DEİK Genel Kurulu Başbakan Davutoğlu’nun Katılımıyla Gerçekleşti

  • Etkinlikler
deik-protokol-02

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 2015 yılı Olağan Genel Kurulu Toplantısı DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde 19 Aralık tarihinde İstanbul Swiss Otel'de düzenlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuk olduğu toplantıya İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Eski Türkiye, kendi kabuğuna çekilmiş, içine kapalı bir Türkiye iken, Yeni Türkiye bütün kabuklarını kırmış, her açıdan dünyaya açılmış bir Türkiye'dir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu
Başbakan Ahmet Davutoğlu

Başbakan Davutoğlu, "Şimdi artık üretim için, ihracat için, sosyal adalet ve sosyal barış için hep birlikte yola çıkmanın vakti. Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye'yi mukayese ettiğimizde her alanda nasıl çok yoğun bir değişim yaşadığımız ortada bir gerçek. Bu değişimi birçok rakamla, istatistikle izah etmek elbette mümkün. Ancak ben istatistiklerden daha ötesini, zihniyet değişimini burada vurgulamak istiyorum. Ve bu anlamda zihniyet değişiminin en önemli unsuru olarak eski Türkiye kendi kabuğuna çekilmiş, içine kapalı bir Türkiye iken, yeni Türkiye bütün kabuklarını kırmış, yüzünü dünyaya, küresel her gelişmeye çevirmiş, her açıdan dünyaya açılmış bir Türkiye'dir" diye konuştu.

Davutoğlu şöyle konuştu: "Dünya ekonomisi küresel kriz sonrasında hala istenen seviyeye gelemedi. Özellikle bizim en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa'da bazı toparlanma emareleri olsa da beklenenin gerisinde seyrediyor. Dünya ekonomisi henüz tam anlamıyla krizin etkisinden çıkamamışken, coğrafyamızda birçok önemli travma yaşanırken, Allah'a şükürler olsun ki ekonomide başarılı bir performans göstermeye devam ediyoruz. Son iki hafta içinde açıklanan veriler, bu performansın iki seçim arasında, bir geçiş döneminde ortaya çıkan belirsizliklere ve komşu ülkelerde artan jeopolitik gerginliğe rağmen nasıl dirayetle ülke yönettiğimizin en önemli işareti olmuştur.

Asgari ücret vaadimizi de gerçekleştiriyoruz. İş dünyamıza, buluştuğumuz zaman da söyledim tekrar söylüyorum. Asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü kesinlikle sizlerle paylaşacağız ve sizin rekabetçi kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz.”

Toplantıda ayrıca Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş bir konuşma yaparak "Yapılan hesaplamalara göre (bu yıl) parite farklılığından dolayı ortaya çıkan ihracat eksilmesi rakamsal olarak 11 milyar dolara tekabül etmiş. Miktar cinsinden herhangi bir azalma yokken, cüzzi miktarlarda bir artış olduğunu gözlemliyoruz" dedi.

Bakan Elitaş, Türkiye ekonomisinin ihracat odaklı büyümesini çeşitlendirerek sürdüreceğini söyledi.Türkiye ekonomisinin 2009 yılında negatif büyüdüğünü, sonraki yıllarda ise bunu telafi ettiğini anlatan Elitaş şöyle konuştu:

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş

"Türkiye ekonomisi geçen yıl 157 milyar doları aşan bir ihracat hacmine ulaşarak tarihteki en önemli rekorlarından birini ortaya koymuştur. 2002 yılında 36 milyar dolardan aldığı ihracat hacmini 2014 yılında 157,6 milyar dolara çıkaran başarı, ihracatçılarımızın, iş adamlarımızın büyük çabaları, hükümetimizin destekleri ve Türkiye'deki 13 yıllık siyasi istikrarın sonucunda ortaya çıkan önemli kazanımlardır"

İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ile İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe, M. Ata Ceylan ve Nurhan Kaya'nın da katıldığı DEİK olağan Genel Kurulu'nda üyelere hitap eden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan konuşmasında son bir yılı değerlendirerek birçok olay yaşandığını bunlardan en önemlisinin de seçimler olduğunu söyledi. Vardan DEİK bünyesindeki çalışmalarını aktararak şöyle konuştu:

