İSO, Tüm Sektör Temsilcilerinin Katılımıyla Pamuk Çalıştayı Düzenledi

pamuk-calistayi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından organize edilen ve pamuk üretiminin en etkin bölgelerinden gelen oda temsilcileri, Ulusal Pamuk Konseyi, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği, WWF – Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, İSO Meclis üyeleri ve sektörden birçok temsilcinin katıldığı “Tarladan Markaya Pamuk Çalıştayı” Odakule’de gerçekleştirildi.

İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliğinde Odakule’de gerçekleşen ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat’ın da katıldığı, ”Türkiye’de yüksek kaliteli pamuk üretimini nasıl gerçekleştirebiliriz?” sorusuna yanıt arayan çalıştayda pamuk üretiminin en yüksek olduğu illerin oda başkanları ile sektör temsilcileri görüş ve önerilerini paylaştı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katılımcılar için verilen akşam yemeğine katıldığı çalıştayın çıktıları burada kısaca değerlendirildi. İSO Başkanı Bahçıvan, çok verimli geçtiğini gördüğü bu tür toplantıları daha geniş katılımla tekrarlamak gerektiğini söyledi.

İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Toplantıda tohum, ilaç, toplama, çırçır, depolama, tarımda bölünmüş toprakların yol açtığı verimsizlik, makineli tarım, çiftçinin eğitimi, GDO’suz pamuğun markalaşması ve iyi pamuk yetiştiren ülke örnekleri konu başlıkları altında ele alınan pamuk ile ilgili sorunlar katılımcılar tarafından istişare edildi.

Çalıştayın açılışında konuşan İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı, pamuğun Türkiye için çok önemli olduğunu ve ciddi istihdam sağladığını söyledi. Tarım tarafına bakıldığında pamuk üretme kapasitesi ve alanı olan ülkelerin bu konuya önem verdiğini ve önceliklendirdiğini anlatan Özhamaratlı, Türkiye’nin pamuk üretiminde verimlilik açısından iyi bir durumda olduğunu anlattı. Özhamaratlı, Türkiye’nin dünyanın pamuk ekilen alanlarının yüzde 1,5’unu kullanırken üretim olarak dünyada yüzde 3,5’luk pay aldığını dile getirdi.

Çalıştay ile mümkün olabildiğince sektörde yaşanan sorunları ortaya koyarak, birlikte çözüm önerileri geliştirmek istediklerini, bu çözüm önerilerini güçlü bir ses olarak ilgili birimlere ulaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Özhamaratlı, belirli konulara odaklanarak öncelikli olarak onların çözüm yoluna gitmenin doğru olacağını aktardı. Pamuğun kendisine verilen emeği ve teşviki hak ettiğine işaret eden Özhamaratlı, tarım üretim miktarı kadar kalitesinin de artırılması için nelerin yapılabileceğini konuşmak istediklerini vurgulayarak çalıştayı başlattı.

Çalışataya şu isimler katıldı:

İrfan Özhamaratlı

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Vehbi Canpolat

İSO Yönetim Kurulu Üyesi

Serdar ZABUN

Kahramanmaraş TSO Başkanı

Erdal Avşar

Diyarbakır TSO Başkan Yardımcısı

Ziya Bülent Tunçgöğüs

Diyarbakır TSO (Kalso-Sit firmasından Üye)

Mehmet Kaya