İktisadi Kalkınma Vakfı, 50. Yılını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Kutladı

  • Etkinlikler
ikv-ellinciyil-02

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), kuruluşunun 50. yılı vesilesiyle 9 Mayıs Avrupa Günü’nde “50. Yılında Türkiye-AB ilişkileri” başlıklı bir toplantı düzenledi. İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde Levent Wyndham Grand Otel’de gerçekleşen buluşmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı kutlama töreni siyaset, iş dünyası ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirirken, etkinliğe İstanbul Sanayi Odası'ndan (İSO) da başta Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan olmak üzere üst düzeyde katılım gerçekleşti. Toplantıda İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Serdar Urfalılar ve pek çok İSO Meclis Üyesi de yer aldı. Toplantıda Türkiye kamuoyundaki AB desteğini ve halkın AB ile ilgili görüşlerini ortaya koyan kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı.

İktisadi Kalkınma Vakfı, 50. Yılını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Kutladı

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin AB üyeliğinin daha farklı şekilde ele alınması gerektiğini belirterek giderek büyüyen bölgesel tehditler karşısında Türkiye ve AB’nin beraber hareket etmek zorunda olduğunu söyledi. AB’nin Türkiye’ye her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi istikrar bakımından bir huzur abidesi durumunda olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Komşularımızda yaşanan bunca sıkıntıya rağmen büyümesini devam ettiren bir ülkeyiz. AB ise sürekli kan kaybediyor. Avrupa’nın güvenliği bizim batı değil doğu sınırımızda başlıyor. Türkiye, AB’nin sadece siyasi değil ekonomik istikrarının da anahtarıdır” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır
AB Bakanı ve Başmüzakereci
Volkan Bozkır

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB müzakere sürecinin artık sadece bir ekonomik reform meselesi olmaktan çıktığına işaret etti. Türkiye’nin 28 AB üye ülkesinin 22’sinden daha iyi durumda olduğunun altını çizen Bakan Bozkır, Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ne uygun reformları gerçekleştirildiğini belirterek “300 milyar dolarlık gümrük birliğine ulaşmak istiyoruz” dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı
M. Rifat Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, 9 Mayıs Avrupa Günü'nde gerçekleşen toplantıda “AB’ye bakışımız kazan-kazan esasına dayanmaktadır. Bu süreçte toplumun tüm kesimleri kazanacaktır. TOBB olarak 50 yıldır İKV’nin vizyonuna sahip çıkıyor ve destek oluyoruz. AB üyesi birçok ülke, Maastricht Kriterlerini yakalayamazken, Türkiye bu kriterleri karşılıyor” dedi. Vize serbestliği diyaloğunun bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu konuda getirilen kısıtlamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan
İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, toplantının açış konuşmasında İKV tarafından Realta Araştırma Şirketi’ne, Türkiye genelinde AB’ye ilişkin bilgi ve farkındalık düzeyinin belirlenmesi ile Türkiye’de AB üyeliğine destek konusundaki görüşlerin incelenmesi amacıyla yaptırılan kamuoyu araştırma çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Vardan “Araştırmaya katılan her 5 kişiden 4’ü AB’yi daha önce duyduğunu ifade etmekle birlikte, katılımcıların yüzde 85’i AB hakkında ‘hiç’ veya ‘biraz’ bilgi sahibi olduğunu belirtmiştir. Bu durum Türkiye kamuoyunda AB konusunda genel olarak bilgi eksikliğinin bulunduğuna işaret etmektedir. AB hakkında bilgi düzeyinin coğrafi dağılımına bakıldığında, Türkiye’nin batısından doğusuna gidildikçe AB’ye ilişkin bilgi düzeyinin azaldığı görülmektedir. Bunun yanında genç nüfusta AB bilinirliğinin daha fazla olduğu görülmekte, yaş ilerledikçe AB hakkındaki bilgi seviyesi düşmektedir” dedi.