AYMOD Fuarı’nın Açılış Kurdelesini İstanbul Valisi Şahin ile İSO Başkanı Bahçıvan Kesti

  • Etkinlikler
aymod-fuar-acilisi-02

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ikinci büyük fuarı olan Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD) bugün kapılarını açtı. 30 Mart-2 Nisan 2016 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan Fuar’ın açılışına, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile birlikte katılarak bir konuşma yaptı.

CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık organizasyonu ile Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (TASEV), Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF), İstanbul Ayakkabı Esnafı Sanatkarlar Odası (İASEO) ve KOSGEB işbirliğinde yapılan “AYMOD-Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı” 30 Mart-2 Nisan 2016 tarihleri arasında CNR Expo Fuar Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

İstanbul Valisi Vasip Şahin
İstanbul Valisi Vasip Şahin

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Fuar’ın açılışında konuşan İst anbul Valisi Vasip Şahin bu Fuar’ın 55. defa düzenleniyor olmasını çok önemli bulduğunu belirterek yetkilileri tebrik etti. Şahin, “Bu fuarlar bize bilgiyi teknolojiyi ve tasarımı bir arada tanıtıyor. Türkiye artık bilim teknoloji, inovasyon ve sanatı bir araya getirip üretim yapma safhasındadır. En önemli safha da budur. Biz eğer ayakkabımızı, tekstil ürünümüzü, kendi markamızla satabilirsek, o zaman hedefimize ulaşmış olacağız. Bu emeğimiz boşa gitmesin. Dünyanın ucuz ayakkabı giydiren ülkesi olmayalım. Kaliteli ayakkabı giydiren bir ülke olalım. Bu sektör bunu hak ediyor. Artık bunları konuşmamız gerekiyor ve geç kalmayalım” dedi.

Bugün kapılarını açan Fuar için düzenlenen törende konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ayakkabı sanayinin Türkiye sanayisinin gözbebeği olduğunu belirterek yarattığı istihdamla, yatırımla, katma değerle ve farklı sektörlere sağladığı iş potansiyeliyle çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Erdal Bahçıvan konuşmasına şöyle devam etti: “Sektörel birlik ve beraberlik noktasında bu fuar diğer sektörlere örnek olmalı. İkinci, üçüncü neslin sanayiye olan duyarsızlıklarını birçok sanayi sektöründe görüyoruz. Bu sektörde ise bunun tersi yaşanıyor. Kan değişimi ve bayrağı devralma noktasında bu sektörün gençlerinin gösterdikleri başarı sektörün başarısını açıklıyor. Ben bu gençleri yürekten kutluyorum.”

Fuarda sergilenen ürünlere bakıldığında gerçekten iftihar edilecek ürünler gördüklerini söyleyen Bahçıvan, bunları daha da geliştirme noktasında üniversite sanayi işbirliğine ve eğitime dikkat çekerek “İSO olarak üniversitelerle işbirliği arayan şirketlerimize her türlü desteği vermeye hazırız. Bu konuda bir model geliştirdik ve sektörel bazda üniversite sanayi işbirliği için bu modelden sanayicilerimizi yararlanmaya çağırıyorum. Teknokentlerle işbirliği içinde olmalısınız. Yıldız, İTÜ gibi üniversitelerin teknokentlerinde dolaşarak oralarda neler olduğunu görmenizi öneririm. Artık Türk sanayisinin tek modeli niteliği geliştirmek olmalı. Bunun da yolu bilimi bizlerin sermayesi ile bir araya getirmekteki geçiyor” dedi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri
Derneği Başkanı Hüseyin Çetin

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin de yaptığı konuşmada fuara 50 bin ziyaretçinin gelmesini beklediklerini dile getirdi. Ayakkabı sektörünün 1200 yıllık kadim bir sektör olduğunu kaydeden Çetin, “Dünyanın 7. büyük üreticisiyiz. Avrupa'da bir numarayız. Kapasitemizin sadece yüzde 70'ini kullanabiliyoruz. Bu kapasiteyi artırarak dünya sıralamasındaki yerimizi yükseltmek istiyoruz. Sektör olarak dünya ticaretinden çok düşük bir pay alıyoruz. Bu yıl ihracatımızda biraz artış görüyoruz. Bundan sonra hedeflerimiz yurt dışından bu fuara katılımı daha da artırarak dünyanın en etkin ve büyük fuarı haline getirmek olacaktır. Ayakkabı ihracatının artırılması için bu son derece önemli.”

Fuar ve Sektör Hakkında…

Kendi kulvarında Türkiye'nin en büyük, dünyanın ikinci büyük fuarı olan AYMOD, 55'inci kez düzenleniyor. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı AYMOD’a 400’ün üzerinde firma 1.100’ün üzerinde marka ile katılıyor. Fuar, 6 salonda 60 bin metrekarede gerçekleşiyor. Türk ayakkabı sektörü 2014’te % 60 olan kapasite kullanım oranını 2015’te % 70’e çıkardı. 2015’te %17 büyüme gösteren sektörün ülke ekonomisi için yarattığı değer 7.9 milyar dolara ulaştı. 2014 yılında 300 milyon çift ayakkabı üreten sektör, bu rakamı 2015 yılında 350 milyon çifte yükseltti. Ayakkabı sektöründeki istikrarı ve birlikteliği simgeleyen AYMOD'da Sonbahar 2016 - Kış 2017 koleksiyonu ilk kez sergileniyor.