Türkiye’de Temaslarda Bulunan Küba Heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
kuba-ziyareti-01

Karşılıklı ekonomik işbirliği imkanlarını yakından görmek için Türkiye’de temaslarda bulunan Küba heyeti İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. Küba Dış Ticaret ve Yatırım Bakan Yardımcısı İleana Nunez Mordoche başkanlığındaki heyet, Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken tarafından misafir edildi. Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez’in de eşlik ettiği buluşmada İSO Meclis Üyesi Erman Atasoy da yer aldı. 

Buluşmada konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yelken, son zamanlarda Küba’daki değişim rüzgarının tüm dünyanın ilgisini çektiğini söyledi. ABD-Küba ilişkilerindeki olumlu gelişmelerin katkısıyla, Küba’nın hızlı ama kontrollü biçimde özel sektörünü geliştirmekte ve yabancı yatırımlara olumlu bir ortam yaratmakta olduğunu kaydeden Yelken, geçen sene 65. yılını kutladıkları Türkiye-Küba ilişkilerinin ekonomik anlamda olması gerekenin çok altında olduğuna değindi. 2017 yılı itibariyle, Küba’ya ihracatlarının 20.4 milyon dolar, Küba’dan ithalatlarının ise 13.5 milyon dolar düzeyinde olduğu bilgisini veren Yelken, 34 milyon dolar seviyesinde olan dış ticaret hacminin, bu olumlu gelişmeler neticesinde, ilerleyen yıllarda artacağına inandıklarını ifade etti.

Türkiye’de Temaslarda Bulunan Küba Heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti 01

Küba’nın tıp ve biyoteknoloji alanındaki başarılarının tüm dünyada takdir toplandığına dikkat çeken Yelken, özellikle kanser ve diyabet hastalıklarının tedavisi için geliştirilen aşı, ilaç ve tedavi yöntemlerinin alanlarında Türkiye için büyük potansiyel arz ettiğini anlattı. Yelken, bu sektörde, iki ülke arasında işbirliği yapılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Sağlık sektörünün yanı sıra, Küba’nın son yıllarda, başta konut ve altyapı olmak üzere turizm ve enerji sektörlerinde yatırıma açık birçok projeyi barındırdığını belirten Yelken, Türk müteahhitler ve buna bağlı olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar için fırsatlar olduğunu söyledi. Son yıllarda iki katına çıkan turist sayısı ile turizm sektöründe büyük potansiyel arz eden Küba’yı ziyaret eden Türk turist sayısının THY’nin direkt Havana uçuşlarına başlamasının da etkisiyle 20 bine ulaştığını ifade eden Yelken, iki ülkenin, bu işbirliği fırsatlarını en doğru ve hızlı şekilde realize edeceğine ve ekonomik işbirliğinin kapsamının, ilişkilerin derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükselteceğine inandıklarını anlattı.

Türkiye’de Temaslarda Bulunan Küba Heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti 02

Küba Dış Ticaret ve Yatırım Bakan Yardımcısı İleana Nunez Mordoche ise ziyaretlerinin temel amacının Türkiye ve Küba arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi. Mordoche, birçok sektörü temsil ettiklerini ve Küba hükümetinin de Türkiye ile olan ilişkilerin gelişmesi gerektiğine inandığını ve bu yönde her türlü çabaya açık olduğunu ifade etti. Türkiye’nin dünyanın en güçlü 20 ekonomisi arasında olduğunu ve kendileri için çok önemli olduğuna değinen Mordoche, bu yıl bunun için adımlar attıklarını anlattı.

Mordoche, Küba’ya giren Türk menşeli malların özellikle AB olmak üzere başka ülkelerden girdiğini belirterek “Biz aracıları ortadan kaldırıp doğrudan sizinle işbirliği yapmak istiyoruz. Küba’da dış yatırımları teşvik etmek için ekonomik reformlar başladı. 600’ün üzerinde yabancı şirketin temsilciliği, özel yatırım bölgesinde 35 şirket, 300 doğrudan yabancı yatırım olmasına rağmen bu şirketlerin hiçbiri Türk değil. Bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. İki ülke arasında sağlam bir ilişki kurmak istiyoruz. Öncelikli sektörümüz sağlık. Bunun dışında Türkiye’den gıda demir çelik alıyoruz. Mariel özel ekonomik bölgesi kurduk, burada bir çok yabancı yatırımcıya teşvikler kolaylıklar sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Temaslarda Bulunan Küba Heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti 03

Toplantıda heyetteki özel sektör temsilcisi Kübalı firmalar tek tek kendilerini tanıtarak, Türkiye’den ne ithal etmek istedikleri ile ilgili detaylı bilgi verdiler. Heyette bulunan temsilciler gübre, gıda, çelik, lastik, beyaz eşya, küçük ev aletleri, güneş panelleri, bitki tohumlarına ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Heyette şu isimler yer aldı: Dış Ticaret ve Yatırım Bakanlığı Avrupa Direktörü Inalvis Bonachea, Küba Ticaret Odası Genel Sekreteri Omar de J.Fernandez Jimenez, SMC ve Küba Tıbbi Hizmetler Şirketi Yöneticisi Eskaterine Urgelles, BioCubaFarma Holding Başkan Danışmanı Augustine Lage, Turizm Bakanlığı Temsilcisi & CUBANACAN Şirketi Başkan Yrd. Jorge A. Garcia Dominguez, GECOMEX Ticari Direktörü Loretta Blanco Martin, Gıda Bakanlığı GEDIC Kurumu Bakan Yrd. Armando Posada Loriga, GEDIC Kurumu Mühendislik Direktörü Normando Herrera Hernandez, Sanayi Bakanlığı IRC Kurumu Yöneticisi Jose Ramon Rojo.