İSO Başkanı Bahçıvan, BESİAD’ın Gündem Toplantısında Sanayicilerle Sohbet Etti

  • Diğer Haberler
besiad-toplanti-02

Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD) tarafından düzenlenen BESİAD gündem toplantısı, video konferans üzerinden gerçekleştirildi. BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu’nın moderatörlüğünü yaptığı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın katıldığı toplantıda Covid19 salgını sonrası dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler değerlendirildi. Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın da yer aldığı konferansta BESİAD üyelerinden gelen sorular da yanıtlandı.

BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu
BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu

Mustafa Tecdelioğlu, BESİAD hakkında bilgiler verdi. BESİAD’ın 2000 yılında kurulduğunu belirten Tecdelioğlu, kayıtdışı ithalatla mücadelenin kuruluş döneminde ilk amaç olduğunu söyledi. Üretimin yüzde 80’ini temsil ettiklerini kaydeden Tecdelioğlu, geçtiğimiz yıl bağlantı elemanları sektörünün 550 milyon dolar ihracat yaptığını anlattı. Otomotiv, beyaz eşya ve mobilya gibi pek çok sektörün içinde olduklarını dile getiren Tecdelioğlu, yerli ve milli bir sektör olduklarını ifade etti. Tecdelioğlu, dernek olarak pek çok ilke imza attıklarını ve sektörün yüzde 94 yerli ham madde kullandıklarını anlattı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, toplantının başında yaptığı konuşmada pek çok İSO Meclis Üyesi olması nedeniyle bağlantı elemanları sektörünün İSO’ya uzak olmadığını söyledi. Bahçıvan, bağlantı elemanları sektörünün sanayinin birçok koluna destek verdiğini belirtti. Salgınla ilgili olarak bugünden sonrasına odaklanmaları gerektiğini kaydeden Bahçıvan, ilaç ya da aşı bulunana kadar virüsün hayatımızdan gitmeyeceğini hatırlattı. Artık “tedbir” gerçeği ile karşı karşıya bulunduklarını söyleyen Bahçıvan, sağlıkla sosyal hayatın iç içe geçtiği bir dönem yaşayacaklarını dile getirdi. Bahçıvan, tıp dünyasının ayağının frende olacağını, ekonomi dünyasının ise gazda olacağını kaydederek ikisi arasında bir denge içerisinde ilerleyeceklerini belirtti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Türkiye’de pek çok sektörün ihracata bağımlı olduğunu ve ihracat pazarlarındaki durumun çok önemli olduğunu vurgulayan Bahçıvan, işin çözülmesi noktasında henüz yolun başında olduklarını aktardı. Zamana ihtiyaç duyduklarının altını çizen Bahçıvan, talebin nasıl şekilleneceğinin önemine değindi. İnsanlığın ilk defa böyle bir mola verdiğine dikkat çeken Bahçıvan, insanların tüm talep ve beklentilerini dondurduğunu söyledi. Ekonominin temel unsurunun talep olduğunu hatırlatan Bahçıvan, talep olduğu sürece ticaret ve sanayiyi peşinden sürüklediğini belirtti. Bahçıvan, insanlar sokağa çıkmadan talebin nasıl şekilleneceğini görmelerinin mümkün olmadığını anlattı.

Covid 19 salgınının en çok hizmet sektörünü vurduğunu belirten Bahçıvan, Türkiye de dahil hizmet sektörünün payının çok ciddi şekilde arttığını hatırlattı. Hizmet sektörünün ediği darbenin tüketiciyi çok rahatsız edeceğini belirten Bahçıvan, normale dönüldüğünde pek çok işyerinin kapanmış olacağını söyledi. Bahçıvan, öngörü yapmanın çok zor olduğu bir dönemde olduklarını da ekledi.

Kısa vade için temkinli olduklarını ancak orta ve uzun vadede ümitli olduklarına dikkat çeken Bahçıvan, dünyanın tek merkeze dayalı tedarik dünyasından alternatif merkezli bir tedarik dünyasına evrilmesinin beklendiğini kaydetti. Türkiye’nin bu konuda bir fırsat ülkesi olabileceği konusunda öngörüler olduğunu belirten Bahçıvan, Türkiye’nin üretim gücü, batı ile ilişkileri ve toplumun dinamizminin kendilerini en şanslı ülkelerden biri haline getirebileceğini vurguladı.

Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar
Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü
Vahap Munyar

Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ise hiç yaşamadıkları bir dönemden geçtiklerini belirterek bir gün önce ilk defa bir sanal fuara katıldığını anlattı. Krize alışık olmanın bir miktar işe yaradığını belirten Munyar, 2018 yılında yaşanan krizden bu yılın başında çıkılmayı beklendiğini ama salgınla karşılaşıldığını söyledi. Türkiye’nin dışarıdan kaynağa ihtiyacı olduğunu dile getiren Munyar, Türkiye’nin yeniden güveni sağlayabilirse yurt dışına çıkan sermayeyi tekrar ülkeye çekebileceğini ifade etti.

Video konferans daha sonra katılımcılardan gelen sorulara verilen yanıtlarla devam etti.