Kuzey Makedonya Yabancı Yatırımlar Bakanı, İSO’yu Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
kuzey-makedonya-bakan-ziyareti-01

Kuzey Makedonya Yabancı Yatırımlar Bakanı Zorica Apostolska, İstanbul Sanayi Odası’na (İSO) bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Apostolska, beraberinde Gazi Baba Belediye Başkanı Boris Georgievski, K. Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, Başkonsolos Yardımcısı Aleksander Hristov ve Kuzey Makedonya Hükümeti Yabancı Yatırımlar Birimi Başkanı Radica Bobinska ile katıldığı ziyarette İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar tarafından Odakule’de ağırlandı. Toplantıya ayrıca İSO Meclis Üyesi Mehmet Akdağ ve Özdil Pancur İhracat Yöneticisi Eniz Yılmaz da katıldı.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar konuşmasında resmi rakamlara göre yüzde 3,8, gerçekte ise yüzde 5 civarında olduğu tahmin edilen Makedonya’daki Türkçe konuşan bir nüfus olduğunu ve bu durumun ülkemizin yatırımcılarının Makedonya’yı tercih etmesi için önemli bir etken olduğunu söyledi. Urfalılar ayrıca 2000 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması ile 504 milyon dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacminin yükselen bir trendde olmasına rağmen gerçek potansiyelin oldukça altında olduğunu vurguladı.

Daha sonra sözü alan Bakan Apostolska da ticaret anlaşmalarına vurgu yaparak işbirliğinin daha da derinleştirilebileceğini söyledi. Bakan Apostolska, Makedonya’nın yatırımcılara arsa ve makine dahil olmak üzere çok çeşitli teşvikler sunduğunu ve yatırımcıların mallarının her zaman devlet garantisinde olduğunu belirtti. Apostolska ayrıca Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği üyeliğinden bahsederek ekim itibarıyla üyelik müzakereleri için bir tarih alacaklarını düşündüklerini iletti. Toplantının devamında ise Yabancı Yatırımlar Birimi Başkanı Radica Bobinska Bakan’ın konuşmasında bahsettiği teşviklere ilişkin detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Sonrasında ise Gazi Baba Belediye Başkanı Boris Georgievski Gazi Baba ilçesindeki yatırım ve ticaret imkanlarını anlattığı sunumunu yaptı.