Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Çalışma dünyasında güçlü sosyal diyalog şart”

  • Etkinlikler
b20-erdogan-01

G20 Zirvesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, B20 ve L20'nin bazı G20 liderleriyle yapılan "Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı ana oturumunun açılışında yaptığı konuşmasıyla başladı.

Aynı zamanda B20 Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi olan, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı oturumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına Fransa'da düzenlenen saldırıları şiddetle kınadığını belirterek başladı ve Fransız halkına, ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilekleriyle başladı ve "Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır" dedi.

G20 sürecinin en eski açılım grupları olan "İş 20" ve "Emek 20"ye Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince sağladıkları katkılar için teşekkür eden ve yürütülen çalışmaların G20 gündemi ve dönem başkanlığı öncelikleriyle büyük bir uyum içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, liderler olarak belirlenen politikaların etkin şekilde uygulanabilmesi için bunların toplum tarafından sahiplenebilmesi gerektiğini bildiklerini, bunun için G20 ile açılım grupları arasında yakın bir işbirliği, etkin bir diyalog ve sinerjinin sağlanmasına Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince özel önem verdiklerini söyledi.

Antalya'da ayrı ayrı toplantılarını gerçekleştiren İş 20 ve Emek 20'nin ortak oturum tertip etmesini önemli bulduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasında özetle şu konulara değindi:

"Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi, işveren temsilcileri arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bu diyaloğun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması memnuniyet vericidir. Türkiye dönem başkanlığı olarak G20'nin temel hedefleri olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye, kapsayıcılığı da ilave ettik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dönem başkanlığı yaptığı G20'de öncelik verilen bir başka konunun da ücretlerin milli gelir içindeki payının azalması olduğunu ifade ederek "Alın terini kutsal gören, emeğin karşılığının tam ve zamanında verilmesini emreden bir medeniyetin mensupları olarak bu konu bizim için çok önemli. Bu konuda Türkiye olarak başarılı sonuçlar elde ettiğimizi memnuniyete ifade etmek isterim. 

 Kadınların ve gençlerin istihdama katılımına özel önem verdiklerini, KOBİ'ler, altyapı yatırımları, korumacılık, e-ticaret, e-devlet gibi hususlarda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, bugün ve yarın Antalya zirvesinde büyüme ve istihdam başta olmak üzere önemli küresel ekonomik meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacağını ve beklentilerin paylaşılacağını kaydetti.

Milletlerarası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı (ICC) Sunil Bharti Mittal de bu oturumda yaptığı konuşmada G20 Antalya Zirvesi'nin başarılı yönetiminden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Uluslararası iş odalarını temsil ettiğini, bazı konularda düşüncelerini paylaşmak istediğini dile getiren Mittal, şu anda işsizlik, özellikle de genç işsizliği konusunda çok ciddi bir sıkıntı yaşandığını, dünyada yüzde 5,6 oranında genel bir işsizlik olduğunu belirtti. Mittal, "İşte bu yüzden de liderlerin bu zorluklarla yüzleşmesi, bunu kabul etmesi gerekiyor. Böylece iş toplulukları da sizin adınıza yaptığı çalışmaları en iyi şekilde yürütebilsin" dedi.

Toplantıda, daha sonra Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharon Burrow da eşitsizlikler konusuna değindiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Terörizm, hayatların kaybolması, korkular ve ekonomik krizin kötüleşmesinin G20 Zirvesi üzerine kara bulutlar getirdiğini ifade eden Burrow, şunları kaydetti:

 "Çözüm, işlere yatırım ve aynı zamanda işin haysiyete yakışır bir şekilde olması gerektiğini içerir. Aynı zamanda kadınlara ve gençlere istihdam sağlamak, minimum maaşların arttırılması, kolektif iş anlaşmalarının yapılmasıyla gerçekleşebilir. Türkiye'nin asgari ücreti artırma konusundaki adımlarını takdirle karşılıyoruz. Bir de mülteci krizine baktığımızda Türk halkının cömert bir şekilde sığınmacılara detsek verdiği için teşekkür ediyoruz. Bu yüzden de çok takdirlerimizi iletmek istiyoruz. "