YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Mandal, İSO Yönetimine Üniversite Sanayi İşbirliğinde Yeni Fırsatları Aktardı

  • Diğer Haberler
yok-baskanvekili-ziyaret-01

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu toplantısına katılarak bir sunum yaptı ve üniversite-sanayi işbirliğine dair kurumun vizyonunu ve önümüzdeki dönemdeki fırsatları aktardı. Yapılan sunumun ardından İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da İSO olarak önümüzdeki günlerde üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde önemli bir işbirliği ve çalışma sürecini başlatacaklarını söyledi.

Prof. Dr. Mandal, Bahçıvan’ın bahsettiği çerçevede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan üretim reform paketi ile üniversite-sanayi işbirliği için gerekli yasal altyapının ve ihtiyaç duyulan mekanizmanın oluşturulmakta olduğunu kaydetti ve özetle şunları söyledi:

“Özellikle üretim reform paketinin bizim açımızdan etkin şekilde hayata geçmesi için bazı noktalar ve gerekli düzenlemelerin yapılması önem arz etmektedir. Birinci olarak doktora sonrası süreçte ilgili kişinin araştırmacı olarak kalabilmesi sağlanacak. İkinci olarak öğretim görevlisi 6 yıl akademide çalıştıktan sonra 7. yılda izin alarak bir kurumda araştırmacı olabilecektir. Ayrıca üniversiteler, kendi şirketlerini kurarak gerçek anlamda sürdürülebilir ticari misyonlu teknoloji transfer ofisi açabilecektir.”

Prof. Dr. Hasan Mandal, bu düzenlemelerle üniversite-sanayi işbirliği için bir taraftan gerekli mekanizmaları kurarken diğer taraftan da bu düzenlemeleri hayata geçirecek akademik insan kaynağının oluşturulmasını hedeflediklerini kaydetti. Bu kapsamda YÖK, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ve dünyada yükselen 100 alanda 2 bin doktoralı uzmanın yetiştirilmesini amaçlıyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde araştırma üniversiteleri ve bölgesel kalkınmaya odaklı üniversiteler gibi farklı misyonlara sahip üniversiteler oluşturulacak.

YÖK bütün bunların yanı sıra, sanayicinin aradığı akademisyene ve araştırmalara ulaşması için elindeki veri kaynağını bir portal haline getirdi. Kurumun sitesinde geçtiğimiz dönemde aktif hale gelen http://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama linki üzerinden istenilen konularda arama yapılabilecek, hangi akademisyenlerin hangi çalışmaları yaptıklarına dair bilgiye ulaşılabilecek.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, buluşmada üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiklerini ve İSO olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini söyledi. Bahçıvan “YÖK tarafından doktoralı uzman yetiştirilmek üzere bazı alan ve konuların tespit edileceğini öğrendik. Bu kapsamda, sanayi ile ilgili konuların belirlenmesi noktasında İSO olarak YÖK ile birlikte çalışabiliriz. Yine YÖK web sitesinde hayata geçirilen, Türkiye çapındaki akademisyenlerin araştırma konularının neler olduğuna imkan veren arama sistemi, sanayicinin ilgili konudaki akademisyene ve akademik çalışmaya ulaşması için önemli imkanlar sağlıyor. İSO olarak, bu imkanın sanayiciye tanıtılması amacıyla yine YÖK ile işbirliği yapabiliriz“ şeklinde konuştu.