İSO Başkanı Bahçıvan: 13. Sanayi Kongresi “Yeni Nesil” Kongre Anlayışını Başlatacak

  • Etkinlikler
13sanayi-kongre-toplantisi-02

Bu yıl 8 Ekim 2015 tarihinde “Vasatlıktan Çıkış İçin İnsan ve Kültür” temasıyla gerçekleşecek olan 13. Sanayi Kongresi öncesinde İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomi gazetecileri ve genel yayın yönetmenleri ile bir araya geldi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı’nın da yer aldığı buluşmada İSO Başkanı Bahçıvan bu sene interaktif bir kongre olarak tasarlanan 13. Sanayi Kongresi hakkında gazetecilerin kongre ile ilgili merak ettiği konuları açıkladı.

Gazetecilere 8 Ekimde gerçekleşecek olan kongre ile ilgili bilgi veren Erdal Bahçıvan, artık kurumsallaşmış ve markalaşmış bir kongreyi bu yıl farklı bir boyuta taşımak istediklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl “21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme” teması çerçevesinde gerçekleşen kongrede tartışılan vasatlık konusu ile gelecek kongrelerin konularına yön verdiklerini hatırlatan Bahçıvan “İnsan ve Kültür” teması ile alışılmışın dışında, interaktif bir formatta bu yılın kongresini hazırladıklarını ifade etti.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan

Geçen yıl ana temasını “21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme” gibi güçlü bir başlık olarak belirledikleri Sanayi Kongresinde ülkemizin karşı karşıya kaldığı vasatlık sorununun “Ekonomi, Devlet-Demokrasi-Toplum, Şirketler ve Eğitim” bağlamında, her alanda yetkin paydaşların katılımıyla, ayrıntılı olarak irdelenmiş ve ortaya çıkan sonucu bir “Kongre Bildirgesi” ile ilan ettiklerini hatırlatan Bahçıvan, Bu yıl on üçüncüsünü gerçekleştirecekleri sanayi kongresinin temasını, geçen yılki kongrenin bir devamı olarak “Vasatlıktan Çıkış İçin: İnsan ve Kültür” olarak belirlediklerini açıkladı.“Bu kongreyi bütünsel kalkınma yönünde daha önce deneyimlenmemiş ve sonuç getirecek bir çalışma olarak, “Geleceği Birlikte Kuralım” mottosuyla ve tüm paydaşlarımız ile birlikte oluşturma niyetindeyiz” dedi

Bahçıvan bu yılki kongreyi öncelikle “yeni nesil” olarak tanımladı ve şunları söyledi:

“Bu kongremizi, kongrenin lokomotifi olabilecek “duayen” bir konuşmacı üzerinden kurgulamak istemedik. Çünkü eski usul kongrelerin hükmünü dolduğunu düşünüyoruz. Artık herkes kendi görüşünü paylaşabileceği interaktif etkinliklerin arayışında. İşte bu anlayıştan yola çıkarak kongre oturumlarımızı sadece paneller ve konuk konuşmacılardan oluşan bir formattan yavaş yavaş çıkarıp, ilgili tema hakkında fikirlerin konuşulacağı katılımcı anlayışa sahip birer “platforma” dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

Yoğun emekler sonucu ortaya çıkan kongrenin adeta bir platforma dönüşeceğine vurgu yapan Bahçıvan, “İçinde mizahın da, sürprizlerin de olduğu çok özel bir filmle başlayacak olan kongremizde klasik kongrelerdeki monologlar, yerini diyaloga bırakacak. Bir başka deyişle konuşmacıların aktif, dinleyicilerin pasif olduğu kongre formatlarını terk ediyoruz. Daha katılımcı bir modele geçme çabasının bir ürünü olan bu kongremiz, umuyorum ki gelecekte yapılacak kongrelere de örnek bir model olarak damgasını vurur” dedi.

Bahçıvan kongrenin sosyal medya da çok etkin bir şekilde yer alacağını söyledi ve “Kongrenin tüm etkinlikleri, gün boyunca bu mecralarda kamuoyuna eş zamanlı olarak aktarılacak…Bu kongremizde, geçen yıllarda olduğu gibi klasik bir kongre sonuç bildirgemiz olmayacak. Bunun yerine, internet aracılığıyla oluşturulacak olan “açık çağrı” metni, tüm Türkiye’nin yorum ve katkısına açılacak. Günün sonunda ortaya çıkacak olan metin de kamuoyuyla paylaşılacak..” dedi.

Finlandiya Oturumu

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan; kongrenin içeriyle birlikte oturumlarda neler olacağı hakkında da gazetecilere şu bilgileri verdi:

“Bu yıl Kongremizde farklı bir ülke örneğini ele alıyoruz. Yıllardır konuşulan Uzakdoğu başarı hikayelerinden değişik, Avrupalı ve özellikle geçen yıl vurguladığımız bütünsel kalkınma konusunda deneyimlerini paylaşabilecek bir ülke üzerinde duruyoruz: Finlandiya.

