İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, PLASFED Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısına Katıldı

  • Diğer Haberler
pagder-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, video konferans ile gerçekleştirilen Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda Koronavirüs sürecinde genel ekonomi ile birlikte plastik sektörünün nasıl etkilendiği, bu süreçte yapılanlar ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler üzerine değerlendirmeler yapıldı. 

PLASFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Şener Gencer ve Tolga Kutluğ ile PLASFED Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Özkan (Muhasip Üye), Kazım Sertdemir, Tarık Özdemir ve Selçuk Gülsün ile birlikte Sektörün önde gelen isimleri Raha Gür, Hakan Hoşgör, Burak Darcan, Oğuzhan Gürlek, Hakan Dirgeme, Selçuk Aksoy’un da katıldığı toplantının açılışını yapan PLASFED Başkanı Karadeniz kısa bir değerlendirme yaparak özellikle sektörlerinde çarkların dönmesi noktasında kısa çalışma ödeneği, mücbir sebep uygulamaları SGK, KDV ve Muhtasar Ödemelerinin Ötelenmesi gibi konuları ele almak ve İSO Başkanı Bahçıvan’ın bu konulardaki değerli düşüncelerini dinlemek için toplandıklarını söyleyerek sözü İSO Başkanı’na bıraktı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantının hemen başında katılımcılara kısa bir durum değerlendirmesi yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Covid-19 ile birlikte hayatımızın sanki bir film stüdyosuna girmişiz boyutuyla değiştiğine dikkat çekerek tüm bildiklerimizin, tüm iş ve yaşam ezberlerimizin, iş yapma alışkanlıklarımızın gözden geçirilmekte olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Her şeyden önce bu süreci sağlıklı geçirmek zorundayız. Dünyanın bu en unutulmayacak dönüşümünü başta kendimizin, ailelerimizin ve çalışanlarımızın sağlıklı olarak geçirmemiz dileklerimi aktarmak istiyorum. Temel önceliğimiz bu olmalı.

Konu çok geniş ve derin bir konu, yaşadıklarımızı bir trafik kazasına benzetmek gerekirse bu noktada artık keşke yola çıkılmasaydı, keşke o yoldan gitmeseydik gibi değerlendirmeler için çok geç ve bu tür değerlendirmeler de zaten bir tür bir kazanın şoku anlamına geliyor. Bugün içinde bulunduğumuz durumu bu kaza örneği ile açıklamak gerekirse; eğer hasarlar çok büyükse, kaza sonrası yatakta çok uzun kalmanın tahribatları olacaktır. Her şey yolunda gitse bile genel bir istasyon dönemi, bekleme dönemi olacaktır. Tetkikler, fizik tedaviler ve çeşitli taramalarla geçecek bir döneme gireceğiz. Yani bir tünelin içine giriyoruz. Bizi uzun bir yeni normale geçiş dönemi bekliyor diye düşünüyorum. Bunun için de doğru planlanmış bir dönem geçirmemiz gerekiyor.”

Bu sürecin en çok hangi sektörü olumsuz etkileyeceğine ilişkin bir değerlendirme yapmanın erken olduğunu söyleyen Bahçıvan: “Hangi sektörün ne kadar etkilendiğini bize zaman gösterecek. Şimdiden bunu tahmin etmek kolay değil. Hizmet sektörünü ayakta tutan şeyin talep olduğunu unutmayalım. Şu anda talep tamamen durmaya yakın noktaya gelmiş durumda ve bu bağlamda gelecek için talep projeksiyonunun nasıl şekillendiğini görmemiz gerekiyor. Çünkü insanlık yaşama bir mola vermiş, birçok konuda talep kesilmiş bulunuyor. Şu anda hayata dönüş sonrasında talebin nasıl şekillendiğini hep birlikte göreceğiz. Bu konuda aşırı beklentilerle geleceğe hazırlanmayı doğru bulmuyorum. Bunu hep birlikte yaşayarak öğreneceğiz. Çünkü tahminlerin çok kolay olmayacağı bir dönem içindeyiz. Gelen raporlara baktığımızda hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı ve özellikle talep cephesinde önemli değişiklikler ve farklılıklar olacağını söyleyebiliyoruz.”

