Bakan Işık, İSO’da Makine, Demir-Çelik, Metal ve Elektrik Elektronik Sektörlerinin Temsilcilerini Dinledi

  • Etkinlikler
subat2015-toplanti-02

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), sanayicileri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile bir araya getirerek, sanayinin sorunlarının ele alınmasını sağladığı toplantılar dizisinin ikincisi gerçekleşti.

Makine, demir-çelik, metal ve elektrik elektronik sektörlerinin temsilcilerinin katıldığı, bu sektörlerin yaşadığı sorunların ve çözüm önerilerinin aktarıldığı toplantıya katılım oldukça yüksekti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın her sektör temsilcisinin aktardığı sorunları dikkatle dinlediği ve not aldığı toplantı oldukça verimli geçti.

Toplantıda sanayicilere seslenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, önümüzdeki günlerde imalat sanayine yönelik teşvik edici, imalat sanayindeki gerilemeyi durduracak çok önemli bir paket açıklayacaklarını söyledi. Bakan Işık, “Siz sanayicilerin de mevzuatları takip ederek sizi yakından ilgilendiren konular hakkındaki gelişmeler ile ilgili proaktif olmanızı istiyoruz” dedi

Bakan Işık, İSO’da Makine, Demir-Çelik, Metal ve Elektrik Elektronik Sektörlerinin Temsilcilerini Dinledi 01İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantının başkanlığını İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran yaptı. Toplantıya İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Meclis Katip Üyesi Serdar Urfalılar, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Yönetim Kurulu Üyeleri (Sayman) Ali Ulvi Orhan, Nahit Kemalbay, Sadık Ayhan Saruhan, Bekir Yelken ve Nurhan Kaya katıldı.

Ayrıca toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yarımcısı Ramazan Yıldırım, Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan, bakan danışmanları, genel müdürler ve bakanlık bürokratları da hazır bulundu. Sanayi Bakanı’nın sektörlerle buluşma toplantısına sektörleri temsilen İSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komitesi temsilcileri yoğun katılım gösterdi.

Bakan Işık, İSO’da Makine, Demir-Çelik, Metal ve Elektrik Elektronik Sektörlerinin Temsilcilerini Dinledi 02Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, gerçekleştirilen istişare toplantılarının önemine değinerek “Bakanımız sık sık firmalarımızı ziyaret ediyor. Bizim sorunlarımızı anlamak konusunda buraya kadar gelerek gösterdiği nezaket için kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran toplantının amacı ve içeriğini katılımcılara aktararak “Türkiye’nin ne şekilde sanayileşmesi gerektiğini hepimiz konuşuyoruz. Katma değerli, yüksek teknolojili ürünler üretmek zorundayız. Eğitim sistemimiz sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda insan yetiştirmeli. Burada elbette üniversite-sanayi iş birliği son derece önemli. Tabii ki sanayimizin bir ivme kazanması noktasında, Sayın Bakanımızla bu sektörel toplantıların da son derece önemli olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Sanayicileri dinleyerek her söyleneni not alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık aktarılan sorunlarla ilgili şunları söyledi:

Bakan Işık, İSO’da Makine, Demir-Çelik, Metal ve Elektrik Elektronik Sektörlerinin Temsilcilerini Dinledi 03“Çok verimli bir toplantı oldu. Biz de önerilerinizi not aldık. 2008 krizinde gördük ki üretim olmadan Türkiye’nin ekonomisini ayakta tutmak kolay değil. Kriz üretime daha fazla odaklanmamız gerektiğini gösterdi. Ancak sanayileşmesi gerektiği zamanda Türkiye adımını atmadı. Türkiye maalesef sanayileşme sürecini yakalayamadan dijital çağa tutuldu. Dijital çağda en önemli kavramlardan biri ARGE ve inovasyondur. Fakat bunun için belli bir altyapı gerekir.

Türkiye tüketim toplumu haline geldi. Tasarruf etmeden borçlanmayla tüketim yapılıyor. Tüketim yaptığımız kadar üretim seviyesini yakalayamadık. 80’lerde, 90’larda sanayileşme adına adım atılsaydı şu andaki gibi tüketen bir ülke olmaktan ziyade üreten bir ülke olurduk. Peki, çaresiz miyiz? Hayır, değiliz. Bazı ülkeler daha fazla mesafe almış durumda. Ama biz bu yolu kat etmek için kestirme yol bulmalıyız. Bunun için teşvik sistemini önemsiyoruz. Örneğin, İstanbul’daki bir firmaya Urfa’daki bir firmaya verdiğimiz teşviki veriyoruz. Kamu alımlarında yerli malı ürünlerine yüzde 15 oranında bir fiyat avantajı sunuyoruz. Bu teşviki kaldıraç olarak kullanmaya çalışıyoruz” dedi.

Bakan Işık, İSO’da Makine, Demir-Çelik, Metal ve Elektrik Elektronik Sektörlerinin Temsilcilerini Dinledi 04İstanbul’daki sanayi üretiminden bahseden Bakan Işık, “Belediyelerdeki çevre hassasiyetini anlayışla karşılıyoruz. Ama ileri teknolojili ürünlerde belediyecilerin anlayışında bir yumuşama olmalı. Burada akıllı çözümler üretmek bize düşüyor. İstanbul finans özelliğini aksatmadan üretimi de mümkün olduğunca azaltmadan çözümler bulmalıyız. Burada İSO’nun ciddi görevi var” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile yapılan sektörel buluşmaların ikincisine katılan makine, demir-çelik, metal ve elektrik elektronik sektörlerinin temsilcileri özetle şu sorunları dile getirdi:

  • Sanayi yatırımlarında yüzde 18 olan KDV oranının indirilmesi,
  • Altın ve takı sektörünün desteklenmesi,
  • Belediyelerin sanayici ile olan ilişkileri,
  • Hastanelerin tedariklerinde yerli imalatın kullanılması,
  • Mesleki yeterliliğin aktif hale getirilmesi,
  • OSB’lerde yaşanan arsa sıkıntısı,
  • Ara mal imalatına hizmet eden döküm sektörüne teşvik verilmesi,
  • Bakan Işık, İSO’da Makine, Demir-Çelik, Metal ve Elektrik Elektronik Sektörlerinin Temsilcilerini Dinledi 05İmalat sanayinde teşvik mekanizmasının geliştirilmesi,
  • Çeklerin sağlam evraklar haline gelmesi,
  • Elektrik elektronik sektöründe yaşanan ruhsat sorunları,
  • İstanbul Teknokent içinde elektrik elektronik iktisat alanının kurulması
  • İstanbul Teknokent’e komşu illeri teknoloji üretimi yapılabilecek bir sahanın oluşturulması,
  • Demir-çelik sektöründe Çin ile rekabetin artırılması için destek verilmesi,
  • Dahilde İşleme Rejimi kapsamının demir-çelik sektörüne uygun hale getirilmesi,
  • Yassı çelik sektöründe uygulanan antidamping uygulaması
  • İleri teknolojik ürünlerin tarifinin çok daha net yapılması,
  • Hurdanın katma değerli ürün haline getirilip satılması,
  • Personel ve istihdam desteği konusunda İŞKUR’un daha aktif davranması,
  • Yapı-iskele sektöründe yapılacak yeni standartlara Türkiye’nin hazır olmaması,
  • TOKİ’nin sanayiciye yönelik olarak iş yeri ve üretim tesisleri inşa etmesi,
  • Islah OSB’lerin İstanbul çevresinde oluşturulması.