İSO, YEKA İhalesini Alan Ortak Girişim Grubu İle Sanayicileri Buluşturdu

  • Diğer Haberler
ruzgar-tribun-bulusmasi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), düzenlediği etkinlik ile Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini kazanan Siemens-Türkerler-Kalyon Ortak Girişim Grubu ile sanayicileri bir araya getirdi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya’nın ev sahipliğinde Odakule’de düzenlenen etkinlik, ihale şartları gereği yüzde 65 yerli ekipman kullanma zorunluluğu olduğundan yerli sanayinin gelişmesi için önem taşıyor.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Nurhan Kaya

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya, kamu ve özel sektör yatırımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesiyle yerli sanayinin desteklenmesinin, birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacağını, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve Türkiye’nin rekabet gücü üzerinde de olumlu etkiler yapacağını söyledi. Yerli üretim ile birlikte AR-GE’nin de geliştirilmesinin yüksek katma değerli sanayi yapısına geçiş için kilit konular olduğuna değinen Kaya, bu nedenle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’nın enerji sektörü için milat niteliğinde olduğunu ifade etti. Kaya, güneşte yüzde 60, rüzgarda yüzde 65 olan yerlilik oranı ve yüzde 80 yerli mühendis çalıştırma şartının bulunduğu ihalelerin sanayiye ve istihdama katkı yapacağını kaydetti.

İSO, YEKA İhalesini Alan Ortak Girişim Grubu İle Sanayicileri Buluşturdu 01

Rüzgar YEKA projesinin 2016 yılsonu itibarıyla 6 bin MW’ı geçen rüzgar enerjisi kurulu güç kapasitemizin 20 bin MW’lık 2023 hedefine ulaşmasında büyük katkı yapacağını belirten Kaya, bu projenin enerji maliyetlerinin aşağıya inmesiyle elektrik faturalarının azalmasını sağlayacağını ifade etti. Kaya, ekipman yerlileştirme, yerli teknoloji geliştirme, yan sanayi kollarını oluşturma adına büyük bir şans olan bu proje ile sanayicilerin binlerce parça türbin parçasını uluslararası standartta üreterek uluslararası yeni pazarlarda önemli bir oyuncu haline geleceğine dikkat çekti.

Kaya, “İstanbul Sanayi Odası olarak yerli üretimi ve yerli tedariki desteklemek öncelikli hedefimiz ve bu yönde büyük emek harcıyoruz. Gelecek hafta savunma sanayisine yönelik gerçekleştireceğimiz zirvemiz bu amaçta attığımız önemli bir adım. Yürütmekte olduğumuz ve nükleer sanayide yerlileşmeye katkı sağlayacak Ekonomi Bakanlığı UR-GE projemize ek olarak, rüzgar UR-GE projemiz için de çalışmalara başladık” dedi.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü
Dr. Oğuz Can

Sonrasında kürsüye gelen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Milli Enerji ve Maden Politikası’nda arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilirlik olarak üç saç ayağı ile ilgili politikalar geliştirdiklerini söyledi. Bu politikalardan birinin de Yenilenebilir Enerjide Kaynak Alanları Modeli yani YEKA olduğunu belirten Can, “Daha çok yerli daha yenilenebilir” sloganıyla yola çıktıklarını kaydetti.

İSO, YEKA İhalesini Alan Ortak Girişim Grubu İle Sanayicileri Buluşturdu

Şu anda arz güvenliği ve iklim anlaşması gereği taahhütleri kapsamında elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının gün geçtikçe arttığını belirten Can, bugün hidrolik ağırlıklı olmak üzere yüzde 30’larda olduğunu, Almanya’da yirmi milyonluk bir nüfusun enerji ihtiyacının neredeyse yarısının rüzgardan karşılandığı örnekler olduğunu ifade etti. Can, “Rüzgar enerji sistemlerinde yaklaşık 8 bin parçadan bahsediyoruz. Biz 33 ana grup oluşturduk. Bu gruplandırma sonrasında ortak akıl ile yüzde 65 yerlilik şartını getirdik. İhaleye dünyanın en iyi sekiz firması katıldı. Şimdi ise aksiyon zamanı. Dolayısıyla Enerji Bakanımızın da geçen hafta İSO Enerji Verimliliği Ödül Töreni’nde belirttiği üzere, sizlerle Ortak Girişim Grubunun buluşmasını çok anlamlı buluyor, İSO’ya teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Ardından Siemens/Kalyon/Türkerler OGG Temsilcisi Hakan Yıldırım Rüzgar YEKA hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Konuşmaların ardından 64 sanayi firması yetkilileri ile Siemens/Kalyon/Türkerler OGG yetkilileri arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.