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz
PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz

Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın ne mutlu ki hayatın en önemli noktalarında üretimlerin sürmekte olduğuna da değinen Bahçıvan “Hayatımızı zora sokacak bir kesinti yok ve lojistikte de son derecede iyi bir nokta olduğumuzu görüyoruz. Bizim her ayın başında açıkladığımız PMI sektör endeksine baktığımızda sizlerin faaliyet gösterdiğiniz sektörün diğer sektörlere nazaran daha iyi durumda olduğunu görüyoruz. Sizin sektörlerle birlikte temel hayatı etkileyen hiçbir sektörümüzde bir aksama olmaması en büyük başarımız. Bu da sektörlerimizin sanayi şirketlerimizin, oldukça dinamik ve zorluklara karşı göğüs gerebilme ve bağışıklık elde etme noktasında başarılarını göstermektedir. Bu konudaki başarıda başı çeken sektörünüzü de kutlamak istiyorum.”

PLASFED üyelerine bu süreçte İSO olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Bahçıvan şunları söyledi: “Pandemi süreci başladığı zaman İstanbul Sanayi Odası Olarak üç temel konunun altını çizmiştik: Bunları çok kısaca özetleyecek olursam; Firmaların nakit ihtiyacının mümkün olduğu kadar sürecin başında sağlam tutulması. İki: İstihdamın kesinlikle ve kesinlikle bir zayiata uğramadan korunması. Üç: Kamu alacakları noktasında firmalarımızın rahatlatılması.

İSO’nun ortaya koyduğu bu üç konu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından alınan ilk önlemler paketinde olabildiğince programa yansıtıldı. Bir nakit akışı olması gerektiğini vurguladık ve başka KGF’nin doğru kullanılması gerektiği konusu cevap bulmuş vaziyette. Tabii ki imkanlar sınırsız değil. Her sektörü silme vuran bir dönem yaşıyoruz.”

Bahçıvan; haziran ayından itibaren fabrikalarda hayatın normale dönmesini beklediklerine dikkat çekerek bu noktada özellikle sanayicilerin fabrikalarındaki çalışma ortamının sağlıklı ve güvenceli bir ortama kavuşturulması, çalışanların sağlığına odaklanmaları gerektiğini özellikle vurgu yaptı. Bahçıvan şöyle dedi: “Bizler İSO olarak bu konuda tüm ince ayrıntılara gireceğimiz bir yol haritası oluşturacağız. Adeta bir sanayi toplum sağlığı dosyasını oluşturacağız. Birlikte çalışacağımız danışman firmalar ile farklı farklı modeller oluşturacağız. Önümüzdeki günlerde tüm sanayi tesislerimizin birinci önceliğinin çalışanlarımızın güvencesi olduğunu çok güçlü bir şekilde hissettirmek zorundayız. Bu konuda gereken fedakarlığı yaratacağız.

Konuşmasında meslek liselerine değinen Erdal Bahçıvan: “Gün geçmiyor ki bir meslek lisemizden üretim noktasında bir başarı haberi gelmesin. Geçmiş yılların en büyük sıkıntısı olan meslek liselerimiz, pandemi döneminde bu toplumun parlayan yıldızı olarak kendilerini gösterdiler. Bu okullarımız yeniden doğuyor. Bu konuya değer veren tüm sanayicilerimizi kutluyorum. Bu zor dönemde kendini fazlasıyla gösteren meslek liselerimizin bu çalışmalarını destekleyenlerin bu okulların yanında olmalarına devam etmelerini, hem eğitim kalitesinde hem staj noktasında bu okullarımıza desteklerini esirgememelerini diliyorum. Sanayiye eleman gelmiyor sorunun çözümü, umuyorum bu süreçten meslek liselerimizin yeniden eski saygın günlerine kavuşmuş bir şekilde çıkarak çözülmüş olacak.”

İSO Başkanı Bahçıvan, yaptığı konuşmanın ardından toplantıya katılan PLASFED üyesi sanayicilerden gündeme ilişkin gelen soruları yanıtladı.