Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Finlandiya Ziyaretine İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da Eşlik Etti

  • Etkinlikler
finlandiya-ziyaret-02

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä’nın daveti üzerine aralarında İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da bulunduğu iş insanları heyeti ile Finlandiya’yı ziyaret etti. Ziyaret çerçevesinde Türkiye heyeti, Finlandiya-Türkiye CEO Forumu ve İş Dünyası Paneli’ne katıldı.

Türkiye, ziyaret ile Birleşmiş Milletler’de “Barış için Arabuluculuk Girişimi”ni birlikte başlattığı ve bu çerçevede oluşturulan “Arabuluculuk Dostlar Grubu”na eşbaşkanlık yapan Finlandiya ile çok boyutlu ikili ilişkilerini geliştirmeyi ve uluslararası meselelere ilişkin işbirliğini pekiştirmeyi amaçlıyor.

Başbakan Davutoğlu'na, Finlandiya temaslarında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır eşlik etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Finlandiya Ziyaretine İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da Eşlik Etti 01

Ziyaret çerçevesinde çeşitli sektörlerden temsilcilerin yer aldığı aralarında İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın yanı sıra İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren’in de bulunduğu Türk iş insanları heyeti ilk olarak Finlandiya-Türkiye CEO Forumu’na katıldı. Forumda Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Finlandiya Başkanı Juha Sipilä konuklara seslendi.

İş adamlarına fırsat sunmanın siyasilerin sorumluluğu olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Başbakan Davutoğlu, Finlandiya'nın teknolojiye dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu, Türkiye'nin de devrim niteliğinde bir değişiklikle daha gelişmiş teknolojiye dayalı bir ekonomiye sahip olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Finlandiya'nın Türkiye'de 363 milyon dolar değerinde yatırımının bulunduğunu ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "İki ülke arasındaki ticaret hacmi iki yılda 3 milyar dolara, 2020 yılına kadar ise 5 milyar euroya çıkarılmalı. Finlandiyalı şirketler Türkiye'de yatırım yaparsa Türkiye'nin iş birliğiyle çeşitli pazarlara erişimleri olacak. Türkiye, eğitimli ve dinamik bir nüfusa sahip. Siz de kaliteli bir iş gücüne sahip olacaksınız" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Finlandiya Ziyaretine İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da Eşlik Etti 02

Türkiye'nin yılda 150 milyon yolcu kapasitesine sahip dünyanın en büyük havalimanını inşa ettiğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, ülkenin Asya ve Afrika'nın merkezinde olduğunu, Türkiye'de yatırım yapanların başka ülkelere erişiminin de kolay olacağını belirtti.

Finlandiya Sanayi Konfederasyonu Genel Direktörü Jyri Häkämies ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın da konuşma yaptığı Forum’un ardından İş Dünyası Paneli’ne geçildi.

Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Anne Berner ile Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın birer konuşma yaptığı panelde firma temsilcileri de kendilerini tanıtma fırsatını yakaladı. Panelde her iki ülke iş insanları arasında ekonomik ve ticari bir ağın oluşturulması amacıyla görüşmeler de yapıldı.