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan

“Biz güven ve istikrar ortamını seven bir ülkeyiz. Hamdolsun son seçimler Türkiye için çok önemli bir istikrar dönemini başlattı. Bu dönem bizim için de zorluklar dönemiydi. Bu yıl için 3 ana eksende yürüyeceğimizi hedefleyerek yola çıkmıştık. İsteğimiz, DEİK'i, daha kapsayıcı, dünya ekonomi sistemine daha entegre ve daha kurumsal hale getirmekti. Yaklaşık 1 yıl sonra görüyoruz ki, DEİK, gerçekleştirdiği faaliyetler ve geliştirdiği vizyonla üye sayısını yüzde 50 artırarak, kurucu kuruluşlar sayısını da 103'e çıkararak, arzu edildiği şekilde özel sektörde daha kapsayıcı ve daha güçlü bir duruma geldi. Türkiye politikasının yönünde ve uyumla harekat ettik. Tüm bakanlıklarımızla ve değerli mensuplarıyla çalışarak bir entegrasyon sürecini başlattık ve başarıya ulaştık. İş diplomasisi geliştirme sürecini ticari diplomasiyi önü çıkardık. Öncelikle insanlarımızdan başlayarak, DEİK’in kurumsal yapısını, organizasyon altyapısını geliştirdik. Faaliyetlerini yürüttüğümüz iş konseyleri 130'a çıktı. Hepsinde başkan ve yönetim kurulu üyeleri değişti. 20’ye aşkın ülkeyle anlaşma yaptık. İleriye yönelik bir yol haritası hazırladık. DEİK ilk defa böylesi bir strateji haritasıyla yoluna devam edecek. Bu kan değişimi DEİK’i çok daha sonuç alıcı dinamik bir yapıya kavuşturdu.”

Dünya ekonomisindeki gelişmelerden söz eden Vardan, DEİK gelecek misyonumuza hizmet etmek için çalıştığını vurguladı. Dünyanın dört bir köşesinde Türk mallarını ihraç etmek için çalıştıklarını kaydeden DEİK Başkanı şöyle konuştu:

“Sayın Başbakanım sizin vizyonunuz bizim için bu noktada çok önemli. Bugün çevremizdeki gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Fakat mağrur duruşumuzla her güçlüğün üstesinden geleceğiz. Üçüncü ülkelerle ticaretimizi artıracağız. Kayıplarımız kapatma çabasındayız. Önünüzdeki yıllardaki temel hedefimiz, ülkemizi bir üst lige çıkarmak olacaktır. Bu yöndeki tek çabaları destekliyor ve takdir ediyoruz. Ekonomik havzalara ve ülkelere yönelik hedefler belirleyip takip ederek raporlamayı düşünüyoruz. Bu konudaki görevlendirmeye hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum” dedi.

DEİK Yeni Yönetim Kurulu

Adı Soyadı Yönetim İcra
Ömer Cihad Vardan Başkan Başkan
Halim Mete Başkan Yardımcısı Üye
Mehmet Büyükekşi Başkan Yardımcısı Üye
Sedat Şükrü Ünlütürk Başkan Yardımcısı Üye
Nail Olpak Başkan Yardımcısı Üye
Mithat Yenigün Başkan Yardımcısı Üye
Berna İlter Sayman Üye Üye
Ali Kibar Üye Üye
Çetin Nuhoğlu Üye Üye
Ebru Özdemir Üye Üye
Fuat Tosyalı Üye Üye
Rona Yırcalı Üye Üye
Zeynep Bodur Okyay Üye Üye
Ahmet Çelık Üye Üye
Ahmet Erdem Üye Üye
Ahmet Nazif Zorlu Üye Üye
Ali Y. Koç Üye Üye
Başaran Ulusoy Üye Üye
Cüneyd Zapsu Üye Üye
Ekim Alptekin Üye Üye
Ethem Sancak Üye Üye
Ferit Şahenk Üye Üye
Güler Sabancı Üye Üye
Halil Aydoğan Üye Üye
İbrahim Burkay Üye Üye
İbrahim Çağlar Üye Üye
M. Ali Aydınlar Üye Üye
Mahsum Altunkaya Üye Üye
Murat Kolbaşı Üye Üye
Murat Ülker Üye Üye
Orhan Cemal Kalyoncu Üye Üye
Orhan Sabuncu Üye Üye
Steven Young Üye Üye
Tuncay Özilhan Üye Üye
Yaşar Doğan Üye Üye