İstihdam Şurası ve Milli İstihdam Seferberliği Töreni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Yapıldı

  • Diğer Haberler
istihdam-surasi-01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen "İstihdam Şurası ve Milli İstihdam Seferberliği Ödül Töreni" Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Etkinlikte İstihdam Seferberliği kapsamında Ocak 2017’den bu yana istihdamlarını en fazla artıran iller, sektörler ve firmalar düzenlenen törenle ödüllerini aldı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 1.024 üyesi ile yaklaşık 10 bin istihdam sağlayarak aktif ve güçlü bir destek verdiği İstihdam Seferberliği kapsamındaki etkinliğe İSO Yönetimi de katıldı. Etkinlikte İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay, Aydın Aslandağ ve Serdar Urfalılar yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Şurada konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir istihdam çağrısında bulunarak "İş adamlarımıza sesleniyorum. Her müessesemiz artı olarak ikişer kişi istihdam edecek olursa yüzde 11,1'lik büyümeyi biz yükseltmeye devam ederiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Yeni bir ricam olacak. İstihdam seferberliğini herhalde sürekli devletten bekleyecek olursak ciddi bir yanılgı olur. 1.5 milyon üyesi olan TOBB yılbaşında kendisinden bütün üyelerin artı bir istihdam sağlamasını istemişti. Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre biz artı iki istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecektir. Bu halkımın işverenlere olan muhabbetini de artıracaktır. Veren el alan elden hayırlıdır. Çok verdim, böyle nasıl çalıştırayım demeyin. İnanın verdiğiniz kazandığınızdır. Hiç endişeniz olmasın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında ayrıca şunları söyledi: "2017'de 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanması bir rekordur. Kriz tellallığı yapanlara en güzel cevap işte bu tür gelişmelerdir. 3. çeyrekte yüzde 11,1 büyümeye dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1.5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini beklemiyoruz. Gölge etmesinler, ayağımıza bağ olmasınlar yeter. İstihdam seferberliğinde elde ettiğimiz neticede devletin sağladığı teşvikler elbette önemlidir. 2023 projelerimizle somutlaşan bir hedef var. Buna ulaşmanın yolu üretmekten, yenilenmekten geçiyor. Üç çeyrekteki yüzde 7,4'lük büyüme oranı hedefler doğrultusunda ilerlediğimizi gösteriyor. Yıl sonunda da bu düzeyde bir oran tutturacağımıza inanıyorum. Bu yıl elde ettiğimiz ilave istihdam gereken çabayı ortaya koyarsak neticeye ulaşacağımız anlamına geliyor." 

Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Şurada konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ise "2017 yılımız kazanımlarla dolu bir yıl oldu. Kötü ve karamsar senaryoların hepsi, yazanların, çizenlerin elinde kaldı. Karamsarlık değil, umut kazandı, gelecek kazandı, Türkiye kazandı" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, "Sadece istihdamı beklenen düzeyde artırmak yetmiyor. İstihdama katılımın arttığını da dikkate alarak bir yerine iki, iki yerine üç, üç yerine dört ilave istihdam için her türlü seferberliği yapmamız gerekiyor. Gün bugündür, hükümetiniz arkanızda, Cumhurbaşkanımız arkanızda, artık söz sizin, iş sizin" dedi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yılın üçüncü çeyreğinin büyüme rakamı yüzde 11,1. Dünyada bir rekor. Çin'i de Hindistan'ı da geride bırakarak, Türkiye listenin başına yerleşti. Türkiye'ye yakışan da budur. Aynı şekilde ihracatta da rekora gidiyoruz. Yıllık bazda aralık ayında 155.5 milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Yıl sonu itibariyle de bütün dönemlerin rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jale Sarıeroğlu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
Jale Sarıeroğlu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, İstihdam Şurası'nın sonuçlarının ülkeye, millete ve çalışma hayatına yeni bir soluk ve heyecan getirmesini dileyerek, zor süreçlerden geçen Türkiye'nin her zamankinden daha güçlü, daha üretken olmak zorunda olduğunu vurguladı.

Milli İstihdam Seferberliği'nin Türkiye'nin içeride ve dışarıda tarihi bir mücadeleyi yürüttüğü, olumsuzluklar karşısında umutsuzluğa düşmesinin istendiği bir dönemde başlatıldığına dikkati çeken Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

“Milli İstihdam Seferberliğini ilan ettik. Hamdolsun bu seferberlik kapsamında bu yılın dokuz ayında yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağladık. Hükümet olarak ülkeyi güçlendirmenin milleti yüceltmenin mücadelesini veriyoruz. Bugün, milli gelirini üç kat artırmış Türkiye'ye ulaşmış durumdayız. Bu süreçte istihdamda da büyük aşamalar kat ettik. Son 10 yılda toplam 7 milyon 167 bin kişiye istihdam sağladık. Bu nereden bakarsanız bakın, büyük bir başarı hikayesi, Türkiye'nin başarı hikayesidir. Türkiye'nin bazı ülkeler gibi sınırsız petrol ya da doğalgaz kaynakları yok, Türkiye'nin başka ülkeler gibi sömürü üzerinden elde ettiği sınırsız gelirleri de hamdolsun ki yok, ancak Türkiye'nin hiçbir ülkede olmayan dinamik, kalifiye, heyecanlı ve geleceğe umutla bakan bir işgücü var. Azimli, rekabetçi ve proaktif işverenleri var. Bu ülkemizin en önemli zenginliği."

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu

Etkinlikte konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise oda ve borsa camiası olarak Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam ettiklerini belirterek, “Sadece istihdamda değil, finansmanda ve girdi maliyetlerinin azaltılmasında da pek çok reformu hayata geçiren Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve hükümetimize de teşekkür ediyorum. İş dünyası olarak ülkemize ve kendimize artık daha fazla güveniyoruz, cesaretle adım atıyoruz" dedi.

İstihdam Şurası ve Milli İstihdam Seferberliği Töreni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Yapıldı

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak istihdam konusunda "Bu iş olur" sloganıyla ulusal bir kampanya başlattıklarını hatırlatarak, bu seferberliğin milyonlarca insana iş ve aş sağladığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, firmaların istihdam seferberliği sürecinde iç ve dış kaynaklı bütün olumsuzluklara direndiklerine dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, küresel finansal kriz sonrası 2010-2017 döneminde Türkiye ekonomisinin kesintisiz 7 yıl büyüdüğüne ve söz konusu dönemde ortalama büyüme oranının yüzde 7 olduğuna işaret ederek, 6 milyon 600 bin kişiye de yeni istihdam sağladıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından "Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü" imzalandı.