İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Sektörün Güncel Konularını Konuşmak İçin Ayakkabı Sanayicileriyle Buluştu

  • Diğer Haberler
ayakkabi-sanayicileri-bulusma-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İkitelli Organize Sanayi bölgesinde ayakkabı sanayicileriyle buluşarak sohbet etti. İSO Meclis Üyesi Hüseyin Çetin’in ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski Başkanı Mehmet Büyükekşi ile ayakkabı sanayiinin önde gelen sektörel dernek başkanları, İSO Meclis ve meslek komitesi üyeleri katıldı. Toplantıda sektörün gündemi, yaşanan sorunlar konuşuldu. Bu sorunlara ilişkin çözüm odaklı istişarede bulunuldu.

Buluşmayı organize eden ve ev sahibi olarak buluşmanın başlangıcında kısa bir konuşma yapan Hüseyin Çetin, İSO Başkanı Bahçıvan’ın sektörün her zaman yanında olan İSO Başkanı Bahçıvan’a bu daveti kırmayarak katılımından dolayı teşekkür etti. Sıcak bir sohbet havasında gerçekleşen toplantıda konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sektör temsilcilerini dinledi ve değerlendirmelerde bulundu.

İSO Meclis Üyesi Hüseyin Çetin
İSO Meclis Üyesi Hüseyin Çetin

Gündeme ilişkin konuşurken, ekonominin genel gidişi hakkında bilgi veren Bahçıvan, ekonomide görece bir iyiyi gidiş olduğunu söyledi. Özellikle PMI endeksinde toparlanma emarelerinin görülmesine rağmen bunun çok güçlü olmadığını dile getiren Bahçıvan, özellikle dünya pazarlarındaki toparlanmanın gecikmesinin olumsuz yansımalarını Türkiye7de de gördüklerinin altını çizdi. Bahçıvan konuşmasına şöyle devam etti:

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

“Ticaret savaşlarının devam etmesi bizim pazarlarımızın biraz daha daralacağını gösteriyor. Hükümetin iç pazara ilişkin canlandırma politikaları da buna işaret ediyor. Bütün dış olumsuzluklara rağmen motivasyonumuzu kaybetmemeliyiz. Önceki hafta Şanlıurfa ve Gaziantep’teydik. Anadolu’da çok ciddi fırsatlar olduğunu görüyoruz. Özellikle teşvikler ve bölgenin önde gelenlerinin çabalarını dikkate alarak bu fırsatları değerlendirmeliyiz. Ne olursa olsun İstanbul belli bir yere kadar bizi taşıyor ama bir noktadan sonra bu sürdürülebilir değil. Özellikle Şanlıurfa’da ayakkabı sanayine yönelik kümelenme çalışmalarının başarısı örnek alınmalıdır. Emlak sanayi modeli bizim gündeme getirdiğimiz bir konu. Arsa, bina derken işletme sermayemizin büyük bölümünü harcamış oluyoruz. Şanlıurfa’daki uygulama başarılı olursa, tüm sanayi sektörlerine örnek olacaktır. İSO olarak savunduğumuz bir teşvik vardı. Kullanılmış makinelerin bölgeye taşınması halinde yeni yatırım gibi teşvik edilmesi konusu gerçekleşti ve taşınma noktasında belli ölçüde cazibe yaratacaktır.”

İSO Meclis Üyesi Mehmet Büyükekşi
İSO Meclis Üyesi
Mehmet Büyükekşi

TİM eski Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplantıda kısa bir konuşma yaptı. İhracatta hedeflerinin sektör olarak 1 milyar dolar olduğunu ama Avrupa’da tüketici güven endeksinde düşüş olduğunu söyledi. Bunun yanında yurt dışında faizlerin eksiye geldiğini ama yatırım yapacak sermayenin ülkemize gelmekte isteksiz davrandığını kaydeden Büyükekşi, bunu gerçekleştirmek için ellerinden gelen gayreti göstermeleri gerektiğini anlattı.

Büyükekşi, “Şanlıurfa’daki kümelenme konusunda çok çalıştık. Sadece ayakkabıcıları değil diğer pek çok sektörü de taşıdık. Şanlıurfa işsizliğin çok yüksek olduğu bir kent. İşçi bulunmaz dediler ama insanları eğittik ve istihdam ettik. Bugün 13 yatırımcı var. Firmalara gelin yatırım yapın, size makine ve model desteği verelim dedik. İşçi nereden bulacağız dediler ama sonuçta hedeflerimize ulaştık. Pek çok yatırımcı Şanlıurfa’ya geldi. Hem ülkemize hem Şanlıurfa’ya büyük katkı oldu.”

Yapılan bu genel değerlendirmelerin andından, toplantıya katılan sektörün STK başkanları ve sanayiciler söz alarak, gündemlerinde bulunan konuları anlattı. Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren sanayiciler Bahçıvana bu sıkıntıların çözümü noktasında neler yapılabileceğini danışarak sorularını sordular. İSO Başkanı Bahçıvan, sıcak bir sohbet havasında gerçekleşen sohbette, tüm sanayicilerin sorularını yanıtladı. Bahçıvan daha sonra bölgede bulunan üç ayakkabı fabrikasını ziyaret ederek, üretim tesislerini gezdi ve fabrika sahipleriyle üretim merkezlerinde de sohbet etti.