İSO, ''Yeni Normal Sürecinde KOSGEB Destekleri'' Web Semineri Düzenledi

  • Diğer Haberler
kosgeb-manset-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), KOSGEB’in Covid-19 salgını sürecinde KOBİ’lere vereceği desteklerle ilgili “Yeni Normal Sürecinde KOSGEB Destekleri” Web Semineri düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ve KOSGEB yetkilileri katılarak verilen destekler ile ilgili katılımcı sanayicileri bilgilendirerek sorulan soruları yanıtladı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Başkanı Bahçıvan, web seminerini açarken yaptığı konuşmada Covid-19 salgını ile mücadelede ilerleme kaydedildikçe, alınan önlemlerin bir kısmı gevşetilmeye başladığını ve hayatlarını devam ettirmenin yollarını keşfettiklerini söyledi. “Yeni normal” olarak adlandırılan bu dönemde hayatın işleyişine devam edebilmesi için üretimin kesintisiz sürmesi gerektiğini belirten Bahçıvan, bugüne dek birçok krizden başarıyla çıkmış olan güçlü üretim yapılarının bu süreçte en büyük avantajlarını oluşturduğunu kaydetti. Bu süreçte sanayinin ve özellikle KOBİ’lerin güçlü bir şekilde desteklenmeye ihtiyacı olduğunu anlatan Bahçıvan, bu noktada KOBİ’lerin en büyük destekçisi olan KOSGEB’in vizyon ve programlarını, en zor zamanlarda şirketlere can suyu olan, rekabet güçlerini geliştiren önemli bir unsur olarak gördüklerini belirtti.

KOSGEB’in ülkemizde daha salgının görüldüğü ilk günlerde, işletmeleri rahatlatmak ve salgınla mücadeleye katkıda bulunmak üzere süratle çeşitli destekleri hayata geçirdiğini ifade eden Bahçıvan, bu kapsamda; dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven, ventilatör gibi ürünleri KOBİ Teknoyatırım Destek Programı kapsamına alarak bu ürünlerin yerli üretimine önemli katkı sağlandığını dile getirdi.

Bunun yanı sıra KOSGEB’in halihazırda uygulamakta olduğu geri ödemeli destekler için işletmelere üç ay ödeme erteleme, proje süresi devam eden girişimcilere de dört aya kadar ek süre vererek finansal destek sağladığını, Koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesine katkıda bulunduğunu açıklayan Bahçıvan, işletmelere nefes aldıran bu tedbirler için KOSGEB’e teşekkür etti.

Yeni Normal olarak adlandırılan önümüzdeki dönemde tüketici tercihlerinden iş yapış şekillerine, tedarik zincirlerinden üretim yapılarına kadar birçok unsurun değişeceğini, eskisi gibi olmayacağını bildiklerini aktaran Bahçıvan, bu süreçte KOSGEB’in KOBİ’ler sağlayacağı yeni desteklerin hayati önem taşıyacağını anlattı.

Bahçıvan, pandeminin etkisiyle tüketicilerin hızla ihtiyaçlarını dijital ortamda karşılamaya başlamasının teknolojinin katkısıyla uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşması ve akıllı dijital teknolojiler kullanılarak imalatta ihtiyaç duydukları hız ve verimliliğin yakalanabilmesinin, dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu bu süreçte kendilerine bir kez daha gösterdiğini ekledi.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Birçok şirketimiz, içinde bulunduğumuz zorlu koşullarda iş süreçlerini dijital ortama taşımanın çabası ve planlaması içinde. KOSGEB, 2019 yılı mart ayında, imalat sanayi sektöründe dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılması ve bu alanlarda yerli teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla KOBİ Gelişim Destek Programını (KOBİGEL) uyguladı. Bu program dijitalleşme sürecindeki KOBİ’lerimize çok önemli katkıda bulundu. Salgın sürecinde, sanayi firmalarımızın dijitalleşme adımlarını hızlı bir şekilde atabilmeleri için KOSGEB’in dijital dönüşüm odaklı KOBİGEL programının tekrar uygulanmasının çok önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.”

Bahçıvan, işbirliğinin önümüzdeki dönemde çok daha fazla önemli olacağına dikkat çekerek özellikle KOBİ’lerin rekabet güçlerini korumak ve geliştirmek için birlikte çalışmaya daha fazla ihtiyaç duyacaklarını kaydetti. Bahçıvan, KOSGEB’in bu alandaki desteklerinin de sanayi için çok değerli olacağını dile getirdi.

KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt
KOSGEB Başkanı
Prof. Dr. Cevahir Uzkurt

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise toplantıyı yoğunluktan dolayı geç bir tarihte yapabildiklerini ama KOSGEB olarak bu süreçte pek çok desteğe imza atmış olduklarını söyledi. Üç yıldır yeni bir yol haritası ile ilerlediklerini kaydeden Uzkurt, 3 milyon 800 bin KOBİ arasından öne çıkanlara destek sağladıklarını anlattı. Uzkurt, KOSGEB’in belirli bir odak üzerinden destek sağladığına dikkat çekti. Daha çok imalat sanayi odaklı ve teknoloji düzeyi yüksek olan yatırımlara ağırlık verdiklerini anlatan Uzkurt, bilgi ve veriye dayalı bir destek programı kurguladıklarını ifade etti. 

Prof. Dr. Cevahir Uzkurt’un kısa açılış konuşmasından sonra KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkan V. Cemil Arda Taşkıran, Hamle Programı çerçevesinde Stratejik Ürün Destek Programı ve Teknoloji Geliştirme Merkezi destekleri, KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Selim Serkan Ercan İşbirliği Destek Programı ve Yurt Dışı Pazar Destek Programı, KOSGEB KOBİ Geliştirme Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Görkem Gürbüz ise İşletme Geliştirme Destek Programı, Yurtiçi Fuar Desteği, Yurtdışı ve Yurtdışı İş Gezisi Desteği, Nitelikli Eleman İstihdam Desteği,

Tasarım Desteği, Sınai Mülkiyet Hakları Desteği, Test ve Analiz Desteği, Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği, Bağımsız Değerlendirme Desteği, Model Fabrika Desteği ve İşletme Geliştirme Destek Programı hakkında bilgiler verdi.

Yapılan sunumların ardından, semineri online olarak izleyen 400’ye yakın sanayiciden gelen sorular başta Prof. Dr. Cevahir Uzkurt olmak üzere KOSGEB üst düzey yönetimi tarafından tek tek yanıtlandı.

Selim Serkan
Proje Yönetimi Dairesi Başkanı
Selim Serkan Ercan
Cemil Arda
Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme
Dairesi Başkan V. Cemil Arda Taşkıran
Melih Görkem
KOBİ Geliştirme Dairesi Başkanı
Dr. Mehmet Görkem Gürbüz
İşbirliği Destek Programı, Yurt Dışı Pazar Destek Programı Attach İşletme Geliştirme Destek Programı Attach TEKNOLOJİ, YENİLİK VE YERLİLEŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Sunum) Attach