İSO, Havacılık Sanayinin Öncüsü THY Teknik’i Potansiyel Tedarikçi Sanayicilerle Buluşturdu

  • Etkinlikler
turkish-technic-toplantisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ’nin birlikte düzenlediği havacılıkla ilgili bilgilendirme toplantısı İSO üyelerinin yoğun katılımıyla 9 Eylül 2015 tarihinde Odakule Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

Yaklaşık 200 kişilik bir katılımla İSO Meclis salonunu hınca hınç dolduran ve çoğu THY Teknik’e tedarikçi olma potansiyeli taşıyan katılımcılar, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Odakule’nin sergi salonunda THY Teknik’in ürün standını da büyük bir ilgiyle gezdi. Üretilen havacılık sanayi ürünlerini inceledi.

Açılış konuşmalarını aynı zamanda SAHA (Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) İstanbul’un da başkanı olan, İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Türk Hava Yolları Teknik AŞ Genel Müdürü Halil Tokel’in yaptığı toplantıda havacılıkta yerli yedek parça üretimi ve temini, yerli uçak yapımı ve havacılıkta gelinen nokta konuşuldu. Ayrıca sivil havacılık tarihinin en önemli ismi olan Nuri Demirağ da unutulmadı ve saygıyla anılarak yerli uçak yapımındaki çabası bir cesaret örneği olarak dinleyicilere aktarıldı. 

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede
İSO Meclis Başkan Yardımcısı
Hasan Büyükdede

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede açılış konuşmasına son iki günde kaybettiğimiz şehitlerimize rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı dileyerek başladı. İSO’nun 17 bini aşkın üyesi bulunduğunu ve İstanbul Enerji Verimliliği Merkezi, Avrupa İşletmeler Ağı, İstanbul Havacılık Sektöründeki Yenilikçi İş Birliği gibi çok önemli çalışma ve projeleri yürüttüğünü belirten Büyükdede, toplantının konusunun İstanbul Havacılık Sektöründeki Yenilikçi İş Birliği çalışmasının bir parçası olduğunu söyledi.

Savunma sanayinin havacılıkta etkin bir altyapıya sahip olmasının büyük ülke olmanın şartlarından biri olduğuna işaret eden Hasan Büyükdede şöyle konuştu:

İSO, Havacılık Sanayinin Öncüsü THY Teknik’i Potansiyel Tedarikçi Sanayicilerle Buluşturdu 01

“Türk Hava Yolları’nın her yıl uçuş ağına yeni bir ülke eklemesi ve uçuş seferlerini artırması Türkiye’de faaliyet gösteren firmalarımızın diğer ülkelerle faaliyet gösteren firmalarla hızlı bir şekilde iletişime geçip ülkemiz ürünlerinin dünyaya tanıtımına ve ihracatımızın gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Küreselleşme ile uluslararası pazarların entegrasyonu doğrultusunda dünya ticaretinde hava koridorunun önemi artmaktadır. Bu yılın ilk dört ayındaki ihracat 50 buçuk milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde ihracat yolları içerisinde en büyük artış ise hava yolunda gözlemlenmiştir. Yılın ilk dört ayında hava yoluyla yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 50 oranında artmıştır. Hava yoluyla yapılan ihracatın 2014’teki toplam tutarı 14.1 milyar dolar olurken bu yılın ilk dört ayında söz konusu rakamın yaklaşık yüzde 70’ine ulaşmıştır.

THY dünyanın en fazla ülkesine sefer yapan hava yolu şirketi olarak uçuş ağındaki ülke sayısını 110’a çıkarmıştır. Kârlı ve istikrarlı büyümesiyle global pazar payını son 10 yıldır üç katına çıkaran ve son dört yıldır da Avrupa’nın en iyi hava yolu seçilen THY’nin hizmet kalitesi ve marka bilinirliliği her geçen gün artmaktadır. THY’nin büyümesi ile beraber THY Teknik de büyümeye paralel olarak gelişimini sürdürmektedir.”

