Özbekistan Ekonomi Bakanlığı Heyeti İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
ozbekistan-heyeti-ziyareti-01

Türkiye’ye temaslarda bulunmak üzere gelen Özbekistan Ekonomi Bakanlığı heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) da ziyaret etti. Özbekistan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Bekenov Husanovich başkanlığındaki heyeti İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken ağırladı. Odakule’de gerçekleşen ve Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müşavir Ulugbek Azamov ile Ekonomi Bakanlığı Şube Müdürü Aziz Urunov’un da yer aldığı ziyarette iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği konuları ele alındı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken, son düzenlemelerle Türk iş insanları için bir senelik çok girişli vizelerin üç gün içinde verilecek olmasının önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin Özbekistan’ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında dördüncü, en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ise beşinci sırada olduğunu belirten Yelken, Özbekistan’da tekstil sanayi ve müteahhitlik başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 520 kadar Türk sermayeli firma bulunduğunu ve bu firmaların yaklaşık 50.000 kişilik istihdam sağladığını aktardı. Yelken, Türk şirketlerinin Özbekistan’daki yatırım tutarının 1 milyar dolar civarında olduğunu ve Türkiye’de Özbek sermayeli 228 firma bulunduğunu hatırlattı. 

Yelken, görüşmede Özbekistan’da yatırım rehberi hazırlanması konusunda çalışmalar yapılabileceğini belirtti. Türk Hava Yolları’nın 16 Mart 2018 tarihinden itibaren İstanbul'dan Semerkant'a tarifeli seferlerini başlatacak olmasının her iki kardeş toplumun çok daha sıkı kaynaşmasına vesile olacağını dile getiren Yelken, diğer havayolu firmalarının da buna katkı sağlamasının önemine değindi.

Özbekistan Ekonomi Bakanlığı Heyeti İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti

Özbekistan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Bekenov Husanovich de Türk firmalarını Özbekistan’da yatırım yapmaya çağırdı. Özbekistan’daki yeni yatırım bölgeleri ve serbest bölgeler ile ilgili bilgi veren Husanovich, ilaç ve tarım sektörlerinin yatırım için müsait olduğuna değindi. Husanovich, başta Semerkant, Harezm, Buhara, Nevai şehirleri olmak üzere 14 şehirde öncelikli yatırım bölgeleri oluşturduklarını ekledi.

Görüşmede İSO tarafından 25 Ocak 2018 tarihinde bir Özbekistan Ülke Günü yapılacağına da değinildi.