İSO’nun “Kazakistan Ülke Günü”, İş Dünyasının Yoğun İlgisiyle Gerçekleşti

  • Diğer Haberler
kazakistan-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), “Kazakistan Ülke Günü: Türkiye için Fırsatlar” başlığıyla düzenlediği toplantı ile sanayicilere alternatif pazar imkanları sunmaya devam ediyor. InterContinental Otel’de 30 Mart 2017 tarihinde düzenlenen etkinliğe gerek Kazakistan’da iş yapan Türk iş dünyası, gerekse bu ülkedeki iş imkanları hakkında bilgi edinmek isteyen sanayici ve İSO Üyesi şirketler tarafından yoğun bir ilgi gösterildi.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen ve Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliklerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla yapılan etkinlikte, Kazakistan’ın yatırımcılara sunduğu teşvik ve kolaylıklar detaylı olarak ele alındı. Toplantıda gerçekleştirilen bir dizi sunumla, güncel ekonomik veriler ışığında iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için ne gibi aksiyonlar alınabileceğine dair fikir paylaşımları yapıldı. Toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya başta olmak üzere, Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev, 2012-2016 yılları arasında Kazakistan-Almatı Ticaret Ataşesi olarak görev yapmış olan Osman Elgün, Kazakistan Ziraat International Bank Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Zeki Arifioğlu ve Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı Yatırım Komitesi Başkan Yardımcısı Kairat Karmanov katılarak etkinlik kapsamında konuşmalarını yaptı.

İSO’nun “Kazakistan Ülke Günü”, İş Dünyasının Yoğun İlgisiyle Gerçekleşti 01

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya, Türkiye’nin 16 Aralık 1991 yılında, Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve diplomatik ilişki kuran ülke olduğunu hatırlattı. Kazakistan ile ikili ilişkilerin ülkemiz için büyük önem taşıdığını söyleyen Kaya, “Türk sermayeli şirketlerin Kazakistan’daki toplam yatırımları yaklaşık 2 milyar dolar seviyesinde. Bu, 15 bin kişi için istihdam yaratılması anlamına da gelmektedir. Türkiye, Kazakistan’daki yatırımcı ülkeler arasında, sermaye miktarı açısından 17, enerji dışı toplam yatırım açısından ise 4. sırada bulunmaktadır” dedi. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin, potansiyel rakamların oldukça altında olduğunu belirten Kaya, iki ülkenin ve iş adamlarının katkılarıyla, ticaret hacminin genişleyeceğine inandığını ve İSO olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev
Kazakistan İstanbul Başkonsolosu
Yerkebulan Sapiyev

Kaya’nın ardından konuşan Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev de sözlerine, etkinliğe ev sahipliği yapan İSO’ya teşekkür ederek başladı. Sapiyev, “Saygıdeğer İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başta olmak üzere, İSO’nun değerli mensuplarına ve bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Hükümet veya bakanlar nezdinde karşılıklı olarak gerçekleştirilen ziyaretler ışığında, Türkiye ile Kazakistan arasında son yıllarda ticaretin hızla geliştiğini belirten Sapiyev, ayrıca Kazakistan’ın bağımsızlığı ilk tanıyan ülke olmasından ötürü bir kez daha Türkiye’ye teşekkür etti. Türkiye ile aralarındaki ilişkinin sadece ekonomik olarak algılanmaması gerektiğini belirten Sapiyev, kültürel ve siyasal olarak da ivme kazanan ikili temaslarla birlikte, artık stratejik bir partnerliğin söz konusunu olduğunu söyledi.

Kazakistan ekonomisinin, 25 yıl içerisinde yaklaşık 220 milyar dolar değerinde doğrudan yatırım çektiğine değinen Sapiyev, 1700’den fazla Türk sermayeli şirketin de bu rakama katkı sağladığını belirtti. Yatırım anlamında Kazakistan’a ilginin arttığına dikkat çektiği konuşmasının devamında Sapiyev şunları söyledi:

“İstatistiklere göre sadece son 6 ay içerisinde yaklaşık 60 yabancı firma Kazakistan’a yatırım amacıyla ziyarette bulundu. Bu ziyaretleri de biz organize ettik. Ziyaretleri gerçekleştiren firmalardan 20 tanesi ülkemizde yatırım yapma kararını kesin olarak aldılar. Konumumuz, sağladığımız teşvik ve kolaylıklar, üyesi olduğumuz gümrük ve ekonomi birlikleri sayesinde komşu ülkelerle bürokrasiden arındırılmış bir şekilde ticaret yapabilme gibi faktörler, yatırımcıları ülkemize çekmektedir.”

Türkiye Ticaret Ataşesi Osman Elgun
Türkiye Ticaret Ataşesi
Osman Elgun

Sapiyev’in ardından, 2012-2016 yılları arasında Almatı’da görev yapmış Türkiye Ticaret Ataşesi Osman Elgun konuşmasını yaptı. Konuşmasında Kazakistan’da bulunduğu yıllarda edindiği tecrübeleri katılımcılarla paylaşan Elgun ayrıca, Kazakistan’ın dış ticaret göstergeleri, potansiyel yatırımcılar için sektörel bazlı karşılaştırmalar ve Avrasya Ekonomik Teşkilatı gibi konuları içeren bir sunumu da katılımcıların beğenisine sundu.

Kazakistan Ziraat International Bank Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Zeki Arifioğlu
Kazakistan Ziraat International
Bank Yönetim Kurulu Başkanı
Abdurrahman Zeki Arifioğlu

Elgun’un ardından ise, Kazakistan Ziraat International Bank Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Zeki Arifioğlu konuşmasını ve sunumunu gerçekleştirdi. Arifioğlu, Kazakistan’ın bankacılık ve finans sistemleri başta olmak üzere çeşitli ekonomik başlıklar ile ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı Yatırım Komitesi Başkan Yardımcısı Kairat Karmanov
Kazakistan Yatırım ve Kalkınma
Bakanlığı Yatırım Komitesi Başkan
Yardımcısı Kairat Karmanov

Arifioğlu’nun konuşmasından sonra sözü, Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı Yatırım Komitesi Başkan Yardımcısı Kairat Karmanov aldı. Kazakistan’ın sağladığı teşviklere değinerek konuşmasına başlayan Karmanov ayrıca, yatırımcıların merak ettikleri lojistik imkan ve çözümlere, yerleşim ve altyapı bilgilerine, bürokratik süreçlerin işleyişlerine de değinerek konuşmasını tamamladı.

Çok sayıda iş insanı ve yatırımcının katılım gösterdikleri toplantı kapsamında ayrıca Yılmaden Holding CEO’su Dr. Alp Malazgirt, Abdi İbrahim İlaç Sanayi Uluslararası Pazarlar Satış ve Pazarlama Direktörü Cengiz Zaim, Tümlas Lastik Sanayi Şirket Müdürü Mehmet Selçuk Özulu da düzenlenen ve İSO Genel Sekreter Vekili Haktan Akın tarafından yönetilen panelde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yanında kendi faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi aktardılar.

Etkinlik, soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen kapsamlı bir panel bölümüyle sona ererken, katılımcılar Kazakistan ekonomisi ve yatırım süreçleriyle ilgili geniş bilgi sahibi oldu.

İSO’nun “Kazakistan Ülke Günü”, İş Dünyasının Yoğun İlgisiyle Gerçekleşti 02

Kazakistan’a Yatırım Avantajları, Üretim ve Ticaret İmkanları Attach Almatı Ticaret Ataşesi Osman Elgün, Sunum Attach