Neden Finlandiya’yı seçtiğimiz sorusuna verebileceğimiz en iyi yanıt. Eğitimden sanayiye, kültürden sanata bütünsel bir kalkınmayı iyi yetişmiş insan kaynağıyla başarabilmiş dünyadaki az sayıda ülkelerden biri olduğu için diyebiliriz.

Öncelikle her zaman vurguladığımız gibi Türkiye’nin gelişmesinin önündeki en önemli eşiklerden biri eğitim. Finlandiya bu anlamda incelenmesi gereken bir ülke

Düşük maliyetler, kısa okul saatleri, ile yüksek akademik başarıyı; bireyselliğe, bağımsızlığa önem veren, öğrencilerine kendi eğitim programını kendi düzenleme sorumluğunu yükleyen eğitim anlayışıyla bol boş zamanı, eğlenerek öğrenmeyi birleştiren Fin eğitim sistemi eğitimin rüya ülkesi olmaya devam ediyor.

Biz de bu anlayış ile Finlandiya Fahri Başkonsolosu Sayın Jeff Hakko ve Sayın Büyükelçi ile yakın temaslarımızda iki konu ve iki konuk konuşmacı ismi üzerinde durduk. Finlandiya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sayın Risto Pentilla bir işadamı gözlüğü ile Kongremizde bize “Finlandiya’nın başarı sırlarını” anlatacak. Helsinki Üniversitesi’nin öğretmen yetiştiren bölümü olan eğitim fakültesinin dekanı Prof. Hannele Niemi’nin konuşma başlığı ise aslında eğitim alanında niye onlardan öğrenecek şeylerimiz olduğunu göz önüne koyuyor: “özgürlük ve sorumluluk ile gelen başarı”.

Anadolu’daki odalar ile işbirliği

İSO Başkanı Bahçıvan: 13. Sanayi Kongresi “Yeni Nesil” Kongre Anlayışını Başlatacak

8 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilecek Kongremiz kapsamında “Serbest Kürsü Çalıştayları: Şimdi Sıra Sende” adlı bölümde vasatlıktan çıkış için 4 ana konuyu işleyeceğiz.

“Nasıl Üretim”, “Nasıl İnsan”, “Nasıl İşbirliği” ve “Nasıl Sürdürülebilirlik” konularına odaklanacağız.

Kongrenin bu bölümü “YENİ NESİL İNTERAKTİF KONGRE” anlayışımızın bir örneği. Çalıştaylarımızda bu defa katılımcılarımızı “özne” yani birer “konuşmacı” olarak konumladık. Dolayısıyla 90 dakika boyunca biri kadın bir erkek iki profesyonel moderatörün yöneteceği çalıştaylarımıza katılan herkes özgürce konu hakkında yorumlarını ve çözüm önerilerini paylaşıyor olacak. Bu akış esnasında birer profesyonel çizer arkadaşımız da “graphic recording” denen çizim uygulaması ile konuşulan konuları resmediyor ve salonda kurulacak ekranlarda sosyal medyadan gelen yorumlara açık olacak.

Çalıştaylarımıza çok önem veriyor Kongremizin bu kısmında ezber bozarak Türkiye’de bir ilki hayata geçiriyoruz. Kongremizi ilk kez Anadolu’dan çok sayıda Sanayi ve Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğiyle interaktif bir platforma dönüştürüyor ve özellikle Anadolu’daki Odalardan temsilerin de görüşlerine yer vermek istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye genelinde 13 Oda ile yakın işbirliği gerçekleştirerek tek tek her Odayı ziyaret ettik. Çalıştaylarımıza hazırlık için kendileri ile bölgelerinden işdünyası, akademi, girişimciler ve gençlerden oluşan heyetler ile ön-görüşmeler gerçekleştirdik.

Bu kapsamda Kongre sloganımız olan “Geleceği Birlikte Kuralım” anlayışına uygun olarak; Adana Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Aydın Sanayi Odası, Denizli Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Eskişehir Sanayi Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Konya Sanayi Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yapıyoruz.

Öğleden sonra etkinlikleri

13. Sanayi Kongresi’nde üç etkinlik aracılığıyla matematik, teknoloji ve başarısızlık konuları ele alınacak. Özellikle modernleşme, sanayileşme ve eğitim ilişkisini katılımcılar ile birlikte değerlendirmek istiyoruz. Bu kongre için özellikle eğitim noktasında ciddi bir hazırlıkla geliyoruz…

30 öğrenci matematik köyünde

 “Kongremizin “Hayat Oyundur, Oyun Matematiktir” oturumunda, bu konuya özgü bir duyarlılık ve farkındalık oluşturmak istiyoruz.

İstanbul Sanayi Odası olarak bu kongre için Anadolu’dan 30 ortaöğretim öğrencisinin iki gün boyunca Şirince’deki Matematik Köyü’nde eğitim almalarını sağladık. Bu öğrencilerimize eğitim veren Ali Nesin, aynı zamanda yine aynı öğrencilerimizle kongrenin bir oturumuna konuk olacaklar ve bir etkinliği birlikte yapacaklar.

