55 Alman Şirketi, Odakule'de Türk Sanayiciler ile Buluşturuldu

  • Etkinlikler
alman-heyet-02

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul’un koordinatörlüğünde, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Leipzig Ticaret ve Sanayi Odası arasında “Almanya İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri” etkinliği düzenlendi. Odakule’de ağırlanan heyete, İSO faaliyetlerini ve üyelerimizi tanıtıcı sunumlar yapıldı. Toplantıda; Türkiye’nin ekonomik durumu, Türkiye ve Almanya’daki yatırım fırsatları, Türkiye’de firmalara verilen teşvikler, işadamlarımızın Avrupa’da karşılaştığı vize sorunları ve Türkiye’nin 2023 hedefi gibi konulara değinildi.

İSO Genel Sekreteri Melek Us
İSO Genel Sekreteri Melek Us

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Genel Sekreteri Melek Us, İSO’nun 2006 yılından bu yana Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’na üye olduğunu ve çeşitli etkinliklerde iş birliği yaptıklarını söyledi. Gümrük Birliği ile ekonomik olarak Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecini ileri seviyeye taşıdıklarını hatırlatan İSO Genel Sekreteri Us, ticaret yapmak isteyen iş insanlarına yönelik vize probleminden bahsetti. Melek Us, “Vize işlemlerinin süresi ve koşulları Schengen bölgesindeki ülkelerin hepsinde standart olmadığı gibi AB ülkeleri içindeki en büyük ticaret ortağımız Almanya vize işlemleri en uzun süren ve en ağır şartlara sahip ülke olarak öne çıkıyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için kişilerin serbest dolaşımı da malların serbest dolaşımı kadar önemlidir. Bu nedenle özellikle muteber iş insanlarına yönelik kolaylaştırılmış bir prosedür getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda bizim yapacağımız lobi çalışmalarına ek olarak sizlerin de desteğini almak isteriz” şeklinde konuştu.

Leipzig Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Thomas Hofmann
Leipzig Ticaret ve Sanayi Odası
Genel Sekreteri
Dr. Thomas Hofmann
İstanbul / Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Jan Nöther
İstanbul / Alman-Türk Ticaret ve
Sanayi Odası Genel Sekreteri
Jan Nöther

Daha sonra konuşan Leipzig Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Thomas Hofmann iki oda arasındaki iş birliğinin geldiği noktayı ve bu buluşmadan duyduğu memnuniyeti anlattı. İstanbul / Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Jan Nöther ise Türkiye’deki Alman işletmelerinin yaşadığı deneyimlerden örnekler veren bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Alman ve Türk firmaları arasında gerçekleşen ikili görüşmelerde ortak yatırım iş birliği fırsatları konuşuldu. Etkinliğe 11 Alman firması ve 32 Türk firması katılarak 42 adet ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.