İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi: “Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız”

  • Etkinlikler
iso-koza-web-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İSO KOZA programında eğitim ve danışmanlık desteği sunduğu 13 girişimciyi sanayicilerle buluşturdu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Odakule’de yapılan etkinliğe İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay, Sultan Tepe, Serdar Urfalılar ve Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Kemal Akar’ın yanında çok sayıda İSO Meclis ve Meslek Komiteleri Üyesi de katıldı.

İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi:Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız 01
İstanbul Sanayi Odası (İSO), İSO KOZA programında eğitim ve danışmanlık desteği sunduğu girişimcileri sanayicilerle buluşturduğu toplantıda, genç girişimciler mevcut girişimleri hakkında sunumlarını yaparak sanayicilerden, melek yatırımcılardan destek istediler.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), yaptığı bu toplantı ile katma değeri yüksek ve üretim odaklı girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine önem veren vizyonu ile bir yeniliğe daha imza attı. İSO KOZA Hızlandırma Programında 13 girişime çeşitli eğitim ve danışmanlık imkanı sunan İSO, gerçekleştirdiği toplantı ile desteklediği bu girişimcileri sanayicilerle buluşturdu. Bu kapsamda düzenlenen İSO KOZA-İTÜ Çekirdek Girişimleri ile Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında, “Türkiye Girişimcilik Ekosistemi” ve “Türkiye’de Melek Yatırımcılık ve Fırsatlar” panelleri ile girişim konuları irdelenirken, İSO KOZA Girişimcileri de kendilerini, girişimlerini ve şirketlerini tanıtan sunumlar gerçekleştirdi.

İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi: Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız 02
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, açılış konuşmasında düzenledikleri toplantının nesiller arasında üretim kültürünün devamlılığını sağlamak açısından önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekerek “Biz sanayiciler fabrikalarımızın kapılarını gençlere açmalıyız. Sanayimizin ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanlara yol gösterme çabaları sayesinde gençlerimiz, biz sanayicilerin desteğiyle ülkemizin gerçekten çok ihtiyaç duyduğu gerçek girişimcilere dönüşecek” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Nesiller arasında üretim kültürünün devamlılığı için sanayiciler olarak fabrikalarımızın kapılarını gençlere açmalıyız. Gençler, desteğimizle ülkemizin çok ihtiyaç duyduğu gerçek girişimcilere dönüşecek. Türkiye’de geçen yıl 103 milyon dolar erken aşama yatırımı yapıldı. İstanbul da eşsiz potansiyeli ile dünyanın start up merkezi olabilir. Tüm paydaşlar olarak, finansman, girişimci ve teşvikler gibi tüm yönleri ele alan bir yol haritası belirlememiz gerekiyor” diye konuştu.

İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi:Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız 03

ABD’nin ağırlık merkezinin Wall Street’ten Silikon Vadisine kaydıran Microsoft, Google, Apple, Uber ve Tesla girişimlerin tamamında, bilgiyi ticarileştirme fikrinin etrafında gerekli insan kaynağı, finansman ve diğer kaynakların organize olduğuna dikkat çeken Erdal Bahçıvan, “Bu girişimlerin çoğunluğuna ev sahipliği yapan Kaliforniya 2,5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük ile dünyanın 6. büyük ekonomisi. Silikon Vadisi, bilgi ekonomisi ya da dijital ekonomi olarak adlandırılan bu yeni düzenin her ne kadar merkezi gibi görünse de hem Avrupa’da hem Asya’da start up ekosisteminin hızla geliştiği çok önemli şehirler var. Londra, Berlin, Paris, Lizbon, Barselona gibi şehirler bu alanda öne çıktı. Bu şehirler, üniversitelerinden iş dünyasına, belediyesinden kamu kurumlarına kadar tüm paydaşları ile şehrin start up kültürünü geliştirme adına birlikte eşgüdüm içinde çalışmanın güzel bir örneğini sergiliyor. Start up’lara yapılan yatırım miktarı açısından Türkiye de 2017’de başarılı bir yıl geçirdi ve 103 milyon dolar erken aşama yatırımı yapıldı” dedi.