Matematik toplum için gerçekten çok önemli. İlk ve orta öğretimden üniversite eğitimine kadar, öğrencilerimizin bu alanda daha başarılı olmaları gerekiyor. Biz İSO olarak kongredeki bu oturumumuz aracılığıyla matematiği bir toplumsal duyarlılık yaratmayı amaçlıyoruz.

Teknoloji oturumu

Teknolojinin ve teknoloji ile elde edilmesi gereken katma değerin, ülkelerin ekonomileri için ne kadar büyük önemde olduğunu söylemeye gerek yok. Bu konuya da değinmek istiyoruz kongremizde. “Gelecek Neler Getirecek” oturumumuzda dünyadaki teknoloji trendlerini, Türkiye’nin teknoloji ile ilişkisini, Emin Çapa ile birlikte bu konuda neler yapmamız gerektiğini konuşacağız.

Başarısızlık da hayatın bir parçası

Ülkemizde sadece başarıya odaklı bir anlayış hâkim. Oysa “başarısızlık da hayatın bir parçası”. Bu oturumumuzda da kongremize katılacak olan çok sayıda gence, girişimciye ve hatta sanayicilerimize hayatın sadece başarıdan ibaret olmadığı mesajını vermek istiyoruz. Çünkü gençler tamamen başarıya odaklandığı zaman başarısız olmak korkusuna kapılıyorlar. Bu konuda, kıymetli katılımcıların görüş ve tecrübelerini Kongremize katılacak gençlerle, girişimcilerle, konuklarımız ile paylaşmalarını arzu ediyoruz.

Mizahın gücü

Kongrede çok özgün bir etkinliğe daha yer vereceğiz. Bu etkinliğimiz ile bu yıl “mizah”ı da Kongre programımız içine katmış olacağız. İki sanatçımız Demet Akbağ ve Sermiyan Midyat Kongre temamıza özel bir skeç hazırlıyorlar. Yarım saatlik bir tiyatro performansı ile usta sanatçılarımızın bizlere mizah yoluyla vasatlığı ve vasatlıktan çıkış hicvetmesini bekliyoruz. Dikkatinizi çekmek isterim burada amacımız coşkuyla gülüp eğlenmek değil. Mizah aynı zamanda çeşitli bakış açılarının bütünleştirilmesi ve onlar arasında köprü olabilme yeteneğidir. Dolayısıyla bizler Kongremizde mizahın kişiler arası diyaloğu artıran “birleştirici gücü”nden yararlanmak istiyoruz.

Çünkü çağdaş gelişmiş toplumlarda insanlar, muhataplarını eleştirecekleri zaman mizahın gücüne başvururlar. Bu insanlar arasında sağlıklı bir iletişimin olması açısından çok önemli. Öyle ki, mizah, insanın normal şartlarda söylemekten kaçınacağı, tereddüt edeceği bazı gerçekleri bir soruna ve çatışmaya mahal vermeden söyleme imkanını sağlıyor.

Mizah, toplumumuzun günlük yaşamında her geçen gün azalıyor. Mizahtan uzaklaşıldıkça da gündelik hayatımızda kavgalar, gerilimler hiç eksik olmuyor. Mizahın olduğu yerde hoşgörü vardır. Mizahın sevildiği yerde özgüven vardır. Mizahın bir toplum için önemine, hayatımızdan giderek uzaklaştığına dikkat çekmek için kongremizde mizaha yer verdik.

Mizah bir başka boyutta daha kullanılacak bu kongremizde. O da yeni bir trend olan Graphic Record uygulaması ile her oturum eş zamanlı olarak tüm katılımcılara bir başka gözle özetlenecek

13. Sanayi Kongremizde dünyada ve Türkiye’de önemi giderek artan yeniden üretim ekonomisi konusu, şu dört çalıştay da ele alınacak: “Nasıl Üretim?”, “Nasıl İnsan?”, “Nasıl İşbirliği?” ve “Nasıl Sürdürülebilirlik?”

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Adnan Dalgakıran

Buluşmada konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, kongrede ele alınacak Finlandiya’yı birebir kopya bir model değil, üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gereken bir örnek olduğunu söyledi. Dalgakıran, Finlandiya’da öğretmenlerin oldukça donanımlı olduğunu ve geniş bir özgürlük alanları içerisinde çalıştıklarını belirtti. Finlandiya’nın bu konuda attığı adımlarla eğitim sıralamalarında üst sıralara yükseldiğini belirten Adnan Dalgakıran, Güney Kore gibi ülkeler yerine demokrasisiyle de bütünsel kalkınmanın güzel bir modeli olan Finlandiya’yı incelemenin daha yararlı olacağını kaydetti.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Eğitim konusunun önemini göz önünde bulundurduklarından kongrede bu konuya özel önem verdiklerini dile getiren İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Türkiye’de hem nitelikli hem de niteliksiz istihdam konusunda çekilen sıkıntılardan bahsetti. Özhamaratlı bir yandan mesleki eğitimin yetersizliğinden dolayı teknik eleman sorunları ile diğer yandan Türkiye’deki çalışma kültüründen dolayı sanayi sektörünü tercih etmeyen niteliksiz istihdam sorularının bir arada yaşandığının altını çizdi.