Bahçıvan MOSFED Gecesinde Konuştu: “Mobilya Sanayicilerinin Başarısı Sınırlarımızı Aştı”

  • Etkinlikler
mosfed-gala-02

Mobilya sanayicileri, Mobilya Dernekleri Federasyonu’nun (MOSFED) düzenlediği 12. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın gala gecesinde bir araya geldi. MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç’in ev sahipliğinde Yeşilköy WOW Hotel’de düzenlenen geceye İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

Gecede konuşan, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan günümüz dünyasında istikrarlı bir başarıyı göstermenin kolay olmadığını belirterek 12 fuarı her sene geliştirerek sürdüren MOSFED’i tebrik etti. Mobilya sektörünün başarısının Türkiye sınırlarını aştığını kaydeden Bahçıvan, sektörün dünya ekonomilerinin sıkışık olduğu bir ortamda Türkiye’nin markalarını yurt dışına taşımakta lider rolü üstlendiğini söyledi. Bahçıvan önümüzdeki süreçte mobilya sanayicilerinin kazandıkları tecrübe ve özgüven ile sektörü daha yukarı noktalara taşıyacaklarına inandığını belirtti. Türkiye’nin girdiği istikrarlı sürecin ve sanayinin ön plana konulması konusundaki samimi gayret ve teşviklerin üretime anlamlı bir boyut kazandıracağını ifade eden Bahçıvan, bunun sektöre büyük destek vereceğini ekledi.

Yeni AR-GE reform paketinin kısa süre içinde yasalaşarak meclisten çıkacağını hatırlatan İSO Başkanı Bahçıvan, tüm sektör temsilcilerinin bu yasayı en ince ayrıntısına kadar incelemesini ve yasanın imkanlarından faydalanmasını tavsiye etti. Bu paketin hazırlanma sürecinde tespitlerini Bakanlıkla paylaştıklarını kaydeden Bahçıvan, dönüşüm programlarında altı çizilen diğer teşvik paketlerinde de kendi beklentilerini ilettiklerini söyledi.

Sanayi olarak Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesi yazmasının arkasında olduklarını kaydeden İSO Başkanı Bahçıvan, bu yeni büyüme hikayesinin sanayi üzerinden olması konusunda net bir mutabakat içinde olduklarını ifade etti. Bahçıvan Türkiye’nin üretim ve kaliteli büyümesinin sanayi ve markalaşma üzerinden olacağını vurguladı.

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise yaptığı konuşmada fuarları sektörlerin bayram yeri olarak tanımladı. İş hayatına yeni başladığı yıllarda Köln’de katıldığı bir fuardan sonra aradaki farkın büyük olduğunu kaydeden Güleç bugün ise Avrupa’nın en güzel mobilyalarını Türk sanayicilerin ürettiğini söyledi. 11 yıldır mobilya sektörünün net dış ticaret fazlası verdiğini hatırlatan Güleç, 2.5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştıklarını ifade etti. 2014 yılından beri “Mobilya ülkesi Türkiye” sloganı ile hareket ettiklerinin altını çizen Güleç, Türkiye’nin 61 ilinde mobilya üretildiğini, 36 bin mobilya üreticisi olduğunu ve 10 bin tanesinin ihracat yaptığını söyledi. Güleç, dünya ticaretindeki durgunluğa rağmen 2014 yılında 1 milyon dolar ihracatı geçen 480 mobilya sanayicisi varken 2015 yılında bu rakamın 570 sanayiciye çıktığına dikkat çekti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cevahir Uzkurt ise mobilya üretiminde tasarımın önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Tasarım yapan şirketlerin karlılık rakamının yüzde 8,4 iken yapmayanların yüzde 4,3 olduğu bilgisini veren Uzkurt, ihracat yapan şirketlerin kârlılığının ise 6,9 iken yapmayanların yüzde 3,8 olduğunu ifade etti. Türkiye’nin yüksek gelir grubuna sahip ülkeler arasına girmek istiyorsa bilgi ekonomisine dönüşmesinin şart olduğunu belirten Uzkurt, AR-GE reform paketinin paydaşların yoğun katkısıyla oluşturulduğuna değindi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanvekili Dursun Topçu da günümüzde her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de tüketicinin farklı ürünler beklediğini söyledi. Topçu, farklı tasarımların nihai tüketici için artık bir hayat tarzı haline geldiğini belirterek artan refah ve gelirin ihtiyaçları da çeşitlendirdiğini ifade etti.

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de kürsüye gelerek 12. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nın başarısından söz etti. Türkiye’nin en büyük dünyanın ise ikinci büyük mobilya fuarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Erem, bu yıl 524 firmanın katıldığı fuarın önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceğini ifade etti.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise yaptığı konuşmada iş hayatında yaşadığı tecrübeleri konuklarla paylaştı. Firmaların kurumsal bir yapıya geçmesinin öneminden bahseden Akın, “Şirketlerin sizin değil kamunun malı olduğunu bilmeniz ve buna göre yapılandırmanız gerekiyor. Şirketleri aile mirası olarak görmeyin” şeklinde konuştu.

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kahraman ise sektörün tasarımcı yetiştirmesi gerektiğini belirterek bu konuda destek istedi. Sanayicinin bu ülke için mücadele eden ve işini büyütmeye çalışarak istihdam yaratan bir unsuru olduğunu belirten Kahraman üretmenin bir tutku olduğunu ve bir daha dünyaya gelseler yine sanayiciliği ve mücadeleyi seçeceklerini kaydetti.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da mobilya sanayicilerinin sektörü daha yukarı taşıyacağına inandığını söyledi. Aktaş, firmaların küçük büyük demeden kenetlenerek birlikte hareket etmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.