Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Konusunda İstişare Toplantısı Yapıldı

  • Diğer Haberler
gümrük-05

İstanbul Sanayi Odası (İSO ) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) konusunda bir istişare toplantısı düzenledi. İSO Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan’ın yönettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürü Mehmet Bozdemir ve ilgili bürokratların katıldığı toplantıya İSO Meslek Komiteleri üyeleri ile PGD konusu görüşüldü. Bu konuyla ilgili yaşanan süreç değerlendirildi. Bozdemir tarafından sanayicilerden gelen sorular yanıtlandı.

PGD Sistemi içinde yer alan bütün aktörlerin birlikte çalışmasının, taraflar arasından etkin koordinasyonun sağlanmasının, sanayicilerin PGD sisteminde sadece denetlenen taraf olmanın ötesinde, sistemin etkin bir şekilde çalışması için mutlak surette işbirliği yapılması gereken kesim olmasının öneminin aktarıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Başkan Yardımcısı Saruhan öncelikle piyasa gözetimi ve denetimi hakkında bilgi verdi. Saruhan şunları söyledi:


İSO Başkan Yardımcısı
Sadık Ayhan Saruhan

“Piyasa Gözetimi ve Denetimi; ürünün piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada iken, ürünün ilgili teknik düzenlemesine uygun üretilip üretilmediğini ve güvenli olup olmadığını denetlemek veya denetlettirmek, güvenli olmayan ürünlere ilişkin gerekli yaptırımları uygulamak ve önlemleri almak, piyasada yalnızca güvenli ürünlerin bulunmasını sağlamak için yetkili kamu kuruluşları tarafından gerçekleştirilen denetim faaliyetleri olarak tanımlanmaktadır.”

Saruhan, bu sürecin sorunsuz bir şekilde işlemesinin hem tüketicilerin daha güvenli bir şekilde yaşamalarını sağlayacağını ve hem de işletmeler ve sanayiciler için haksız rekabetin önlenmesini ve daha uygun şartlarda ticaret yapma imkanını yaratacağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemi sürecinde kesintiye uğrayan çalışmalarımızın tekrar başlatılması amacıyla düzenlenen bu toplantıya piyasa gözetimi ve denetimi alanındaki sektörlere yönelik sorun ve çözüm önerilerinin de ifade edilmesine imkan sağlamak üzere ilgili sektör dernekleri de davet edilmişlerdir. Sanayi ve teknoloji bakanlığımız ile odamız arasında bugüne kadar devam eden iş birliği ve çalışmalardan büyük memnuniyet duyduğumuzu bilhassa belirtmek ve bugün gerçekleştirdiğimiz toplantı ile bu iş birliğinin artarak devam edeceğine, ülkemize ve sanayicimize ciddi katkılar sağlayacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum.”

Daha sonra söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürü Mehmet Bozdemir de şunları söyledi:


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği
Genel Müdürü Mehmet Bozdemir

“Bakanlık olarak tüketicinin güvenli ürünlere ulaşması birinci öncelikli husustur. Piyasa gözetim denetim hususu İstanbul Sanayi Odası’nın önemli konuları arasında olup bildiğimiz kadarıyla komite kurmuş tek odadır. Bakanlık olarak yeni bir yapılanma içerisindeyiz. İki genel müdürlük bir araya gelerek tek bir müdürlük altında toplandı. Piyasa gözetim denetim işi bizim için büyük önem taşımakta dolayısıyla Ticaret Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı denetimlerde sakıncalı ürünler yakalayabilmeli. Denetimlerini ve programlarını buna göre yapabilmeliler. Bizim denetim altyapımız TSE test yapısı altyapısına bağlı. Dolayısıyla orada da birtakım testler yapılamıyor. Yeni laboratuvar yatırımlarında öncelikle bu yapılamayan testler hususunda öncelik verilecektir. Piyasa gözetim denetim işini her ay İstanbul Sanayi Odası’yla ortaklaşa olarak sektörel bazda planlamayı talep ediyoruz. Gerekirse ayda iki sektör için de toplantı yapabiliriz. “

Toplantı boyunca söz alan İSO Meslek Komiteleri üyesi sanayiciler de süreç hakkında düşüncelerini paylaştı ve yaşadıkları sürece ilişkin sorular sorarak yetkililerden bilgi aldı.