İSO’dan Fatih Belediyesi’nin Girişimciler İçin Yaptığı YEPGEM Projesi’ne Destek

  • Diğer Haberler
yepgem-destek-02

Fatih Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) da çözüm ortaklarından olduğu Yenilikçi Projeleri Geliştirme Merkezi (YEPGEM) ile teknoloji tabanlı yenilikçi projeler hayata geçiriliyor. YEPGEM Projesi, Fatih Belediyesi’nde düzenlenen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı toplantıda basın mensuplarına tanıtıldı.

İSO’dan Fatih Belediyesi’nin Girişimciler İçin Yaptığı YEPGEM Projesi’ne Destek 01

100’ün üzerinde başvurunun olduğu proje kapsamında Fatih Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği mentorluğunda yapılan değerlendirmede 30 proje, YEPGEM çerçevesinde proje destekçileri tarafından değerlendirmeye alınarak gerek üretim gerekse ürüne dönüştürülmesi konusunda adım atılacak. Projenin İSO dışındaki diğer çözüm ortakları arasında İstanbul Ticaret Odası, TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Türk Ekonomi Bankası bulunuyor.

Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, böyle vizyoner bir projenin içinde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Müezzinoğlu “Fatih'te olan her gencimize ‘Fatih’in potansiyelini fark et’ demeliyiz. Bu proje ile gençlerimize bu mesajı iletiyoruz. Böylece güçlü bir medeniyetin potansiyelini yakalayıp, geleceğe, çıkaracağımız icatlarla damga vurabilmeliyiz. Bu proje gençlere ‘size güveniyoruz, size inanıyoruz’ demektir” şeklinde konuştu.

İSO’dan Fatih Belediyesi’nin Girişimciler İçin Yaptığı YEPGEM Projesi’ne Destek 02

Tarih boyunca insanın potansiyelini merkeze alan bir anlayışla çok büyük işler yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, bu büyük medeniyetin ‘icat çıkarma’ demeye başladıktan sonra gerilemeye başladığını ifade etti. Genç nüfusu çok yüksek ve başarma potansiyeli yüksek bir millet olduklarını kaydeden Müezzinoğlu, gençlere korkmamaları ve cesur olmalarını söylemeleri gerektiğini ifade etti.

Müezzinoğlu şöyle devam etti:

“Kaybettiğimiz 150 yılı geride bırakarak, özgüveni öz cesaretle besleyerek öncelikle mentalite değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Bunu STK’lar, akademisyenler, eğitimciler temel bakış açısı olarak topluma empoze etmelidir. Gençlerimize farklılarımızla çok şey başarabilirsin diyerek cesaret vermeliyiz. Onların cesaretlerini kırarak özgüven duygusunu zedeleyerek çok başarılı bir karne bekleyen bir anlayış, onların girişimcilik ve inovasyon potansiyelini keşfetmeleri için yetersiz kalır.”

İSO’dan Fatih Belediyesi’nin Girişimciler İçin Yaptığı YEPGEM Projesi’ne Destek 03

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da rekabet üstünlüğünün ön plana çıktığı günümüz küresel piyasalarında ülkelerin fark yaratmak, yeni ürünler ortaya koymak ve uluslararası boyuttaki bu zorlu yarışta öne geçebilmek için büyük çaba harcadığını söyledi. Bahçıvan, toplumları ürün ve hizmette çeşitliliğe ve yeni olanı icat etmeye yönelten bu durumun yenilikçilik ve girişimcilik kavramlarını ön plana çıkarttığını ifade etti.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Ülkemizde yenilikçilik ve girişimcilik kavramlarının geliştirilmesinde baş aktörler olan; teknoloji geliştirme merkezleri, kuluçka merkezleri ve teknopark benzeri yapılanmalar giderek daha verimli çalışıyor. Üniversite-sanayi-girişimcilik arasında etkin işbirliklerinin kurulmaya başlandığını memnuniyetle görüyoruz. İşte tam da bu noktada, kamu-üniversite-sanayi işbirliği üçgeninde belediyelerimizin de son dönemde büyük katkılarını görmekteyiz. Başta Fatih Belediyemiz olmak üzere birçok belediyemizin, üniversiteler, firmalar ve odalar ile birlikte, sürdürülebilir işbirliklerini geliştirmeyi hedefleyen birçok projeyi hayata geçirdiğine tanık oluyor ve bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. İnanıyoruz ki, yerel yönetim konusunda ciddi birikimi olan, esnek ve hızlı karar alma mekanizmalarıyla aksiyon alma yetkinliğine sahip belediyelerimiz, üniversite ile sanayi -özellikle KOBİ’lerimiz- arasındaki arz ve talep noktasında büyük bir boşluğu dolduracaktır.

