İSO, Afrika’nın Büyüyen Ekonomisi Uganda için Ülke Günü Düzenledi

  • Diğer Haberler
uganda-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Afrika Boynuzu ve Büyük Göller bölgesinin önemli ülkesi Uganda’daki işbirliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek için Uganda Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları Semineri etkinliği düzenledi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Ugandalı iş insanlarından oluşan bir heyet katıldı. Etkinlikte çok sayıda sanayici ve iş insanı da yer alarak ülkedeki fırsatları değerlendirme şansını yakaladı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Kemal Akar

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar, Türkiye'nin Afrika açılımı çerçevesinde küresel jeopolitiğin en verimli bölgelerinden birisi haline gelen Afrika Boynuzu ve Göller Bölgesi'nin önemli ülkesi Uganda ile ilişkilerinin geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.

2018 yılında yaklaşık 40 milyon dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacminin yükselen bir trendde olmasına rağmen oldukça mütevazı bir seviyede olduğuna değinen Akar, son zamanlarda her iki ülkeden karşılıklı gerçekleşen üst düzey ziyaretlerin Türkiye ve Uganda arasındaki gelişen ilişkilerin itici gücünü ve bu konudaki iradenin somut bir yansımasını oluşturduğunu belirtti.

Kampala Büyükelçiliği’nin 2010 yılında, Uganda’nın Ankara Büyükelçiliği’nin ise 2011 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Akar, karşılıklı Büyükelçiliklerin açılmasıyla da ilişkilerde hızlı bir ilerleme sağlandığını ifade etti. Akar, her iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından, Türk Hava Yolları’nın, 2010 yılında Uganda’nın Entebbe şehrine direkt uçuşlara başlamasının bu ülkeye önem verdiklerinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2016 yılında Uganda’ya yapmış olduğu heyet ziyaretinde “Serbest ticaret anlaşması imzalanması durumunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa sürede artacağı” hususunu vurguladığını anlatan Akar, ikili ticari ilişkiler incelendiğinde, Uganda’nın birçok ürünü ithal ediyor olmasının ihracatları bakımından potansiyel bir pazara işaret ettiğini söyledi. Akar, Türk ürünlerinin, kalitesi ve uygun fiyatıyla Uganda’da pazar avantajına sahip olduğunu belirtti.

Akar şöyle devam etti:

“Önemini giderek artıran ve gelecek yıllarda bölgesel ve küresel meselelerde ağırlığını daha çok ortaya koyması beklenen Afrika, büyük bir ekonomik ve ticari potansiyel barındırmakta, bu anlamda Uganda'nın büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olması da sanayicilerimiz için önemli fırsatlar sunmaktadır. Afrika’ya açılım politikası kapsamında, kıtanın ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Türkiye, Afrika ülkeleriyle ikili ilişkileri eşit ortaklık ve karşılıklı fayda temelinde geliştirmeyi hedeflemektedir. Uganda ile ekonomik ilişkilerimizi de bu temele dayandırarak daha ileri seviyelere taşıma sorumluluğu da biz sanayicilere düşmektedir.”

Uganda Parlamento Üyesi George Innocent Oula
Uganda Parlamento Üyesi
George Innocent Oula

Uganda Parlamento Üyesi George Innocent Oula ise ülke hakkında bilgiler verdi. 40 milyon nüfusa sahip ülkenin genç ve düşük maliyetli bir iş gücüne sahip olduğunu belirten Oula, çoğu sanayi ürününün ithal edildiğini söyledi. Özel sektörün hakim olduğu bir ekonomiye sahip olduklarını dile getiren Oula, ülkedeki ham maddenin işlenmeden ihraç edildiğini ve bunu işleyecek yatırımcıları beklediklerini anlattı. Tarım ekipmanlarına ihtiyaç duyduklarını ifade eden Oula, bunun dışında et ve balık ürünlerinin işlenmesi ile gıda sanayisinin kurulmasını da istediklerini dinleyicilere aktardı. Oula, Uganda’nın büyük bir pazar olduğunu ve bölge ülkelerine erişmek isteyenler için de bir ilk adım niteliği taşıdığını vurguladı. 

Ticaret Bakanlığı’ndan Dış Ticaret Uzmanı Yücel Akova
Ticaret Bakanlığı’ndan
Dış Ticaret Uzmanı Yücel Akova

Ticaret Bakanlığı’ndan Dış Ticaret Uzmanı Yücel Akova ise Uganda’nın Afrika’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Ülkede siyasi istikrar olduğunu ve yapılan bürokratik düzenlemeler ile yatırım ve sermayenin güvence altına alındığını aktaran Akova, ülkede petrol ve doğal gazın keşfedilmesiyle önümüzdeki dönemde halkın refahının artacağının tahmin edildiğini belirtti. Ülkenin en çok altın, kahve, petrol yağları ve şeker ihraç ettiğini dile getiren Akova, en çok da petrol, tıbbi ilaçlar ve palm yağı ithal ettiğini kaydetti.

Uganda Parlamento Direktörü Emmanuel Bakwega
Uganda Parlamento Direktörü
Emmanuel Bakwega

Uganda Parlamento Direktörü Emmanuel Bakwega ise Uganda’daki yatırım ortamı hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Uganda’nın tropikal bir ülke olduğunu belirten Bakwega, tüm sektörlerde yatırıma ihtiyaç duyduklarını ve beklediklerini aktardı. 18-35 yaş arasındaki nüfusun toplam nüfusun yüzde 60’ını oluşturduğunu kaydeden Bakwega, ülkedeki tarım ürünlerinin organik olduğunu ve dünyanın organik gıdaya yönelirken bunun bir potansiyel taşıdığını anlattı.

Vijana Agency’den Sumaiah Fauziah
Vijana Agency’den
Sumaiah Fauziah

Vijana Agency’den Sumaiah Fauziah ise Ugandalı iş insanlarının karşılıklı iş birliği için çok istekli olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için çaba sarf ettiklerini anlatan Fauziah, Çin ve Hindistanlı iş insanlarının bizzat sahaya gelerek çalıştığını belirterek Türk iş insanlarını da ülkeyi ziyarete davet etti.

Sonrasında moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in yaptığı Türk Firmaların Uganda Pazarındaki Deneyimleri başlıklı bir panel düzenlendi. Panele DEİK Türkiye-Uganda İş Konseyi Başkanı ve Ersa Mobilya’dan Ercan Ata, 3-S Mühendislik Müşavirlik CEO’su Levent Serdar Dervişoğlu ve FKI Machine Direktörü Fikret Yıldırım katılarak kendi tecrübelerini ve yaşadıklarını dinleyicilere aktardı. Panelin ardından dinleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı. Sonrasında etkinlik, iki ülke iş insanlarının ikili görüşmesi ile sona erdi.