İstanbul’un da sahip olduğu eşsiz potansiyel ile dünyanın start up merkezi şehirlerden biri olmaması konusunda hiçbir neden bulunmadığına dikkat çeken Bahçıvan, “İstanbul’un start up merkezlerinden biri olabilmesi için tüm paydaşlar olarak, finansman, girişimci ve teşvikler de dahil olmak üzere tüm yönlerini ele alan bir yol haritası belirlememiz gerekiyor. Söz konusu bu yol haritası ülkemiz girişimcileri için kritik bir önem arz ediyor. Bunun bir an önce hayata geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi:Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız 04

Bahçıvan, ayrıca üniversitelere bağlı kuluçka merkezleri sıralamasında dünyada üçüncü, Avrupa’da ise ikinci olan İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezinin İstanbul start up ekosisteminin bugünlere gelmesinde en önemli paydaşlardan biri olduğunu da belirterek “İSO olarak biz de İTÜ Çekirdek’in paydaşlarından biri olduğumuz için gurur duyuyoruz” dedi. Erdal Bahçıvan, İSO KOZA programında mevcut hızlandırma programlarından farklı olarak sanayi firmalarını sürece dahil ettiklerini, sekiz haftalık yoğun bir maratonda 13 girişimciye sanayici mentorluğu, müşteri ve tedarikçi eşleştirmeleri, finans, pazarlama, strateji konularında eğitim, danışmanlık ve önemli kongrelere katılım imkanı sağladıklarını da kaydetti.

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü İhsan Elgin
Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik
Merkezi Direktörü İhsan Elgin

Toplantıda Türkiye Girişimcilik Ekosistemi Hakkında Güncel Veriler başlıklı bir konuşma yapan Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü İhsan Elgin de “Avrupa’da artık kişi başına düşen girişim yatırım miktarı ölçülüyor. Örneğin Birleşik Krallık’ta bu rakam 128 dolar. Türkiye’de 1 dolar. Ama Türkiye’nin bu konuda coğrafi olarak avantajı çok fazla. Türkiye’de 2017 yılında erken dönem yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 102 arttı” dedi.

İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi:Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız 05
(Soldan sağa) Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz, İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, ACT Venture Partners Yönetici Ortağı Okan Kara, StartersHub Chairwoman, MV Holding CEO Ebru Dorman, Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan ve Vestel Ventures İnovasyon ve Projeler Müdürü Lale Şahin.

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz
Sabah Gazetesi Ekonomi
Müdürü Dr. Şeref Oğuz

Ardından Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz’un moderatörlüğünü yaptığı Türkiye Girişimcilik Ekosistemi başlıklı bir panel yapıldı. Panelde İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, ACT Venture Partners Yönetici Ortağı Okan Kara, StartersHub Chairwoman, MV Holding CEO Ebru Dorman, Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan ve Vestel Ventures İnovasyon ve Projeler Müdürü Lale Şahin, kendi tecrübeleri ışığında Türkiye’deki girişimcilik ortamını değerlendirdi.

Girişimcilik konusunda Türkiye’nin geç kalmaması gerektiğini belirten Şeref Oğuz şöyle konuştu:

İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi:Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız 06

"Sürdürülebilirlik konusunda sorunu olan bir ülkeyiz ama ekosistem oluşturma konusunda yedi yıl sabrettik. Biz işler yolunda giderken çalışmayan ancak başımız derde girdiğinde icat eden bir ülkeyiz. Son dönemde özellikle savunma sanayideki ilerlemeleri bu konuda örnek gösterebiliriz. Türkiye melek yatırım, yatırımcılık ve kaynak konusunda sorunlarını çözdü. Hep Endüstri 4.0'dan bahsediyoruz ancak tarımda 1.0, girişimcilikte 3.0 olarak da kalamayız. Bu konulara da yeterli önemi vermeliyiz."

İTP Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çoplan
İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü
Kenan Çolpan

İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan ise İstanbul’un ismini taşıyan iki kurumun, İSO ve İTÜ'nün Türkiye'ye mal olmuş kurumlar olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"Hep beraber İTÜ'de ekosistem oluşturulması için çaba sarf ediyoruz. Fikirlerin yeşermesi için en önemli şey finansmana ulaşım. Bizler girişimcileri şirketlerle buluşturmaya çalışıyoruz. En önemli şey bir network oluşturmak. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki sanayicilerimiz de melek yatırım yapsınlar, girişimcilerimize mentorluk yapsınlar. Sağ olsunlar İSO Üyeleri ile bu networkü oluşturuyoruz."

