TOBB İstişare Toplantısı Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın Katılımı ile Yapıldı

  • Diğer Haberler
tobb-toplanti-02

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı 365 oda ve borsa başkanı ile 61 sektör meclis başkanının katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Ekonomi Buluşması yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda videokonferans yöntemiyle yapıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yönetilen ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da katıldığı toplantıda, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olarak yer aldı.

Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Tarihi fırsatlara şahit olduğumuz, her alanda daha etkin bir şekilde üretmenin gündemde olacağı bir sürece giriyoruz. Bu üretim kapasitemizi iyi değerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikaye yazacağımız bir dönem olacak" dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı
Berat Albayrak

Albayrak, tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel ekonomiye ağır bir darbe vuran Kovid-19 salgının etkisinin gün geçtikçe azaldığına dikkati çekerek, her gelen verinin normalleşmeye daha da yaklaşıldığını somut bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

Sürecin ekonomimize olan etkilerini de gidermek için devreye aldıkları Ekonomik İstikrar Kalkanı ile sanayiciye, çalışana, esnafa bütün vatandaşlarımızla bu süreçte adeta bir koruma kalkanı sağladıklarını dile getiren Albayrak, özellikle Kovid-19 sonrası döneme en iyi şekilde hazırlanmak için yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi.

Bakan Albayrak, bu dönemde esnafa, sanayiciye, KOBİ'lere likidite ihtiyaçları için gerekli tüm destekleri seferber ettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"İnşallah normalleşme sürecinde, bundan sonraki dönemin 'yeni normal' olduğunu göz önünde bulundurarak hızla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Ekonominin yeni normale hızla adapte olacağını düşünüyorum. Küresel sistemde tedarik zincirlerinin gözden geçirilmesi, üretim alanlarında alternatiflerin oluşturulması, sağlık altyapısının yatırımlardan turizme her alanda öncelik haline gelmesi ile oluşacak. İşte bu dönemde güçlü üretim altyapısı, genç ve eğitimli insan kaynağı, küresel değişimlere hızlı adapte olan iş dünyası ve gelişmiş sanayisi ile Türkiye dünyada yıldızı daha da parlayan ülke olacak."


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kovid-19 salgını sürecinde Bakan Albayrak'ın attığı adımlarla sıkıntılı sürecin en az hasarla geride bırakılacağını ve yeniden büyüme sürecine girileceğini söyledi. "Ekonomide hayata geçirilen tedbirler ve destekler sayesinde normalleşme konuşulmaya başlandı" diyen Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak ilk günden itibaren kenetlendiklerini, sorunların tespiti ve çözülmesi için gereken katkıyı verdiklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, sahadan aldıkları bilgileri hızlı şekilde hükümete ilettiklerini, Bakan Albayrak'ın büyük kısmını sonuçlandırdığını dile getirdi. Bu süreçte bankacılık sistemini harekete geçiren kredi paketlerinin devreye sokulduğunu, Kredi Garanti Fonu'nun kefalet kapasitesini ikiye katlandığını, vergi-SGK ertelemeleri, kısa çalışma ödeneğiyle işletmelerin önemli bir yükten kurtarıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, dinamik bir sürecin başarıyla yönetildiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin belirlediği hedeflere ulaşma noktasında 3 aylık mola şeklinde gördükleri bu sürecin sonunda olunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ekonomiyi harekete geçirmeye ve çarkları yeniden döndürmeye hazırız. Bu noktada ihtiyaç duyulan tedbir ve desteklerle ilgili olarak oda-borsa ve sektör meclisi arkadaşlarım çok güzel bir çalışma hazırladılar. Kamu ve özel sektör eş güdümü sayesinde zorlukların aşılabildiğini gösterdiniz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve sizin liderliğinizde tüm bu sıkıntıları da aşarak küresel yarışa kaldığımız yerden devam edeceğiz."

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da sanayicilerin Covid 19 sürecinde yaşadıklarına ilişkin bir değerlendirme yaparak sanayicinin gündemindeki önemli konuları katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında yaşanın pandemi sürecinde finansal istikrarın ve finansmanın çok önemli hale geldiği günümüz koşullarında tüm sektörlerin ortak konusunu KDV alacaklarının oluşturduğunu söyledi. 1980’li yıllarda bir tüketim vergisi adı altında hayatımıza giren ancak geçen zaman içinde adeta üretim vergisine dönüşen KDV sisteminin sanayimizin üzerinde ciddi bir finansman yükü oluşturduğunu anlatan Bahçıvan, yalnızca 2018 yılı İSO 500 içinde yer alan firmaların devreden KDV yükünün bir önceki yıla göre yüzde 35,6 artarak 9.7 milyar TL’ye çıktığını hatırlattı. Sanayinin toplam devreden KDV yükünün bu miktarın çok üzerinde olup sanayicilerin adeta bu tutarı sıfır faizle devlete borç verdiğine işaret eden Bahçıvan, KDV sisteminin tümüyle reforme edilerek bir satış vergisi şekline dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.

Mevcut KDV sisteminin reform sürecinin zaman alacağının farkında olduklarına değinen Bahçıvan, bu süreçte birikmiş KDV alacaklarının ödenmesinin sanayinin yaşadığı finansman sıkıntısını önemli ölçüde rahatlatacağını anlattı. Bu süreçte, birçok alanda destek mekanizmalarını devreye sokan devletin sınırlı imkanları olduğunu da bildiklerini ifade eden Bahçıvan, bu nedenle mevcut KDV alacaklarının bir teminat aracı olarak kullanılabilmesinin şirketlere büyük fayda sağlayacağını vurguladı. Ayrıca bu süreçte şirketlerin oldukça yıpranan bilançolarını iyileştirmek amacıyla birikmiş KDV alacaklarının bilançoda varlıklar altında gösterilebilmesinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

COVID-19 salgınının önüne geçilmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla çalışma hayatına ilişkin birçok önlemin süratle devreye girdiğini belirten Bahçıvan, kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneği gibi bir yandan istihdamı korumayı amaçlarken diğer yandan iş barışının sürdürülmesine de önemli katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) hakkında da konuşan Bahçıvan, “İçinde bulunulan zorlu süreçte firmaların üzerindeki maddi yüklerin hafifletilmesi de her zamankinden fazla önem taşımaktadır. Bunların başında GEKAP gelmektedir. Her ne kadar GEKAP kapsamındaki ödemeler Temmuz ayına kadar ertelenmiş olsa da hazırlık ve maliyet anlamında şirketlere ciddi yük getiren bu uygulama bu yıl tümüyle gündemden çıkarılmalıdır” dedi.