İSO, Sanayiciler İçin Yeni ve Potansiyel Bir Pazar Olan Sri Lanka Günleri Yapacak

  • Diğer Haberler
sri-lanka-ziyaret-01

Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi P.M. Amza, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. İSO’nun ana binasında gerçekleşen görüşmeye Sri Lanka Ankara Büyükelçiliği Ticaret Koordinatörü Mehmet Emin Berk ve İSO Genel Sekreter Vekili Haktan Akın da katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine yönelik çalışmaları için Büyükelçi Amza’ya teşekkür etti. Bahçıvan, Türkiye ile Sri Lanka arasındaki ekonomik ilişkilerin çok düşük düzeyde olduğunu, bunun da öncelikle iki ülkenin birbirini çok az tanıyor olmasından kaynaklandığını vurguladı.

İSO’nun en önemli önceliklerinden birinin üyelerine yeni ufuklar ve yeni pazarlar açmak olduğunu belirten Bahçıvan, iki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin değerlendirilmesi için İSO olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. Bahçıvan, İSO’nun yeni ve potansiyel pazarları üyelerine tanıtmak amacıyla ülke günleri düzenlediğini, Sri Lanka’nın da bu anlamda önemli bir fırsat olabileceğini vurguladı.

Büyükelçi P.M. Amza ise ziyaretinin amacının, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için İSO ile yapılabilecek işbirliklerini görüşmek olduğunu söyledi. Amza, Türkiye ile Sri Lanka ticari ilişkilerinin aslında çok eskilere dayandığını ve 1884 yılında Sri Lanka’da Osmanlı İmparatorluğu’nun ticaretten sorumlu bir başkonsolosu olduğunu hatırlatarak geçmişten gelen bu güçlü bağın bugün canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Sri Lanka’da halen en güçlü sektörün tekstil ve hazır giyim olduğunu vurgulayan Büyükelçi, Sri Lanka’nın Hindistan ve Pakistan ile serbest ticaret anlaşması olduğunu, yakın zamanda Çin, Güney Asya ve Singapur ile de ticaret anlaşmaları imzalanacağını, bunun Türk firmaları için önemli bir fırsat ve avantaj yaratacağını ifade etti. Önümüzdeki kasım ayında 26 yıl aradan sonra ilke kez Sri Lanka’nın bakan düzeyinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirten Büyükelçi, bunun iki ülke arasında ekonomik ilişkiler geliştirmek ve çeşitlendirmek için önemli bir fırsat olacağını belirtti.

2017 yılının ilk aylarında Sri Lanka’yı İSO üyelerine tanıtacak bir ülke günü düzenlenmesi konusunda karşılıklı mutabakata varıldı.