İSO’dan Fatih Belediyesi’nin Girişimciler İçin Yaptığı YEPGEM Projesi’ne Destek 04

Bahçıvan, yenilikçilik ekosisteminin en önemli ve dinamik aktörünün girişimciler olduğunu kaydederek İSO’nun girişimciliğe verdiği destekleri anlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İSO olarak iki yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi ile stratejik bir işbirliği yürütüyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki bugün genç girişimciler olarak çalışmalarının başında olan gençler, yarınların sanayi kuruluşlarını oluşturmaya adaydırlar. İSO Koza modeli olarak adlandırdığımız çalışmalar ile genç girişimcileri adeta birer kozaya alıp kolluyor, gözetiyor ve ‘geleceğin sanayicisi’ olmaları için sanayicimizin bilgi birikimini kendilerine aktarıyoruz. Fatih Belediyesi tarafından oluşturulan Yenilikçi Projeleri Geliştirme Merkezi’nin de bu kapsamda girişimcilik ekosisteminde önemli bir ihtiyaca yanıt vereceğini düşünüyoruz. İSO olarak projeye katılacak firmaların belirlenmesinde ve firma ziyaretlerinde işbirliği yapmaya her zaman açık olduğumuzu özellikle ifade etmek isterim. Projenin sonunda katılımcıları iş fikrinden başarılı bir ticari girişime ulaştırma çabalarının somut sonuçlara ulaşacağından ve başarı hikayeleri yaratacağından eminiz.”

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir
Fatih Belediye Başkanı
Mustafa Demir

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de girişimcilerin hayallerini hayata dönüştürme noktasında çok ciddi bir çalışma içine girdiklerini söyledi. Klasik belediyecilik anlayışının çok geride kaldığını belirten Demir, artık şehirlerin ülkeleri sürükleyerek marka değeri yüksek şehirlerin ülkelerin önüne geçtiğini ifade etti. Demir, Fatih gibi tarihi bir semtte bu projeyi başlatmalarının önemli olduğunu kaydetti.

Demir, “Temel hedefimiz ülkenin dönüşümüne ve gelişimine katkıda bulunacak bu girişimci beyinlerin önünün açılmasını sağlamaktır. Bu çabamızın boşa gitmeyeceğini biliyorum. Amacımız ileride gerçekleştirilebilecek hayallerin yakalanmasıdır. Bunun için bazı kurumları bir araya getirdik ve desteklerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise bir ülkede iş sahalarını yaratan en önemli faktörün girişimcilik olduğunu söyledi. “Bir girişimci hayalini gerçekleştirir, bin kişi iş sahibi olur” diyen Büyükekşi, girişimci sayısı ne kadar yüksek olursa işsizliğin de o kadar düşük olacağını kaydetti. Büyükekşi, “Her geçen gün daha fazla girişimciye ihtiyacımız var. Girişimcilerimiz sayesinde üretecek, ihraç edecek, istihdam yaratacak ve refahı toplumun tüm kesimlerine yayacağız. Şu anda ihracatımızın dünya ticaretindeki payı binde dokuza yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Hedefimiz bu oranı 2023 yılında yüzde 1,5 seviyesine çıkarmak. Bunun için, daha yenilikçi, daha özgün ve katma değeri yüksek ürünler üretip satmamız gerekiyor” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu
İTO Yönetim Kurulu Üyesi
İlhan Soylu

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, yenilikçi fikirlerin böylesine iyi bir organizasyon ile sahiplenilmesinden çok büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Soylu, “Bilgi artık hayatın en büyük döngüsü. Bunu yok sayan bir ekonomi rekabette başarılı olamaz. Yenilikçi ve özgürlükçü fikirleri çekmek ülkelerin en önemli hedefi. Artık ülkemizde de yenilikçi fikirlerin önemine yönelik farkındalık artmıştır. Bu projenin çözüm ortağı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz
TEB Genel Müdür Vekili
Turgut Boz

Organizasyonun destekçilerinden biri olan TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz ise banka olarak girişimciliği verdikleri önemden bahsetti. Boz “Sadece start-up’lara verdiğimiz desteğin yanından orta ve küçük işletmelere de çok ciddi desteklerimiz var. Bu projeye de bu çerçevede değer veriyoruz ve destekliyoruz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat
İstanbul Üniversitesi Rektör
Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, klasik belediye anlayışının çok dışında, sosyal belediyecilik adına girişimcilik alanında atılan bu adımdan dolayı Fatih Belediyesi’ni kutladı. Murat, teknoloji tabanında yenilikçi projelerin ülkemize kazandırılmasının öneminden söz ederek “Bilimden topluma bilgi aktarmayı ve yeni nesil teknolojilerin topluma kazandırılması noktasında tüm gelişmeleri desteklemek, üniversite olarak boynumuzun borcudur” dedi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın
Kadir Has Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise “Girişimcilerin güçlü bir sosyal kurumumuz tarafından sahiplenilmesi çok önemli. Üretenin ve çalışanın serbest dolaştığı bir dünyada herkesin yaptığından farklı bir şey yapılmalı ki rekabet edilebilsin. Tüm dünya endüstri 4.0’ı konuşurken bizim 2.0 ile devam etmemiz mümkün değil. Bu bağlamda hepimiz girişimci olmak, bunun değerini bilmek ve sahiplenmek zorundayız. Girişimcilik bir ekosistemdir, bunu kurmak ve geliştirmek durumundayız. Ne mutlu ki bugün burada herkes ayni dilden konuşmayı başarmış bulunuyor” dedi.