Türk Hava Yolları Teknik AŞ Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel
Türk Hava Yolları Teknik AŞ
Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel

Ardından Türk Havayolları Teknik AŞ Genel Müdürü Danışmanı Halil Tokel kürsüye gelerek THY’nin Türkiye açısından önemini anlattı. Tokel konuşmasında THY’nin Türkiye’nin taşıyıcısı gibi bir misyona sahip olduğunu kaydetti. Tokel, THY’nin başarısının tüm Türk vatandaşlarının başarısı olduğunun altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yedek parçaları yurt dışından alma konusu bizi harekete geçirdi. Bu maksatla kendi şirketlerimizin tasarrufu için bir araştırma yaptık. Bizim sanayicimizin muazzam bir gelişme gösterdiğini gördük. Türk insanının müteşebbis gücü çok büyük ve çok büyük bir potansiyel taşıyor. Bu parçaları yurt dışından almanın hiçbir mantığı yok. Zaten bu parçaları Türk sanayicimiz rahatlıkla yapıyor.”

İSO, Havacılık Sanayinin Öncüsü THY Teknik’i Potansiyel Tedarikçi Sanayicilerle Buluşturdu 02

Türk Hava Yolları’nın dünden bugüne geldiği noktayı anlatan Halil Tokel Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın uçaklarının THY Teknik tarafından modifiye edildiğini söyledi. Yerli uçak yapımı konusuna da vurgu yapan Tokel şöyle konuştu:

“Türkiye 2023 yılına kadar dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi içerisinde yer almak istiyorsa, ileri teknolojiye sahip, yüksek katma değerli bir sanayi altyapısı oluşturacaksa, teknoloji ithal eden değil üreten, sahip olan ve ihraç edebilen bir ülke olacaksa, 2023 yılına kadar kendi uçağını yapabilen bir ülke olmak zorundadır.”

İSO, Havacılık Sanayinin Öncüsü THY Teknik’i Potansiyel Tedarikçi Sanayicilerle Buluşturdu 03

Nuri Demirağ’ın çalışmalarının önemine değinen Halil Tokel, “Bugün bu toplantıda Nuri Demirağ’ın torunu Bilge Kum hanımefendi de bulunuyor. Biz zamanında Nuri Demirağ’ın kıymetini bilemedik. Biz zamanında Nuri Demirağ’ı desteklemiş olsaydık şimdi sivil havacılıkta nerelerde olurduk bir düşünün. Türkiye böyle bir fırsatı heba etmiş. Zamanında yapmadığımız her proje bize bedel olarak geri dönüyor” dedi.

İSO, Havacılık Sanayinin Öncüsü THY Teknik’i Potansiyel Tedarikçi Sanayicilerle Buluşturdu 04
Türk Hava Yolları Teknik AŞ
AR-GE Başkanı Mesut Yılmaz

Açılış konuşmalarının ardından Türk Havayolları Teknik AŞ AR-GE Başkanı Mesut Yılmaz Tasarım Organizasyonu Onayı (Desing Organisation Approval/DOA) ve Üretim Organizasyonu Onayı (Production Organisation Approval/POA) konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Sivil havacılık otoritelerinin önemini anlatan ve sivil havacılıkta sürekli denetim altında çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Yılmaz “Sivil havacılık sektöründe tasarım, üretim, işletme, sürekli uçuşa elverişlilik, bakım, bakım eğitimi, bakım personeli lisansları, hava trafiği düzenleme, meydan işletme vs. tüm faaliyetler uluslararası ve ulusal kurallarla düzenlenmiştir” dedi. Tasarım ve Üretim Organizasyonu Onayı sürecini anlatan Yılmaz, bu onaylara başvururken dikkat edilmesi gereken kritik noktaları anlattı.

Konuşmaların ardından havacılıkla ilgili Türkiye’de üretilmesi planlanan ürünlerin sergilendiği alan gezildi.