22 Ülke Bürokratları, İSO Ev Sahipliğinde Kamu İle Özel Sektör İlişkilerini Konuştu

  • Etkinlikler
kamu-ozel-sektor-bulusmasi-02

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) PPP komitesi tarafından 2-5 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen İstanbul Public Private Partnership/Kamu Özel Ortaklığı (PPP) Week etkinlikleri kapsamında, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde, 2 Kasım 2015 Pazartesi akşamı Odakule Taksim ve Tünel Salonlarında bir akşam yemeği düzenlendi. Etkinliğe Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan, İSO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ve yabancı bürokratların bulunduğu 55 kişilik bir heyet katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan bir açılış konuşması yaptı. Büyük yatırım ve finansman gerektiren alanlardaki altyapı projeleri için kamu-özel sektör ortaklığının önemine değinen Saruhan şöyle konuştu:

22 Ülke Bürokratları, İSO Ev Sahipliğinde Kamu İle Özel Sektör İlişkilerini Konuştu 01

“Ülkemiz, 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisine girme hedefi vardır. Bu yolda altyapı yatırım ihtiyacını karşılamak için Kamu-Özel Sektör Ortaklığı modeliyle son iki yılda, geçmiş yılların tamamının iki katından fazla tutarda proje yürürlüğe sokmuştur. Bu kapsamda; yap-işlet, yap-işlet-devret, işletme hakkı devri ve yap-kirala modelleriyle yaptırılan yatırımların toplam proje tutarı 2013 yılı itibarıyla 87.5 milyar dolar civarındadır.Kamu-özel sektör ortaklıkları; kamunun mali imkansızlıklar nedeniyle gerçekleştiremediği yatırımların yolunu açmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin altyapı yatırımlarını gerçekleştirmeleri için mutlak fırsat niteliğindedir.”

22 Ülke Bürokratları, İSO Ev Sahipliğinde Kamu İle Özel Sektör İlişkilerini Konuştu 02

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan’ın konuşmasının ardından İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi tarafından Türkiye ve İstanbul ekonomisi ile İSO’nun Türk ekonomisindeki rolü ve İSO faaliyetleri tanıtıldı.

İstanbul PPP Week

Günümüzde PPP, büyük yatırım ve finansman gerektiren ulaştırma ve sağlık gibi alanlardaki altyapı projeleri için kamu idarelerinin özel sektörle işbirliği içinde çalışması anlamına geliyor. İstanbul PPP Week kapsamında, ulaştırma, sağlık ve kamu finansmanı gibi konu başlıklarında düzenlenecek özel oturumlarda, gelişmekte olan ülkelerden davet edilen yabancı bürokratların katılımıyla, kamu ve özel sektör arasında işbirliği geliştirilmesine yönelik fırsatların ele alınması hedefleniyor. İstanbul PPP Week kapsamında üst düzey bürokratları davet edilen ülkeler ise şöyle: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kamerun, Gabon, Hindistan, Endonezya, Fil Dişi Sahilleri, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kuveyt, Fas, Nijerya, Pakistan, Polonya, Katar, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Tunus.