İstanbul Sanayi Odası Yönetimi Ford’un Gölcük Fabrikasını Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
ford-otosan-ziyaret-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyeleri Ford Otosan’ın Gölcük Fabrikası’nı ziyaret etti. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette İSO heyetinde İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay, Ali Eren, Sultan Tepe, Nurhan Kaya, Serdar Urfalılar ve Aydın Aslandağ yer aldı.

Fabrikada yaklaşık iki saat süren gezi öncesinde Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün tarafından İSO Yönetimi’ne fabrikanın yapısı, üretimi, ihracatı ve dünyadaki yeri hakkında ayrıntılı bir sunum yapıldı. Sunumun ardından İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ford’un üretim bantları arasında üretim proseslerini inceledi.

İstanbul Sanayi Odası Yönetimi Ford’un Gölcük Fabrikasını Ziyaret Etti 01

Haydar Yenigün, sunumda fabrikanın bulunduğu alan ve yerleşke hakkında bilgiler verdi. Yılda 370 bin araç üretimi yaptıklarını anlatan Yenigün, bunun 258 binini ihraç ettiklerini ve üretim kapasitesini 445 bine çıkaracaklarını söyledi. 3.8 milyar dolarlık ihracat yaptıkları bilgisini veren Yenigün, gelecek yıl bunu 4.5 milyar dolara çıkarma hedefleri olduğunu vurguladı. Çalışan sayısının 10.265’den 10.600’e çıkarılacağını ifade eden Yenigün, yüzde 80 kapasite çalıştıklarını ve 6.1 milyar dolar ciroları olduğunu aktardı. Ford’un dünyadaki ticari araç üssü olduklarını ve küresel üretimin yüzde 80’ini karşıladıklarını aktaran Yenigün, Türkiye otomotiv pazarının yüzde 21’ini ürettiklerini kaydetti.

Yenigün sunumunun devamında şöyle konuştu:

“Ford ticari araç ailesinde şu anda Avrupa birinciliğini elde etmiş bulunuyor. Avrupa’daki otomotiv sanayisinden daha hızlı büyüyoruz. Çok güçlü bir bayilik ağımız var. Türkiye’nin tüm araç pazar payında dördüncü durumdayız. Ticari araçta ikinciyiz. Hafif ticaride ise birinciyiz. Dünyada Ford içinde ağır vasıtalarda üç merkezden biriyiz. Üretimimiz dışında da mühendislik yapıyoruz. Birçok araç burada geliştirilip üretildi. Komple mühendisliğini yaptığımız bir araç İspanya’da üretildi. Ford’un motor geliştirme projelerini de biz yapıyoruz. İlk Türk dizel motoru geliştiren kurumuz. AR-GE bizim için çok önemli. Sancaktepe, Gölcük ve Eskişehir’de AR-GE merkezlerimiz var ve 1.370 AR-GE mühendisine sahibiz.

İstanbul Sanayi Odası Yönetimi Ford’un Gölcük Fabrikasını Ziyaret Etti 03

AR-GE’ye 2016 yılında 410 milyon TL harcadık. Bugüne kadar 178 patent aldık. Otonom kamyon projemiz hızlı bir şekilde ilerliyor. Elektrikli kamyon projesini 2019, otonom kamyonu da 2020’de hayata geçireceğiz.”

İstanbul Sanayi Odası Yönetimi Ford’un Gölcük Fabrikasını Ziyaret Etti 02

Gelecek ile ilgili çok önemli çalışmaları olduğunu kaydeden Yenigün, yeni bir vizyon belirlediklerini ve en değerli sanayi şirketi olma hedefinde olduklarını dile getirdi. Dijital inovasyon çalışmaları ile bir kültür değişimi yapmak istediklerini aktaran Yenigün, bunun için bir kuluçka merkezi oluşturduklarını ve burada fikirlerin ticarileşmelerini sağladıklarını ifade etti.

Yapılan sunum ve fabrika gezisinin ardından İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından Haydar Yenigün’e günün anısına bir plaket verildi. İSO Yönetimi daha sonra, haftalık yönetim kurulu toplantısını da Gölcük’teki fabrikada yaparak İstanbul’a döndü.