İSO, Covid19’un Dünya ve Türkiye Ekonomisine Etkisi ve Beklentiler Üzerine Seminer Düzenledi

  • Diğer Haberler
covid19-markit-semineri-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Covid19 salgınının ekonomiye etkisini tartışmak için “Covid19’un Dünya ve Türkiye Ekonomisine Etkisi ve Beklentiler” konulu bir web semineri düzenledi. İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerine yönelik olarak Dünya Gazetesi Ekonomi Editörü Erdinç Ergenç’in moderatörlüğünde yapılan seminere İSO Türkiye İmalat PMI raporlarını hazırlayan IHS Markit’in danışmanları Chris Williamson, Kenneth Wattret ve Rajiv Biswas katıldı.

IHS Markit Danışmanı Chris Williamson
IHS Markit Danışmanı
Chris Williamson

Chris Williamson semirin açılışında küresel PMI rakamları hakkında bir sunum yaptı. Şubat 2009’dan bu yana görülen en büyük düşüşü yaşadıklarını belirten Williamson, küresel GSYİH’nin yüzde 2 düşmesini beklediklerini söyledi. Williamson, PMI rakamlarının küresel resesyonu işaret ettiğini vurguladı. İmalat sanayindeki düşüşün hizmet sektörü kadar yüksek olmadığını ve Çin’in bir miktar pozitife dönmesiyle toparlandığını anlatan Williamson, ilaç, biyoteknoloji ve kimyasallar ile ilgili sektörlerin en az düşüş gösteren sektörler olduğunu kaydetti. Williamson, tüketici hizmetlerinin rekor düzeyde düşüş göstererek en çok etkilenen sektör olduğunu dile getirdi. Tedarik zincirinde görülen aksaklıkların normal zamanlarda fiyatları yükselttiğini belirten Williamson buna karşın salgın sürecinde talep düşüşünün fiyatlarda artışa izin vermediğini kaydetti. Williamson, ekonomiler iyileşirken talepte artış yaşanacağını ve tedarik zincirindeki sorunlar çözülmediği takdirde ürün fiyatlarına bunun yansıyabileceğini ifade etti.

IHS Markit Danışmanı Kenneth Wattret
IHS Markit Danışmanı
Kenneth Wattret

Kenneth Wattret ise web seminerinde yaptığı sunumunda bir fırtınanın tam ortasında olduklarını söyledi. Avrupa ekonomileri hakkında bir sunum yapan Wattret, bu ekonomilerin tamamında resesyon beklendiğini ifade etti. Her ülkenin salgına maruz kalma ve ona verdiği tepki farklı olduğundan ortak bir düşüş modeli olmadığını belirten Wattret, ülkeden ülkeye resesyonun farklı seyredeceğini dile getirdi. Almanya, İtalya ve İngiltere’nin Türkiye’nin ihracatında yüzde 20 payı olduğunu anlatan Wattret, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ülkelerin en çok salgından etkilenen ülkeler arasında olduğunu dile getirerek Türkiye’nin zorlu bir sürece gireceğini kaydetti. Ekonominin önünü görmek için kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağının belirleyici olduğunu hatırlatan Wattret, turizmin payının GSYİH’sinde yüksek olduğu Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan’ın oldukça zorlanacağını belirtti.

IHS Markit Danışmanı Rajiv Biswas
IHS Markit Danışmanı
Rajiv Biswas

Rajiv Biswas ise Covid19 sürecinde Asya piyasalarındaki gelişmelerden bahsetti. Salgının ortaya çıktığı Çin’in yılın ilk iki ayında sert düşüş gösterdiğini ancak Mart’ta toparladığını belirten Biswas, imalat sanayi PMI’nın martta 50,1 olduğunu söyledi. Bu süreçte çok az sayıda firmanın kapandığından bahseden Biswas, işçilerin yüzde 80’inin işlerine geri döndüğünü dile getirdi. Biswas, Çin’in yıl içinde giderek iyileşmesini beklediklerini ifade etti. Güney Kore’nin salgınla mücadelede oldukça başarılı olduğunu kaydeden Biswas bu ülkenin de toparlanmaya gideceğine dikkat çekti. Japonya’nın nisanda görülen vaka yükselişi karşısında olağanüstü hal ilan ettiğini hatırlatan Biswas, hükümetin ekonomiyi desteklemek için bugüne kadar görülen en büyük paketi açıkladığını belirtti. Biswas, Hindistan ve Endonezya’da yoğun yerleşim ve sağlık sisteminin yetersizliğinden dolayı büyük kaygılar yaşandığını ekledi. Ham madde ve ara malı fiyatlarının düşmesinin gelişmekte olan ülke ekonomilerini etkileyeceğine dikkat çeken Biswas, petrol fiyatlarındaki düşüşün de petrole dayalı ekonomileri keskin şekilde zor bir döneme sürüklediğini vurguladı.

Dünya Gazetesi Ekonomi Editörü Erdinç Ergenç
Dünya Gazetesi Ekonomi Editörü
Erdinç Ergenç

Seminerde yapılan sunumların ardından katılımcılar İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerinden gelen soruları da yanıtlayarak süreç hakkında daha spesifik ve detaylı bilgiler paylaştı.