kendileri için değil, küresel iş dünyası için de en büyük risk algısının ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlik olduğunu ifade etti.

Almanya’dan sonra AB’de ikinci büyük ticaret ortakları olan İngiltere’nin birlikten ayrılma süreci Brexit’i yakından takip ettiklerini belirten Özhamaratlı, Brexit sürecinin sanayiciye olası olumsuz etkilerini bertaraf edip yaratabileceği fırsatlardan azami faydalanmak için sürecin takibi ve İngiltere ile sanayi alanında işbirliklerinin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Özhamaratlı, Brexit konusunda bu günlerde alınacak anlaşmasız bir ayrılık kararının İngiltere ile Türkiye arasında yeni müzakerelere neden olacağı için anlaşma sağlanacak bir yol planının hayata geçmesini ümit ettiklerini anlattı.

İKV'nin yeni Yönetim Kurulu'nda şu isimler yer aldı:

  • Yönetim Kurulu Başkanı: Ayhan Zeytinoğlu
  • Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu
  • Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Zeynep Bodur Okyay
  • Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi: Atila Menevşe
  • Yürütme Kurulu Üyesi: İsmail Gülle
  • Yürütme Kurulu Üyesi: Simone Kaslowskı
  • Yürütme Kurulu Üyesi: Tuncay Şahin
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Yavuz Altun
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Ali Sami Aydın
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Ömer Gülsoy
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Bülent Kasap
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Mehmet Kaya
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Işınsu Kestelli
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Akansel Koç
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Süleyman Uyar
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Levent Taş
  • Yönetim Kurulu Üyesi: Sedat Zincirkıran
  • Denetçi: Dr. Zeynel Abidin Erdem
  • Denetçi: Mustafa İçöz