TOBB Konseyleri Müşterek Toplantısı Ankara’da yapıldı

  • Diğer Haberler
TOBB İÇ MANŞET

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Deniz Ticaret Odaları Konseyleri Müşterek Toplantısı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ile Konsey Başkanları ve üyelerinin katılımıyla, Ankara’da TOBB Merkezi’nde yapılan toplantıya İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da Sanayi Odaları Konseyi Başkanı olarak yer aldı. Toplantıya İSO Başkanı ile birlikte, İSO’nun Konsey üyeleri, aynı zamanda yönetim kurulu üyesi de olan Nurhan Kaya, Süleyman Orakçıoğlu, Ali Kösedağ ve Kenan Baytaş da katıldı.

Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan istihdam seferberliği kapsamında bugüne kadar 1 milyon 488 binin üzerinde istihdam sağlandığını söyledi. Tüfenkci, oda ve borsa seçimlerinin yaklaştığına dikkati çekerek, seçimlerin adil rekabet şartları altında, demokratik bir ortamda ve şeffaf şekilde gerçekleşmesine büyük önem verdiklerini kaydetti. Bu amaçla gerekli tedbirleri aldıklarını dile getiren Tüfenkci, "Mevcut yönetimlerin ve yeni adayların, ekiplerin ve projelerin adil rekabet ortamında kardeşçe yarışacağı ve sonuçları itibarıyla ülkemiz için hayırlara vesile olacak bir seçim dönemi diliyorum" dedi.

Tüfenkci, Türkiye'nin 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer aldığının altını çizerek, 2017 yılına yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranıyla girildiğini, bu rakamı daha üst seviyelere taşımak için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Bakanlık bürokratlarının teşvik ve destekler konusunda bilgilendirmek üzere bazı illerde şirketleri ziyaret ettiklerini bildirerek, kağıt üzerinde gördükleri tüm unsurları yerinde görme fırsatı yakaladıklarını anlattı. Bürokratların bu hafta Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman'da 250 firmayı ziyaret edeceklerini bildiren Zeybekci, bunların kendileri için "beslenme" toplantıları olduğunu dile getirdi.

TOBB Konseyleri Müşterek Toplantısı Ankara’da yapıldı

Yatırım, üretim ve ihracatın özel sektör eliyle ilerlemesi gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, bu süreçte kamunun görevinin çarkların hızlı dönmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Türkiye'nin her yıl 1 milyon vatandaşına iş bulmak ve yüzde 6 büyümek zorunda olduğunu dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin 5-6 yılda bir yaşadığı krizlerden kurtulmak için artık değerlendirilemeyen imkan ve kaynaklarını değere dönüştürüp ihraç etmesi gerektiğini söyledi.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise konseylerin, Türkiye’deki tüm ticaret, sanayi, denizcilik ve tarım-hayvancılık sektörlerini temsil ettiğini söyledi. Bu konseylerin 81 ilde ekonominin kılcal damarlarını oluşturduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, böylece olumlu veya olumsuz her iktisadi gelişmeyi anında görebildiklerini ifade etti.

İstişare kültürü sayesinde pek çok sorunun çözüme kavuştuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İşte son dönemde, ekonominin yeniden canlanmasında, büyüme-istihdam-ihracat rakamlarının yukarı gitmesinde, en büyük etken budur. Devleti yanında gören özel sektörümüz, daha fazla moralle işine sarılmış, daha iyi işler yapmak için çaba göstermiştir” dedi.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

“İlk çeyrekteki yüzde 5’lik ekonomik büyüme, dünyada ancak sayılı ülkelerin ulaşabildiği bir seviyedir. Önümüzdeki çeyreklerde de, bu yüksek büyümeyi koruyacağımıza inanıyorum. İnşallah bu sene beklentileri aşacak, 15 Temmuz’da hain darbe girişimi ile kurulan tuzakları bir defa daha bozacak, yüzde 5 ve üzerinde bir büyümeyi yakalayacağız. Biz bir oldukça, el ele, omuz omuza verdikçe bizi yenemeyecekler. Onlar her saldırdığında; Türk iş dünyası olarak, ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üreteceğiz. Devletimizin yanında, milletimizin emrinde olacağız. Hep birlikte reel sektör için çok daha hayırlı işlere imza atacağız. Ve el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız.”