ACT Venture Partners Yönetici Ortağı Okan Kara
ACT Venture Partners Yönetici
Ortağı Okan Kara

ACT Venture Partners Yönetici ortağı Okan Kara ise şirket olarak yatırım stratejileri olduğunu ve belli bir portföy oluşturarak çalıştıklarını aktararak "Biz belli çarpanlarla yatırımı yönetiyoruz. Genelde yatırımlarımızda yüzde 51'in altında pay almaya çalışıyoruz. Girişimcileri yeni iş bağlantılarının olması, ürün-pazar dengesinin olması için desteklemeye çalışıyoruz. Şirketlerin değerini artırmaya çalışıyoruz. Girişimciler bir noktadan sonra artık global pazara bakmak zorunda kalıyor. Endüstri 4.0, yapay zeka, nesnelerin interneti konularında başarı hikayelerine ihtiyacımız var" dedi.

StartersHub Chairwoman MV Holding CEO'su Ebru Dorman
StartersHub Chairwoman,
MV Holding CEO'su Ebru Dorman

StartersHub Chairwoman, MV Holding CEO'su Ebru Dorman, girişimci bir millet olduğumuzu ama start up ile girişimcilik kavramlarının birbiriyle karıştığını belitti. Melek yatırımcılığın ve mentorluğun daha çok artması konusunda çağrıda bulunan Dorman şöyle konuştu:

"Biz start up dediğimizde girişimci ile aynı şeyi anlıyoruz. Bir berber, bir fırın, bir fabrika açmak girişimdir ama onlara start up demiyoruz. Start up bir süre dışarıdan yatırım alanlara diyoruz. Sonrasında çok hızlı bir şekilde iş modeli geliştirmeliler. Bu iş modelinin ölçeklendirilebilir olması gerekiyor."

Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan
Şirket Ortağım Melek Yatırımcı
Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan

Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan ise "İSO 500'deki kurumsal girişimci sermayesini öne çıkartmak istesek ben beş tane çıkarabilirim yani yüzde 1. 10 bile olsa ancak yüzde 2 eder" dedi. Devletin yatırımcıya düzenlediği vergi indirimine değinen Buldurgan bu indirimden çoğu kişinin haberi olmadığını söyledi. Buldurgan şöyle konuştu:

"Ekosistemin 4 paydaşı var. Bu 4 motorlu bir uçağa benziyor. Birincisi inovatif fikirleri olan girişimci. İkincisi kuluçka merkezi. Üçüncüsü kalifiye mentorluk. Son olarak ise melek yatırımcılık süreci. Bu dört motor aynı anda çalışırsa uçak uçar."

Vestel Ventures İnovasyon ve Projeler Müdürü Lale Şahin
Vestel Ventures İnovasyon ve
Projeler Müdürü Lale Şahin

Vestel Ventures İnovasyon ve Projeler Müdürü Lale Şahin start up konusundaki kültür bariyerlerinden bahsederek Vestel Ventures'ın kurulma sürecini anlattı. Şahin Şöyle konuştu:

"Şimdi 14 tane girişimcimiz var. Hepsi ile ilişkimiz farklı. Prototiplerini yapmaya çalışıyorlar. İlk faturalarını kestiklerinde hepimiz seviniyoruz. Burada epey yol kat ediyoruz. Çekirdek aşamasında yatırımlarımız da var. Yatırımlarımızın çoğu yurt içinde. Start up’lar prototiplerini oluştururken Vestel'in deneyimlerini onlara aktarabiliyoruz."

Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş ve Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür V. Hakan Ertürk
(Soldan sağa) Dünya Melek Yatırım Forumu
Başkanı Baybars Altuntaş ve Hazine
Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve
Kambiyo Genel Müdür V. Hakan Ertürk

Sonrasında Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş’ın moderatörlüğünde ve Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür V. Hakan Ertürk’ün katılımı ile Türkiye’de Melek Yatırımcılık ve Fırsatlar paneli yapıldı. Altuntaş, melek yatırım ağlarının Türkiye ve dünyada işleyişi hakkında bilgiler verirken Ertürk ise devletin bu konuda verdiği teşvikleri ve destekleri anlatarak sanayicileri melek yatırımcı olmaya davet etti.

