Pakistan Parlamento Heyeti, İstanbul Sanayi Odası'nı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
pakistan-heyeti-ziyareti-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’ye bir ziyaret için gelen Pakistan Ulusal Meclisi Savunma Üretim Daimi Komitesi Başkanı Khawaja Sohail Mansoor ve beraberindeki Parlamento heyeti onuruna bir çalışma yemeği düzenledi. İSO’nun Tepebaşı’ndaki binasında gerçekleşen organizasyona, İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ev sahipliği yaptı.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan’nın da katıldığı toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileri noktalara taşınması ve ticari faaliyetlerin artması konuları konuşuldu. Pakistan Ankara Büyükelçisi Shoeil Mahmood, Pakistan İstanbul Başkonsolosu Yousaf Junaid ile Pakistan Ulusal Meclisi’nden milletvekillerinin bulunduğu Pakistan heyeti ile gerçekleşen toplantıda İSO Makine İmalat Sektörü Meslek Komitesi Başkanı Fikret Dalkıran ve İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA) İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş de yer aldı.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı<br />Hasan Büyükdede
İSO Meclis Başkan Yardımcısı
Hasan Büyükdede

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, öncelikle heyeti ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Tarih boyunca iki ülkenin zor günlerde karşılıklı olarak birbirlerinin yardımına koştuğunu ve Türkiye için “Kardeş Ülke” dendiğinde akla ilk olarak Pakistan’ın geldiğini söyleyen Büyükdede, karşılıklı iş fırsatlarının iyi değerlendirilmesi gerektiği belirtti.

Pakistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun da desteğiyle 15 Aralık 2016’da İSO tarafından gerçekleştirilen “Pakistan Ülke Günü ve Yatırım Fırsatları” toplantısından söz eden Büyükdede, ilgili toplantıda Pakistan pazarında iş yapan Türk firmalarının değerli tecrübelerini ve tavsiyelerini dinlediklerini söyledi. Büyükdede konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Ne yazık ki ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi, potansiyelinin çok altındadır. 2016 yılında yaklaşık 600 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin, yakın zamanda tamamlanması hedeflenen Serbest Ticaret Anlaşması’yla birlikte süratle artacağına inanıyoruz. Ayrıca, değerli heyetinizin bugün yaptığı ziyaret gibi, iki ülke arasında düzenlenecek karşılıklı heyet ziyaretlerinin de, ekonomik ilişkilerimizin daha ileri noktalara taşınmasına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

Pakistan Ulusal Meclisi Milletvekili ve Savunma Üretimi Daimi Komitesi Başkanı Khawaja Sohail Mansoor
Pakistan Ulusal Meclisi Milletvekili
ve Savunma Üretimi Daimi
Komitesi Başkanı
Khawaja Sohail Mansoor

Büyükdede’nin ardından bir konuşma gerçekleştiren Pakistan Ulusal Meclisi Milletvekili ve Savunma Üretimi Daimi Komitesi Başkanı Khawaja Sohail Mansoor, ilk olarak İSO’nun misafirperverliğin teşekkür etti. Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaretin hem nicelik hem de nitelik olarak gelişmesini arzuladıklarını belirten Mansoor, “Bizler Türkiye’den sanayi, silah ve teknoloji gibi farklı kategorilerde transferler gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca, Pakistan ve Türkiye arasında geçerli olacak olan ‘Serbest Ticaret Anlaşması’nın da bir an önce yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin yakın geçmişte yaşadığı gelişmelere değinerek konuşmasını sürdüren Mansoor, Pakistan’ın, 15 Temmuz sürecinin ardından Türkiye’nin yanında en güçlü şekilde yer alan ülke olduğunu hatırlattı ve referandum sonucunun Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Son olarak Pakistan Başbakanı Mian Muhammad Nawaz Sharif’in bizzat selamlarını katılımcılara ileten Mansoor, en kısa zamanda İSO’nun oluşturacağı bir heyeti ülkelerinde misafir etmek istediklerini belirterek konuşmasını tamamladı.

Toplantı, savunma sanayi, havacılık ve Türkiye’nin bu alanlardaki potansiyeli ile ilgili bir dizi sunum ve tanıtım filmlerinin gösterilmesinin ardından sonra ererken, taraflar daha sık heyet ziyaretleri gerçekleştirmek ve iki ülke arasında imzalanacak “Serbest Ticaret Anlaşmasının” bir an önce sonuçlandırılması için çalışmalar yapmak konularında fikir birliğine vardı.

Pakistan Parlamento Heyeti, İstanbul Sanayi Odası'nı Ziyaret Etti