İSO, Hadımköylü Sanayiciler İle BEDAŞ Yetkililerini Buluşturdu, Sorunlar Ele Alındı

  • Etkinlikler
bedas-hasiad-toplanti-02

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) başlamış olduğu bölgesel etkinlikler kapsamında Hadımköy Arnavutköy Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) iş birliği ile bölge sanayicilerinin “elektrik kesintisi ve kaliteli enerji temini” konusunda yaşadığı sorunlar ele alındı. Genel Müdür Mehmet İslamoğlu başkanlığındaki BEDAŞ heyeti ile birlikte yapılan toplantıya, bölge sanayicileri geniş bir katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan HASİAD Başkanı ve İSO Meclis Üyesi Hüseyin Bozdağ, 60 bin kişiye istihdam sağlayan bölgenin ülkemiz ekonomisi açısından taşıdığı öneme değinerek bölgede çok önemli sanayi işletmesinin var olduğunu ifade etti. Ancak bölgede başta elektrik temini olmak üzere yaşanan diğer sorunlar nedeniyle sanayicinin sıkıntılar yaşadığını belirten Bozdağ, HASİAD olarak düzenledikleri toplantılar arasında en üst düzeydeki katılımın bu toplantıda gerçekleşmiş olmasının da bunun açık bir göstergesi olduğunu ifade etti.

BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu ise yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını ve çözümü için uğraştıklarını dile getirerek özellikle özelleştirme sırasında yaşanan yapısal sorunları aşmaya çalıştıklarını, yatırım bütçelerinin EPDK tarafından verildiğini, bu yıl için 330 milyon TL’lik yatırım talep ettiklerini belirtti. İslamoğlu, TEİAŞ tarafından yapılması gereken yatırımlar için görüşmeler yaptıklarını, uluslararası elektrik ağları sebebiyle de sistemde sıkıntılar yaşandığını, bölgede 412 özel trafo olduğunu, burada özel teşebbüslerin bu trafoların bakımlarını düzenli yapmaları gerektiğini yoksa buradaki soruların da hatlarda sorunlara neden olduğunu ifade etti. Önümüzdeki kısa ve orta vadede elektrik kesintilerine yönelik bölgede yapılacaklar hakkında bilgilendirme yapan İslamoğlu, bundan 3 ay sonra bu anlamda bölgenin daha da rahatlayacağını belirtti.

Toplantıda bir konuşma yapan İSO Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Baltacı da İSO Yönetim Kurulu’nun başta bölgesel ve sektörel dernekler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile iş birliğine özel bir önem verdiğini, bu alandaki çalışmaların profesyonel bir anlayış ve yapı içerisinde yürütülmesi için de İSO organizasyon yapısı içerisinde özel bir birim kurulduğunu söyledi. Baltacı, bölgesel bazda yürütülen çalışmaların İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından ortaya konulan model kapsamında yürütülmekte olduğunu belirtti. Baltacı, bu model ile bölgelerin öne çıkan sorunlarının üye sanayicilerden gelen talepler dahilinde belirlendiğini ve sorunun muhatabı olan ilgili kurum ve kuruluş ile bölge sanayicilerinin bir araya getirildiğini dile getirdi.

Toplantıya çok sayıda sanayici katılım göstererek yaşanan sorunları detaylı bir şekilde dile getirdi. Sanayiciler için özellikle habersiz kesintilerin sorun teşkil ettiğinin belirtildiği toplantıda, söz konusu kesintilerin gerek firma ölçeğinde gerekse ülkemiz ekonomisi açısından kaybı telafi edilemez zararlar doğurduğu vurgulandı. Bütün bu maddi kayıpların yanında, jeneratör yatırımı ve uzun süreli mazot kullanımı nedeniyle sanayicilerimizin ekstra bir maddi yükle karşılaştıkları ifade edildi. Elektriğin tedarikinde yaşanan sıkıntılardan birinin de yaşanan gerilim düşümü olduğunun belirlendiği toplantıda, bu durumun, özellikle elektronik cihazlarda ve elektronik aksamları olan makinalarda bozulmalara neden olduğu belirlendi. Özellikle bazı bölgelerde elektriğin hala havai hatlarla taşınıyor olması, bu hatlarda da kötü hava koşullarında kopma, birbirine çarpma vb. arızalar yaşanmasına neden olduğu ve bunların da kesintilere sebebiyet verdiği konuşulan konular arasında yer aldı.