İSO, İTO, İMEAK DTO ve İSTİB Yönetimleri Ortak Çalışma Toplantısında Bir Araya Geldi

  • Etkinlikler
4oda-toplantisi-01

İstanbul’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında faaliyetlerini yürüten dört oda bir çalışma yemeğinde buluştu. İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İMEAK Deniz Ticaret Odası (İMEAK DTO) ve İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) başkanları ve yönetim kurulu üyelerini İTO’nun ev sahipliğinde bir araya getiren toplantıda İstanbul ve genel ekonomi ile ilgili güncel konular ele alınarak bu konularla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz’un katıldığı toplantıda İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Ayhan Saruhan (Sayman), Bekir Yelken, Kemal Akar, Cemal Keleş, Mustafa Tacir ve Vehbi Canpolat ile İSO Meclis Başkan Yardımcısı Ayhan Yavrucu ve İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Serdar Urfalılar da bulundu.

Ev sahibi olarak toplantının açılışını yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç hem genel ekonomik konjonktür ile ilgili konuları konuşmak ve hem de oda sorunları hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak ve bunları ilgili mercilere aktarmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Toplantıda söz alan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da bu toplantıları daha önceki dönemde başlattıklarını, amaçlarının İstanbul’un temel hedeflerine ve güzel geleceğine hizmet etmek olduğunu, bu amaçla bu hedefe ulaşacak projeleri ortaya koymak istediklerini dile getirdi. Bahçıvan, bu yeni çalışma döneminde dört oda olarak bu hedeflere uygun bir vizyonu ortaya koyabilmeyi umduklarını söyledi. 

Bu noktada özellikle İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) fonksiyonuna ve bu yönde gelen güçlü projelere desteğine dikkat çeken Bahçıvan, İSO ve İTO olarak doğal yönetim kurulu üyesi oldukları İSTKA’da yapılacak güçlü projelerle önümüzdeki güçlü fırsat dönemini somut kazanımlara dönüştürebileceklerini dile getirdi. Bahçıvan, bu bağlamda odaların genel sekreterlerinin bir araya gelerek ortak bir çalışma modelini ortaya koyabileceklerini vurguladı.

Güncel ekonomi ile ilgili olarak da yaşanmakta olan süreci değerlendiren Bahçıvan, özellikle son zamanlarda finans dünyasının serbest ticaretin kurallarını rahatsız edici uygulamalarına dikkat çekti ve odalar olarak bunun üzerinde durulma gereğini dile getirdi.

Toplantıda İTO Başkanı Avdagiç de yaşanmakta olan ekonomik krizin bir kamu ekonomisi krizi olmadığını, kamuda makro dengelerin her şeyiyle yerli yerinde olduğunu, bu krizin bir özel sektör krizi olduğunu söyledi. Avdagiç önümüzdeki dönemde etkili çözümler ve uygulamalarla bu sürecin en az hasırla atlatılacağına inandığını ifade etti. Avdagiç, İstanbul’un yeni bir fuar merkezine ihtiyaç duyduğuna, turizmde kurvaziyer turizminin yeniden İstanbul’a çekilmesi gereğine değindi.

İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran da konuşmasında kruvaziyer turizminin İstanbul için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi ve bugün yapılmakta olan 1.200 metrelik yeni Galataport rıhtımının İstanbul’un potansiyelini taşıyamayacak kadar kısa bir rıhtım olduğunu söyledi. Kıran, bu konuda Yeşilköy’e kadar olan sahilde bu konuya mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğini ve daha uzun bir rıhtım için çalışılmasını önerdi.

Toplantıda tüm oda yönetimlerinden farklı isimler söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerini sundu ve önümüzdeki dönem için dört odanın hangi konulara yönelmeleri gerektiğini aktardı.