İSO Başkanı Bahçıvan Sanayicilere Seslendi:Fabrikalarımızın Kapılarını Gençlere Açmalıyız 07


Etkinliğin sonunda İSO KOZA girişimcileri yaptıkları sunum ile girişimleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sunumu yapılan İSO KOZA girişimleri şunlar:

  • AXOLOTL BIO: Yapay doku ve organ üretimi gerçekleştiren 3D Bioprinting Sistemleri geliştiren bir girişimdir. Axolotl Bio’nun geliştirdiği 3D Bioprinting Sistemi sayesinde hastalardan alınan kök hücreler kullanarak yapay doku ve organlar üretebilmektedir.
  • GOM: Eğitim teknolojileri dalında, ihraç edilebilecek düzeyde ve eğitim reformuna katkı sağlayacak bir eğitici oyuncak tasarlamakta olan GOM, Atölye çalışmaları da gerçekleştirmektedir.
  • HAGELSON: Atık ve fire halıların geri dönüşümü üzerine çalışan bir polimer teknolojileri firmasıdır. Oteller, kurumsal binalar gibi yerlerden çıkan atık halıları veya fabrikalarda oluşan fire halıları toplayıp bunları çöp olmak ya da yalıtım malzemesi gibi tekrar geri dönüşemeyecek ürünler haline getirmek yerine, bu atıklardan yeniden kullanılabilir plastik ham madde üreterek güzel bir geri dönüşüm örneği göstermektedir.
  • KOMPAKT MİKRO KOJENARASYON: Yüksek enerji maliyetleri potansiyel kullanıcıların en büyük sorunu olmaktadır. Elektrik üretirken oluşan atık ısıyı kullanarak ısınma ihtiyacını karşılayacak bir jeneratör kombi cihazı geliştirmektedir. Ürün, konvansiyonel içten yanmalı motorları kojenerasyon ünitesine çevirecek bir kit olarak tasarlanmıştır.
  • LUMOS LASER: Tamamı kendi tasarımı ve üretimi olan femtosaniye lazerlerle camı ısıtmadan, çatlatmadan ve 1 mikrometre hassasiyette işleyebilen, işletme maliyeti sıfıra yakın cam üzerine lazer işleme makinesi geliştirmektedir.
  • MACROSTATIC: İnşaat sektörü cephe mühendisliği alanında kaplama ve taşıyıcı elemanların mühendislik hesaplarını ileri analiz yöntemleri ile analiz edip raporlayan bir yazılım platformudur.
  • NANOMIK: Mikotoksin oluşumunu engelleyen doğal koruyucu üreten Nanomik, mikroorganizmalara karşı savunma ürünleri geliştirmektedir. Nanomik, doğal gıda koruyucusuyla özellikle ihracat söz konusu olduğunda ortaya çıkan kayıpları önlemeyi hedeflemektedir.
  • PHYSHOME: Fizik tedavi rahatsızlıklarında, tedaviyi hastanın günlük hayatına adapte olarak düzenleyen ve doktor kontrolünde gerçekleştiren giyilebilir bir mobil sağlık çözümüdür. Physhome sayesinde, fizik tedavi hastaları ve hareket ihtiyacı olan insanlara tedavi egzersizlerini istedikleri yerde, istedikleri zaman yapıp, takip edebildikleri giyilebilir bir teknoloji sunulmaktadır.
  • PORIMA-3D FILAMENT: Mevcut 3 Boyutlu yazıcı teknolojisi prototip aşamasını geride bırakıp, son ürün üretim teknolojisi olma yolunda hedefine doğru hızla ilerlemektedir. Porima, 3 boyutlu yazıcıların sarf malzemesi olan filamentlerin nano teknoloji yardımıyla antibakteriyel ve üstün performanslı olarak üretilmesini sağlamaktadır.
  • SIMULARGE: Mühendislik programlarının bulut sistemi, web ve mobil uygulamalar yardımıyla servis edilmesini amaçlayan Simularge, her yerden erişim ve esnek kullanım hakları ile her seviye ve gelir düzeyine hitap edebilecek şekilde mühendislik yazılımları geliştirmektedir.
  • STARTER: Pastörize süt ürünlerinin peynire dönüşmesi için gerekli olan mikroorganizmaların yerli mikrofloradan toplanarak laboratuvarda en iyi peynir üretimi yapılabilecek kültürler suşları ve kombinasyonlarının üretilmesini sağlamaktadır.
  • TELEGRAPHER LABS: Bulunduğu ortamın akustik özelliklerine göre sesi düzeltebilen, her ortamda doğru ve doğal ses veren hoparlörler geliştirmektedir. Telegrapher Labs, ürün gamı stüdyo ve ev kullanıcılarını hedeflemektedir.